Както ние – Момичетата, вече писахме, в Народното събрание и

...
Както ние – Момичетата, вече писахме, в Народното събрание и
Коментари Харесай

Журналисти поискаха спешен мониторинг на БНТ

Както ние – Момичетата, към този момент писахме, в Народното събрание и Съвет за електронни медии беше внесено отвореното писмо, подписано от 1306 одобрени имена от културния и публичен живот в България. Те упорстват за оставката на Емил Кошлуков, както и за нецензурирано наличие на политическия и публичен живот от страна на публичната телевизия. Авторите желаят и спешен мониторинг на плурализма в Българска национална телевизия за интервала 15 юни – 15 юли т. година, като оферират наблюдението на наличието да бъде осъществено от самостоятелни специалисти. 

По-долу е цялостният текст на писмото: 

Уважаеми Дами и Господа,

Предоставяме на Вашето внимание отворено писмо, събрало за броени дни над 1000 подписа на одобрени имена в България. То беше предизвикано от небрежно импортирани оферти за промени в Закона за радиото и телевизия /ЗРТ/. Приветстваме тяхното отдръпване.

Настояването ни, за оставка на Емил Кошлуков от поста общоприет шеф на Българската национална телевизия /БНТ/, обаче остава.

Медийната услуга, която предлага публичната телевизия е за всички жители на нашата страна и отразява другите хрумвания и убеждения, съгласно Закон за радиото и телевизията чл.6, ал.3 (1) и (6). Генералният шеф би трябвало да е поръчител за това. Обществената реакция и всеобщите митинги на жители пред постройката на Българска национална телевизия обаче красноречиво демонстрират, че Eмил Кошлуков  неизпълнява това свое обвързване. Възниква бездна сред феновете и публичната медия, което буди нашата сериозна угриженост.

Още повече, че авторитетната журналистическа организация „ Репортери без граници “ към този момент установи, че публицистичната политика на Българска национална телевизия от година насам е изменена от по-скоро неутрална към проправителствена. Цифрово изражение на изчезналата обективност на Българска национална телевизия се открива и в внезапния спад на аудиторията на съществени публицистични излъчвания. Катастрофално понижава зрителският интерес към утринния блок – осведомителният старт на всяка телевизия – сега е към 1%.  Гледаемостта на обичайно най-рейтинговото предаване на Българска национална телевизия – „ По света и у нас ”, е паднала в пъти, откогато Кошлуков ръководи малкия екран. Рейтингът на тази запазена марка на Българска национална телевизия се срина до 5%. Тези числа са обективното доказателство, че обществото не има вяра на Българска национална телевизия.

Само публичната телевизия си разреши казус, като не прекъсна програмата си, с цел да излъчи непосредствено в ефир формалното изказване на президента на 08.07. т.г., а избра да пусне запис по-късно. Същевременно на 16.07. т.г. прекъсна ненадейно програмата си, с цел да покаже на аудиторията пътуването на премиера в джипа му, без настоящ мотив за това. Зачестяват изказвания на значими участници в българския политически живот, че от една година не са били канени в предаванията на Българска национална телевизия. Всички тези обстоятелства се съотнасят към времето, в което Емил Кошлуков ръководи. Впечатленията можеха да се подценен, като субективни, в случай че те не бяха и оценка на феновете. Именно аудиторията е  решаваща за всяка медия, тъй като без нея тя се обезсмисля.

Изброеното до тук илюстрира безспорната и  явна за публиката политическа обязаност на генералния шеф на публичната Българска национална телевизия.  От неговата обществена биография е видно, че той освен е бил народен представител в 39 Народното събрание, основавал е партия – „ Новото време “ през 2004 год., само че е заемал и управителен пост в партийната тв „ Алфа “. Върху тези обстоятелства не един път обществено е подчертано, тъй като са несъвместими с член 5, алинея 1 от Закон за радиото и телевизията.  До в този момент са били неглижирани. Време е да им бъде обърнато внимание.

Няма  друга социална телевизия в Европейския съюз, в която  прозрачността на ръководството й да липсва, както е при Българска национална телевизия. Утвърдена процедура на другите европейски публични оператори е да публикуват  рейтингите си. Само в Българска национална телевизия те са загадка и служат само за пропагандните цели на генералния й шеф. Открит достъп до решенията на УС на Българска национална телевизия също липсва. Прикрива се и неизпълнението на ЗРТ  по член 71, т.3  според  който 10 % от бюджета би трябвало да бъде изразходван за филмопроизводство. Кино-продуцентите обществено повдигнаха този въпрос.

Заради всичко това се постанова още веднъж да напомним, че Българска национална телевизия не е комерсиално сдружение, а социална медия и се устоя от налозите на работещите българи.

Изброените обстоятелства опонират също по този начин и на главните правила на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) – най-голямата професионална организация в света, залегнали и в контракта за ръководство на Българска национална телевизия.

Няма да подминем и злепоставянето, от страна на Емил Кошлуков, ескалирало в скандали  и оклеветяване на одобрени публицисти. Право на всеки общоприет шеф е да сортира екипа, с който да осъществя своята идея. Това не значи, че той се употребява с привилегията, за наставление на останалите, да разрушава репутации и да унижава достолепието на хора, които са били на мнение, друго от неговото.

В умозаключение, незабавно настояваме за самостоятелен мониторинг на наличието на Българска национална телевизия по няколко критерия: плурализъм, надпартийност, балансираност и самостоятелност, а също по този начин нововъведения и  високо качество. В сходство със Закон за радиото и телевизията предлагаме интервалът на това наблюдаване да обхване 15 юни – 15 юли 2020 год. Готови сме с оферти на одобрени специалисти, които професионално и без значение да проведат мониторинга, съгласно най-хубавите европейски практики.

За страдание, сега Съвет за електронни медии отхвърля да се самосезира по многочислените упреци за нарушаване на плурализма и обективността в Българска национална телевизия. Членовете на надзора не демонстрират интерес към пагубния рейтинг на публичната телевизия. Те  позволиха грешката да изберат за общоприет шеф на Българска национална телевизия човек, който има съществена роля във банкрута на ТВ7 и не обърнаха  внимание на предишното му като управителен фактор в друга телевизия, вътрешноведомствена за политическа партия. Съвет за електронни медии повери за ръководство близо 70 милиона лв. годишно на човек, претърпял пагубен мениджърски неуспех преди този момент.

Оставаме с вяра, че позволените пропуски и неточности могат бързо да бъдат поправени  както и сме разполагаем за спомагателна информация.

Автори на отвореното писмо :

Мария Стоянова, ръководител на Съвет за електронни медии (2016-2017), дълготраен сътрудник на Българска национална телевизия за Германия и Западна Европа 

доктор Горан Благоев, създател, водещ и изпълнителен продуцент на предаването „ Вяра и общество “, водещ на предаването „ История.БГ “, с 28 годишен стаж в Българска национална телевизия

Роберт Ковачев, основен продуцент на Вътрешни продукции в Българска национална телевизия до 2018, създател на предаването „ Референдум “, с 26 годишен стаж в Българска национална телевизия

Боряна Пунчева, режисьор, с над 30 годишен стаж в Българска национална телевизия

Камен Алипиев, състезателен коментатор и изпълнителен продуцент в Българска национална телевизия, с 30 годишен стаж в Българска национална телевизия

Марио Гаврилов, стопански публицист, водещ на предаването „ Бизнес.БГ “ до март 2020 година, с 22 години стаж в Българска национална телевизия

Искра Ангелова, създател, сценарист и водещ на предаването „ Нощни птици “ 2005-2019 година

Камелия Дончева, началник направление Програмно обезпечаване до април 2020 година, с 20 годишен стаж в Българска национална телевизия

Уляна Пръмова, дълготраен публицист и шеф на Българска национална телевизия (2004-2010)

Бойко Станкушев, журналист в Българска национална телевизия до 2015 година, шеф на Антикорупционен фонд

 
Протестиращите пред Българска национална телевизия: Радикални ограничения, в случай че Кошлуков не подаде оставка

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР