Какъв празник почита православната църква на 1-ви февруари? Кой празнува

...
Какъв празник почита православната църква на 1-ви февруари? Кой празнува
Коментари Харесай

Ето кой празнува имен ден днес

Какъв празник уважава православната черква на 1-ви февруари? Кой чества имен ден на този ден?

Ето кой чества имен ден на 1-ви февруари.

На 1-ви февруари православната черква уважава страдалец Трифон.

Свети Трифон бил уважаван като светец и врач, страж на лозята и виното.

Трифоновден е включен към цикъл от три поредни дни, наречени Трифунци - 1, 2, 3 февруари, надлежно Трифоновден, Сретение Господне и Свети Симеон.

В националния календар празникът носи името Трифон Зарезан, за чийто генезис съществува легенда. Тя споделя, че 40 дни след раждането на сина си, света Богородица отишла да чете молитва. На връщане предходна край брат си Трифон, който зарязвал лозето. Тя го поздравила с “Помози Бог ”, както си му е редът, само че той като я видял с дете на ръце се присмял и изрекъл хулните думи: “Мома си, пък наследник имаш ”. Богородица доста се обидила, като стигнала до дома си, предиздвикала майка си да вземе чиста забрадка и сол и да иде на лозето, тъй като Трифон си бил отрязал носа. Отива майка й на лозето и каква била почудата ѝ, като видяла Трифон здрав-здравеничък да пее и реже лозите. Казала му какво е научила от щерка си, а Трифон се изсмял и отвърнал: ”Аз не нарязвам по този начин, а по този начин! ” Замахнал да покаже по какъв начин тъкмо реже и си отрязал носа. Подигравателните думи и клетвата го застигнали грубо. И защото сестра му била самата Богородица, Трифон е светия и в негова чест празника е наименуван Трифон Зарезан (заради отрязания нос).

Така поверието се трансформирало в главен бит и главно се характеризирало с почетно зарязване на лозята, наричано още закройване, осъществявано без значение от метеорологичните условия. То се прави най-вече от мъжете стопани, които отиват на своите лозя, носейки самун, бъклица с вино и кокошка. Всеки се прекръства и с косер отрязва по три пръчки от три корена. Те се свиват на венец, с който мъжете окичват калпака си. Отрязаните корени пък поливат с вино от бъклицата. След това всички се събират на обща софра, на която преди да стартират да се хранят, се избира “цар Трифон ”, който благославя лозята - " Да е берекетлия, а от всяка лоза – по чембер вино. "
На 1-ви февруари имен ден честват Лоза, Лозан, Трифон, Трифо,Трифонка, Трифко, Трифка, Трифа, Трифул, Трифула, Тричо, Тричко, Тричка, Гроздана, Гроздан, Фунчо, Фуне. Желаем ви доста здраве, триумфи и благополучие!
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР