Както "Банкеръ" съобщи днес по-рано, на петте политически партии и

...
Както "Банкеръ" съобщи днес по-рано, на петте политически партии и
Коментари Харесай

Партиите се разсейват с връщането на надвзетите субсидии

Както "Банкеръ " заяви през днешния ден по-рано, на петте политически партии и обединения показани в Народното събрание след последните парламентарни избори (ГЕРБ, Българска социалистическа партия за България, Обединени патриоти, Движение за права и свободи и ВОЛЯ) непозволено са изплатени суми, доста надвишаващи полагащата им се дотация от 11 лева за един автентичен глас. По същия незаконосъобразен метод е изплатена и дотацията на партия "Възраждане ", която единствена от извънпарламентарните обединения има право на това, спечелвайки над 1% от гласовете.

Общият размер на дотацията е следвало да бъде 32 128 844 лева, само че вместо това са предоставени 38 684 384 лева, т.е. с 6 519 540 лева повече. В резултат на тези нарушавания "цената " на фактически получен глас като размер на партийната дотация вместо избраните в бюджета 11 лева, незаконосъобразно е увеличена на 13.23 лева, установи Върховната административна прокуратура. Нещо повече, в писмо до министъра на финансите тя желае от него "да се подхващат незабавни дейности в границите на закона за събиране и възобновяване на изплатените допълнително суми по годишните дотации на правоимащите политически партии и обединения " за последните три години – интервала от 26 май 2016 година до днешна дата.

"Банкеръ " се опита да разбере имат ли подготвеност упоменатите партии да върнат надвзетото и за каква сума става дума. В централите на ГЕРБ и Българска социалистическа партия обаче по този начин и не успяхме да намерим човек, който да ни даде сериозен отговор.(При все че още преди седмица Кирил Добрев заяви, че социалистите имат подготвеност да върнат дължимото). От Движение за права и свободи и ВОЛЯ пък не подвигаха телефона. Единствено от пресцентъра на Вътрешна македонска революционна организация оповестиха, че към този момент не разполагат с информация какъв брой е надвзетата сума от партийната дотация и по какъв метод ще бъде върната.

Интересното е, че от "Възраждане'' въобще отхвърлиха да имат задължения поради получената партийна дотация, защото не били парламентарно показана партия и името им не попадало в известието на прокуратурата.

Междувременно парламентарната правна комисия утвърди на първо четене импортирания от държавното управление законопроект за промени в Закона за политическите партии. Намеренията са, посредством корекциите, надвзетите от партиите дотации да се удържат от последващи заплащания към тях.Така тези, от които се чака да върнат получените в нарушаване пари във допустимо най-кратък период, "леко " ще се поразсеят с издължаването. Законодателно!
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР