Какъв празник почита православната църква на 9-ти декември? Кой празнува

...
Какъв празник почита православната църква на 9-ти декември? Кой празнува
Коментари Харесай

Почитаме Св. Анна - покровителка на майките

Какъв празник уважава православната черква на 9-ти декември? Кой чества имен ден през днешния ден?

Ето кой чества имен ден на 9-ти декември.

На 9-ти декември православната черква празнува зачатието на Света Анна – майка на Богородица.

Още през VI век във Византийската империя се популяризира християнски фетиш към светицата, когато се построява първата черква, която носи името ѝ. На този ден се уважава и майката на оракул Самиул, която също носи името Анна. Ето за какво денят е и празник на майчинството.

Света Анна е настойничка на майчинството, брака, фамилията и женското начало. Тя е закрилница на бременните, девойките и вдовиците. На днешния ден дамите не трябва да работят, с цел да не боледуват децата. Също по този начин не се боядисва, защото от този ден родилните страдания на Божията майка стартират. На този ден момите пускат пшенични зърна в ново гърне с вода. Смята се, че в случай че до Нова година тези зърна покълнат, скоро ще има сватба.

Нощта против празника е най-дългата в годината и е най-подходяща за правене на вълшебства. Според националните поверия тази нощ най-лесно се хващат черни вълшебства.

Според вярванията нощта, която предхожда празника, е време за вълшебства, заклинания и прокоби. През нея вещици, магьосници и врачки откриват най-лесно връзка с дявола, мъртвите и демоните.

В часовете на нарушено равновесие сред земните и божествените сили вещици, врачки и магьосници отиват на гробищата. Там те се събличат голи и с танц и шепот баят и „ смъкват “ месечината в решето. Превръщат я в шарена крава и издояват млякото ѝ. Сдобили се с лунното обилие, те стават мощни и господстват над човешкия живот и труд. Омайват злите дами, стада и непознатите ниви, като хвърлят развалени яйца и вършат вълшебства. Стопаните се защищават, като палят пред всяка врата огън с тор, ръсят пепел и просо към стопанските постройки, а дамите мажат виметата на кравите със примес от чесън, лой и въглени.

Превърнали се в мушици, магьосниците влизат в непознатите домове, кръжат към огнището. Смята се, че щом се забележи мушица, би трябвало да се хване и да се изгори, с цел да се изгори злата мощ.

На 9-ти декември имен ден честват Ана, Анка, Анета, Анна, Аня, Анелия, Янка, Янко, Яна, Желаем ви доста здраве, благополучие и триумфи!
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР