Както каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция

...
Както каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция
Коментари Харесай

Финландия и НАТО: Готвят се за война за нордическия начин на живот...

Както сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция в Брюксел на 21 март, Финландия ще стане член на Северноатлантическия алианс преди президентските избори в Турция на 14 май. „ Получих уверения, че унгарският парламент ще ратифицира протокола за присъединение на Финландия в близко бъдеще, а турският парламент ще го направи преди идните избори... “, разгласи Столтенберг.

Защо алиансът се нуждае от неголямата страна в Северна Европа? Преди всичко, с цел да притисне Руската федерация още по-плътно с обръч от натовски военни бази. На северния фланг на НАТО Финландия споделя 1270-километрова граница с Русия.

Тази година 30 000 резервисти са изпратени за преквалификация за Силите за защита на Финландия. Около 300 000 души са на щатни длъжности във финландските военновременни въоръжени сили, а съвсем 900 000 резервисти към този момент са подготвени. А цялото население на тази страна е единствено 5,55 милиона души...

Военният бюджет на Финландия е 5,8 милиарда евро, или 1,8 % от Брутният вътрешен продукт на страната. Оказва се, че по отношение на популацията, „ миролюбивите ” финландци харчат три пъти повече за армията от Русия. След влизането в НАТО военните разноски ще се усилят.

Военната теория на Финландия се основава на концепцията за тотална защита. Основната задача на въоръжените сили и граничните войски съгласно тази идея е да държат съперника покрай границите и да пазят основни региони.

През октомври 2021 година финландското държавно управление разгласява „ Доклад за защитата на държавното управление за 2021 година “, адресиран до Народното събрание. Авторите на отчета косвено дефинират Русия като техен главен боен съперник. След началото на СВO, възгледите на финландските управляващи по този въпрос стават още по-радикални.

Според италианския анализатор Паоло Маури финландската войска в този момент се състои от 8 бригади, има 239 танка, в това число 100 Leopards 2A6 и 139 Leopards 2A4, 212 бойни машини на пехотата, 1101 бронетранспортьора, 48 самоходни гаубици 155 mm и 72 гаубици 122 -mm, 740 единици буксирна артилерия, повече от 1,6 хиляди минохвъргачки, 27 хеликоптера.

Военновъздушните сили разполагат с 62 изтребителя F/A-18 Hornet и щурмови самолети. Предвижда се те да бъдат сменени със същия брой най-новите самолети от пето потомство F-35A. На въоръжение имат и към 215 БПЛА от разнообразни видове, в това число 9 MQ-9 REAPER.

Съгласно информация от открити източници, Финландия през днешния ден разполага с боеприпас от 700 гаубици от разнообразни модификации, към 700 тежки минохвъргачки и към 100 ракетни системи за залпов огън /РСЗО, MLRS/.

Има обаче и проблеми. Подполковникъ от генералния щаб Яне Кананен споделя, че е угрижен за „ намаляващата устойчивост на финландците “, измежду които болшинството мъже във военна възраст са заети в офисни работни места. Те означават непрекъснат спад на раждаемостта в страната. Така, в случай че през 1950-1964 година коефициентът на раждаемост варира от 3,16 до 2,28, то през 2019 година той пада до 1,35.

А най-привлекателното нещо, което финландците имат в очите на стратезите на НАТО, е мрежа от 60 летища (включително 5 военни) и 15 хеликоптерни площадки, както и 8 огромни морски пристанища. Теоретично от територията на Финландия самолети на НАТО могат да нанесат удар по страната ни за броени минути. Подобна офанзива към този момент се репетира, както се вижда от скорошната поява на американски бомбардировач покрай Санкт Петербург, който, по известията на медиите, отработи симулиран нуклеарен удар.

На 15 август 2022 година министърът на защитата Анти Кайконен сподели: „ Финландските отбранителни сили към този момент са изцяло съвместими с НАТО, страната дава отговор на всички критерии за присъединение към алианса. “ По думите на командващия финландските отбранителни сили военачалник Тимо Кивинен, страната " планувано е развила защита за вида военни интервенции, които се организират в Украйна: с масирано потребление на огнева мощност, бронирани транспортни средства, авиация ". Генералът заяви още, че финландците разполагат с крилати ракети с обхват до 370 километра.

Миналата година финландската войска взе участие в ученията на НАТО Cold Response 2022 в арктическата зона на Европа, в които участваха към 30 000 бойци от 27 страни. По време на ученията командващият финландските сухопътни сили генерал-лейтенант Паси Валимяки се надуваше, че финландците пазят „ нордическия метод на живот “. Е, помним ориста на " Северните воини " на Хитлер...

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР