Какъв празник почита православната църква на 20-ти декември? Кой празнува

...
Какъв празник почита православната църква на 20-ти декември? Кой празнува
Коментари Харесай

Игнажден е: Денят, в който гадаем каква година ни очаква

Какъв празник уважава православната черква на 20-ти декември? Кой чества имен ден на този ден?

Ето кой чества имен ден на 20-ти декември.

На 20-ти декември православната черква уважава Свети Игнатий Богоносец, който е считан за един от най-хубавите възпитаници на свети деятел Йоан Богослов и ръкоположен за втори архиепископ на град Антиохия.

Празникът носи името Игнажден. Според вярванията точно свети деятел Йоан е детето, което Исус Христос показва, когато изяснява кой е максимален всред себеподобните. Наричан е Богоносец, тъй като самичък казвал, че носи в сърцето си Бога. В началото на II век, по времето на император Траян, Игнатий е наказан на гибел от императора поради своите верски убеждения. Той е закаран в Рим, където е хвърлен на дивите зверове и раздран от тях.

Игнажден се назовава Млад ден, Идинак, Нов ден, Полазница, Игнатьовден, Поляз. Според поверията от Игнажден потеглят и празниците, стартира Новата година, ражда се новото слънце. По него се пророкува какъв ще бъде шансът през идната година. Много значимо е какъв човек ще прекрачи прага на къщата и ще пристигна на посетители – първият, който влезе, се назовава полазник. По него се гадае каква ще бъде годината – в случай че той е добър човек и собственик – то народът има вяра, че годината ще бъде здрава, плодородна и щастлива за фамилията. Ако пък полазникът е момиче, ще се плодят женски животни през идната година.

Традиции и поверия на Игнажден
В някои краища на страната стопаните избират своя полазник по-рано и го канят на посетители. Когато гостът-полазник влезе в къщата, би трябвало да донесе със себе си тресчици и съчки от дръвника на двора. Една част от тях ги слага в полозите на кокошките. Другите ги поставя на купчинка пред огнището и сяда/застава над тях да ги „ мъти ”. Домакинята го посипва с орехи, пшеница, фасул, сушени плодове. Това е алегорично ритуално деяние, чиято цел е да се подсигури добър приплод на кокошките и на всички домашни птици. После гостът разравя огъня, с цел да хвърчат доста искри, наричайки: „ Колкото искрици в огъня, толкоз пиленца, теленца, агънца, яренца, прасенца, дечица, най-много мед и масло и бяла пшеница в тая къща! ”. Всички дават отговор с: „ Амин, дай Боже! ”. После всички сядат на масата, като първо се кани първия гост-полазник и се гощават щедро.

Традиционно домакинята е приготвила пита, която всички на масата разчупват по едно и също време. На който се падне най-голямото парче – за него има доста шанс през годината. Трапезата би трябвало да се подготви предходния ден, тъй като на Игнажден не би трябвало да се работи нищо. Освен това не би трябвало да се взема и дава нищо назаем, не би трябвало да се посреща този ден с огромни задължения. Също не би трябвало да се изхвърля и боклука. Когато някой излезе от вкъщи си, не трябва да се връща с празни ръце – хубаво е на този ден да се купи нова дреха.

Според християнската традиция от Игнажден стартират родилните страдания на Божията майка. Дните в този интервал до коледната нощ, се назовават „ мъченици ”. През тях младите и нераждали дами не би трябвало да работят, с цел да забременеят и да родят по-лесно своите деца. Всички обичайни обредни дейности са свързани с вярата за благополучие, благоденствие и предотвратяване освен на домашните птици, а и на цялото семейство и цялата Вселена – кокошката и яйцето символизират Космоса и неговото възникване.
На 20-ти декември имен ден честват Искрен, Искра, Игнат, Игнатка, Огняна, Огняна, Пламен, Пламена, Светла, Светослав. Пожелаваме ви доста здраве, благополучие и триумфи!
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР