Както навсякъде и в автомобилната индустрия едни предпочитат да говорят,

...
Както навсякъде и в автомобилната индустрия едни предпочитат да говорят,
Коментари Харесай

Шофиране с един педал

Както на всички места и в автомобилната промишленост едни избират да приказват, а други – да работят. Nissan несъмнено е във втората група, когато става дума за електрическа подвижност. Докато някои производители чак в този момент „ прохождат “ под напрежението на високоволтовите акумулатори и пазарната конюктура, японската компания към този момент върти бързи обиколки и натрупа преднина пред конкуренцията. Това се дължи на най-успешния електрически автомобил в света Nissan Leaf, който от дълго време надвиши 300 000 продажби в първото си потомство и в този момент стартира още по-добра втора генерация.

 ai2p5644

„ Труд “ се убеди в качествата на новия модел в шофиране по Подбалкански път от София до Сопот. Дългата 130 км права съдържа разнороден релеф с изкачвания и спускания, с бързи прави, мудни завои и прекосяване през обитаеми места – цялостен комплект тествания за електрическия автомобил. Потегляме с изцяло заредена батерия с потенциал 40 киловатчаса. Нейният запас е вдигнат с 10 киловатчаса спрямо предходното потомство, а енергийната компактност е увеличена с повече от 60% при същите размери. По този метод електрическият автомобил може да стигне по-далеч с едно зареждане.

 ai2p5578

На хартия пробегът на новия Leaf е 380 км по досегашния цикъл на премерване NEFZ и 260 км съгласно по-съвременния и непосредствен до действителността цикъл WLTP. При обикновено каране след изминаване на 130-километровата отдалеченост от София до Сопот в батерията остана налична към 40% от силата. Разбира се, и при електрическите коли, както при стандартните, потреблението зависи от стила на шофиране. При високо натоварване моторът изразходва повече сила и пробегът се съкратява, което проличава изключително отчетливо от данните на бордовия компютър при придвижване над 120 км/ч. Максималната скорост на Leaf e 144 км/ч и се реализира безпроблемно, само че топи бързо запасите в батерията. Увеличената до 150 к.с. мощ и непрекъснатият въртящ миг от 320 Nm вършат ускорението бързо и прелестно.

 ai2p5549

Водачът има опция да управлява изразходването на силата и зареждането по време на пътешестване посредством избор на режим на работа на автомобила. В режим на зареждане при повдигане на крайници от педала на газта се задейства функционалността за рекуперация на кинетичната сила и нейното депозиране в батерията. При втурване и при понижаване на скоростта колата сама си създава ток. Друга забележителна техническа линия на новия Leaf е функционалността ePedal, която разрешава автомобилът да се ръководи единствено с един педал, тъй като този на газта служи и като спирачка. Щом лидерът пусне педала, скоростта се понижава до цялостен покой още веднъж посредством рекуперация. Този вид шофиране е по-подходящ за града при непрекъснатото потегляне и прекъсване на светофарите, само че отвън обитаемоте места основава дискомфорт. Разбира се, индивидът зад кормилото може във всеки миг да изключи действието на ePedal-a. В града обаче шофирането с един педал, който служи и като газ и като спирачка, е изцяло допустимо и това е поредна стъпка към автономността. Сигурно не е надалеч денят, в който след изгубването на педала за съединителя, ще изчезне и педалът за спирачката, а по-късно и на газта…

 ai2p5560

Превключването на другите режими на придвижване се реализира с сходен на джойстик дребен скоростен лост. Чрез него лидерът си избира дали повече да харчи или повече да генерира сила и по този начин да усилва или понижава пробега си. От елементарен контакт в електрическата мрежа батерията се зарежда изцяло за 16 часа, а от станция за бърз заряд за 40 минути се цялостни на 80%.

Спортна визия и първокласна кабина

 ai2p5968a

Второто потомство Nissan Leaf скъсва със заоблените форми на своя предходник. Новият модел наподобява доста по-спортно и нападателно, като се доближава до дизайнерския жанр на стандартните кросоувъри на марката. Пътническата кабина е с размерите на общоприет хечбек с място за двама възрастни и едно дете на задната седалка. Настаняването е удобно, а употребяваните материали основават чувство за разкош. Шумоизолацията е отлична и при придвижване се чува единствено звука от търкането на гумите с асфалта.

 ai2p6025

Дължината на каросерията е 4,49 м, а междуосното разстояние – 2,70. Батерията е конфигурирана в пода за по-добър баланс и невисок център на тежестта. В взаимозависимост от оборудването електрическият автомобил тежи сред 1580 и 1640 кг, без да основава възприятие за тежест при ръководство. При превъзмогване на неравности личи, че окачването е плътно, с цел да може колата да се показва солидно при по-бързо каране в завои. Вместимостта на багажника е 435 л.

Водачът почива на автомагистралата

 ai2p5981

Новият модел Leaf е първият автомобил на Nissan, оборудван със системата Pro Pilot за подкрепяне на лидера при придвижване на автомагистрала. Тя улеснява шофирането и понижава напрежението, защото поддържа заложената лента и дистанцията до транспортното средство начело. Системата се задейства от водача и работи въз основата на данни от камери и радарни датчици. На сходен принцип действа и системата за автоматизирано паркиране (успоредно и перпендикулярно), която без никаква интервенция на индивида зад кормилото намества автомобила в определеното паркомясто. По този метод Leaf доближава до равнище на самостоятелност на първокласните лимузини от високия клас. Водачът може да си почива (особено при дълги пътувания), само че не трябва да губи надзор. Хубавото е, че системата Pro Pilot действа в цялостен диапазон до оптималната скорост 144 км/ч.

 18-2-6kol

Шофьорското място зад регулиращия се единствено по височина волан е комфортно и леко по-високо спрямо всеобщите хечбеци. Масивния тунел сред предните седалки леко лимитира пространството на първия ред, без да тормози въобще пътуващите откъм гърба. Контролните уреди са цифрови като се изключи аналоговия скоростомер. Във всеки един миг лидерът вижда равнището на заряд на батерията, оставащия пробег и режима на придвижване, тъй като тези данни се менят динамично според от шофирането.

 ai2p5996

Навигацията и инфо-развлекателните системи употребяват 7-инчовия пъстър екран на централната подпора. Конфигурацията на този екран е изменена по този начин, че да обезпечи по-лесен достъп до главните системи като аудиото, навигацията, бордовия компютър и асистиращите системи. Чрез новоразработен интерфейс притежателите могат да наблюдават отдалечено от смарт телефона си заряда на батерията, да задействат климатичната апаратура и други функционалности.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР