Какъв е интересът към изучаването на класическите езици у нас?

...
Какъв е интересът към изучаването на класическите езици у нас?
Коментари Харесай

Димитър Драгнев: Преди да започне да мисли, ученикът трябва да има върху какво



Какъв е ползата към проучването на класическите езици у нас? Могат ли да се учат свободно, къде намират приложение и по какъв начин оказват помощ във всекидневието?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Димитър Драгнев , млад преподавател по латински език. Той е приключил НГДЕК, сега е докторант по старогръцка литература в СУ “Климент Охридски “. Преподава латински език в няколко столични учебни заведения. Води курсове по антични езици и е уредник на Лятната школа по типичен езици.

Качество на българското обучение

“За мен качеството на образованието значи на първо място осъществяването на заложените в нормативните актове цели. От тази позиция качеството на образованието в България варира според от това къде се намираме – в кое учебно заведение и обитаемо място.

За благополучие в България има положителни учители , които поставят всички старания, с цел да бъдат изпълнявани задачите, заложени в Закона.

Образователната система като цяло е консервативна, във връзка с системата – може да се направи доста повече. "

Аналитичен капацитет на българския възпитаник

" Както споделяше моят преподавател Огнян Радев – “Ученикът би трябвало да се научи да мисли, само че първо би трябвало да има върху какво да мисли “. Пряко слагам тези качества, които са налице. Общо можем да кажем, че българските деца са умни деца . Но, с цел да се стигне до опциите за разбор, би трябвало да има изключително внимание и усърдие към самото познание , към това, което след това ще проучваме.

Имам щастието да работя и с деца, които са в риск, в това число от малцинствени групи, които също учат латински език. Имам опция да работя и с едни от най-хубавите възпитаници, изключително тези в Лятната школа, които по личен интерес и по свое предпочитание посвещават една забавна част от ваканцията си точно на това учене.

Положението е такова, че качествата варират. Те са обусловени от фамилната среда. Тук точно е работата на учителя – да оказва помощ за основаването на една по-комплексна, по-предизвикателна за самите възпитаници среда, със подпомагане на родителите и с самостоятелна работа със самите възпитаници, с цел да видят и схванат тази полезност, която съставлява знанието. "

Учителите

" По мое мнение българските учители са добре готови . От друга страна, те са и претрупани, тъй като в учебно заведение на плещите на един преподавател стои огромна отговорност – по едно и също време да преподава, да основава тази позитивна среда и въобще подобаващата среда за учене. Натоварени са и с доста административни отговорности. "

 Осма лятна школа по типичен езици

Лятната школа по типичен езици

" По одобрената през времето традиция в края на август на школата се срещат възпитаници, студенти, учители, асистенти, професори – всички, водени от желанието за задълбочени занимания с античните езици и от устрема за пълноценно превозване на своето σχολή – „ свободно време “, само че и „ място за учене “, откъдето, както всякога си припомняме, идват латинската дума schola и българската дума школа.

Това е едно място, в което искащите могат да се занимават в допълнение и през лятото. Желаещите не са малко. През 2014 година започнахме с група от 12 души. В последната година, преди налагането на рестриктивните мерки поради пандемията, участниците в Лятната школа бяха близо 70. "

Новото при проучването на латински език в просветителната стратегия за тази образователна година

" Наскоро бяха дефинитивно утвърдени от Министъра на образованието и науката образователните стратегии по латински език като непознат език. Те дават опция от тук нататък на всяко учебно заведение в границите на своята автономност да употребява тези стратегии, в случай че желае неговите възпитаници да учат латински език.

Не става въпрос за това латинският да се вкарва като някакъв наложителен предмет, а за опцията да се учи този език. Латинският език се учи в цяла Европа и по света. Той е скъп образователен предмет в много страни от Западна Европа. Има милиони възпитаници, които го учат, тъй като за тези страни това е нещо неотменимо – и като културна полезност, и като завещание, което имат. "

Повече за аргументите да се учи латински език можете да чуете от Димитър Драгнев в звуковия файл.
Снимки: Facebook - персонален профил Димитър Драгнев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР