Светият синод на днешното си нарочно заседание изслуша доклад на

...
Светият синод на днешното си нарочно заседание изслуша доклад на
Коментари Харесай

Светият синод реши: Няма да касира изборите, утре се решава между Герасим и Арсений

Светият синод на днешното си преднамерено съвещание изслуша отчет на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан - наместник на овдовелия Сливенски епархийски трон, с прибавен протокол за извършения на 19 май епархийски избор за митрополит на Сливенска епархия и Светият синод единомислещо реши, че на съображение на член 88, алинея 2 от Устава на Българската православна църква-Българска патриаршия (БПЦ-БП) утвърждава изборната кореспонденция за извършения епархийски избор. Това заяви през днешния ден пред публицисти Старозагорският митрополит Киприан, представител на Светия синод.

Той посочи, че на съображение член 90, алинея първа от Устава на БПЦ-БП е решено, че на 26 май ще бъде извършен каноничният избор за митрополит на Сливенска епархия в синодалния параклис " Св. правоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител " в София. Това бе единствената точка, която беше прегледана на днешното съвещание на Светия синод, сподели митрополит Киприан.

Каноничният избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод ще се състои на следващия ден в синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил Покръстител " в Синодалната палата в София. На него от двамата епископи - Знеполския свещеник Арсений и Мелнишкия свещеник Герасим, определени от епархийските гласоподаватели в Сливен на 19 май, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит. Той ще наследи на поста митрополит Йоаникий, който умря на 9 януари. 

Мелнишкият свещеник Герасим бе определен с 25 гласа на втория тур за претендент за Сливенски митрополит на епархийския избор, който се състоя на 19 май в Сливенската митрополия. Двамата с определения с 26 гласа на първия тур тогава Знеполски свещеник Арсений са претендентите за Сливенски митрополит, сред които на следващия ден ще избират митрополитите от Светия синод на БПЦ-БП.

Изборът на 19 май се състоя при цялостен кворум с 42-ма епархийски гласоподаватели от седемте сливенски духовни околии. При втория тур нямаше невалидни бюлетини. В урната бяха преброени още по пет гласа за Браницкия свещеник Пахомий, за Величкия свещеник Сионий и за Велбъждския свещеник Исаак, както и два гласа за Главиницкия свещеник Макарий.

Изборите за нов Сливенски митрополит бяха планувани за повторно. На състоялия се на 18 февруари епархийски избор в Сливен гласоподавателите, излъчени от епархията, дадоха своите гласове на първия тур за Негово Преосвещенство Агатополския свещеник Йеротей - 26 гласа, а на втория тур - за Негово Преосвещенство Константийския свещеник Михаил - 22 гласа. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор.

Свещеници, епархийски гласоподаватели и миряни стачкуваха в Сливен, Ямбол, Бургас и София против касирането на избора. Имаше и контрапротест в поддръжка на решенията на Светия синод.

На 19 март т.г. на съвещание Светият синод на БПЦ-БП насрочи нови избори - на 19 май, епархийски избор на нов митрополит на Сливен и на 26 май - каноничен избор на Сливенски митрополит от членовете на Светия синод.

На 22 април Светият синод на БПЦ-БП определи листата с достоизбираемите епископи за втория епархийски избор на нов Сливенски митрополит. В нея тогава бяха Величкият свещеник Сионий, Знеполският свещеник Арсений, Мелнишкият свещеник Герасим, Браницкият свещеник Пахомий, Главиницкият свещеник Макарий и Велбъждският свещеник Исаак. 

Междувременно митинг на миряни имаше пред постройката на Светия синод. Хората носеха плакати с цитати от Библията, както и " Арсений неподобаващ ".







Снимки: Lupa
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР