Както много бизнесмени в Аржентина, Марко Мелони прави всичко възможно,

...
Както много бизнесмени в Аржентина, Марко Мелони прави всичко възможно,
Коментари Харесай

В Аржентина бизнесът прави всичко, за да намали разходите си - но не уволнява

Както доста предприемачи в Аржентина, Марко Мелони прави всичко допустимо, с цел да не се постанова да уволнява чиновници в текстилната си фабрика - макар срутва на продажбите, лихвите, достигащи 70% и растящите сметки за ток, вода и други. Причината? Няма пари, с цел да уволни който и да било, споделя Reuters.

Един от най-необичайните моменти в аржентинската рецесия е запазването на работни места.

Малкият бизнес - най-големият шеф в третата най-голяма стопанска система в Латинска Америка, пострада най-тежко от инфлацията, която доближи 48 %, от срутва на песото и от внезапният спад на дотациите за ток и вода, което увеличи внезапно разноските на фирмите. Но безработицата колкото да доближава 9 %.

Компаниите понижават броя на работните часове, приключват напълно работата в някои дни, понижават броя на промените и карат чиновниците да си вземат отпуските в този момент в очакване на увеличено търсене при възобновяване на стопанската система, което съгласно Международния валутен фонд ще се случи през второто полугодие на 2019 година.

Броят на заетите се е свил с едвам 120 хиляди сред октомври 2017 и октомври 2018 година, демонстрират формалните данни - или едвам към 1 % от пазара на труда.

В съпоставяне Съединените американски щати загуби към 6 % от заетостта по време на финансовата рецесия от 2008 година

Аржентина има едни от най-щедрите закони що се отнася до обществени придобивки и отбрана на работещите. Именно те стопират дребните бизнеси да се приспособяват към стопанската система по време на криза. Обикновено, в неприятна икономическа обстановка, бизнесът понижава чиновниците, с цел да понижи и разноските. В Аржентина обаче сходна мярка фрапантно ще повиши разноските и може да изпрати компанията във банкрут.

Компаниите в страната би трябвало да платят по една месечна заплата на освободения чиновник за всяка година, в която са работили, плюс още една наложително - и няма горна граница.

Освен това президентът Маурицио Макри, който има желание да реформира системата, с цел да окуражи задгранични вложения, в този момент подхваща спомагателни стъпки, с цел да разубеди фирмите да уволняват. Той упорства фирмите да предизвестяват 10 дни по-рано държавното управление при положение на съкращения, тъй че то да може да помогне на чиновниците да намерят нова работа.И по този начин, както голям брой други дребни бизнеси, Мелони се намира в сложна обстановката. Продажбите му се свиват с над една трета през предходната година.

Преди рецесията заводът му е работил 24 часа дневно от понеделник до събота, само че в този момент работи по 16 часа на ден, пет дни в седмицата. Освен това той е предиздвикал 100-те си чиновници да си вземат отпуск в този момент с вярата, че през март, в края на лятото там, търсенето ще се увеличи.

Макар чиновниците да остават на работните си места, те получават надалеч по-малко поради по-кратките смени. Някои към този момент стартират втора работа, да вземем за пример за Uber. " Не сме щастливи от тези ограничения, само че последното нещо, което желаеме, са уволнения ", споделя Хосе Минаберигарей, който оглавява синдиката Setia.

Макри желае да прокара нужните промени, с цел да направи уволенията по-лесни, само че държавното управление забави въвеждането им след митинги през 2017 година И споделя, че ще се опита още веднъж през тази, само че ще бъде мъчно, защото годината е изборна.

Сред главните изгоди ще улеснението на бизнесмените да започват нови компании. " Сега, в случай че стартираш бизнес и се окаже, че той не върви, оставаш с наетите хора, по тази причина изобщо не опитваш ", споделя министърът на производството. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР