Какъв е атмосферният, ценностен и емоционален въздух на България?Представителите на

...
Какъв е атмосферният, ценностен и емоционален въздух на България?Представителите на
Коментари Харесай

Какъв е атмосферният, ценностен и емоционален въздух на България?

Какъв е атмосферният, ценностен и прочувствен въздух на България?

Представителите на националното обединяване " Дишай, България " в Девня (Ваня Захариева), Димитровград (Росен Давчев) и Русе (Галичка Николова) описват за своите компликации в " Нашият ден ".

Ваня Захариева от " Дишай, Девня " разяснява:

 " При нас в Девня въздухът и лете, и зиме има неприятно индикатори. Пред Девня беше известна като " долината на огромната химия ", а хората я назоваха " долината на бавната гибел ". От няколко години има друго злокобно име – " долината на боклука ". Девненската котловина става правоприемник на голямо количество промишлени боклуци. Това е казусът на Девня в този момент – горенето на боклуци. Трите останали предприятия след прехода остават със своите площадки за предпазване на рискови боклуци, " бялата планина ", както го назоваваме. "

Единствената в страната компания в България, която може да гори и пестициди, се намира в Девня. От години се води тежка борба за въздух... 

" Нашето съдружие се сътвори при започване на 2020 година и до момента сме писали десетки възражения, тъжби, срещали сме се с няколко министри, писали сме писма до омбудсмана, а през декември се срещнахме с регионалния шеф на Варна, бяхме и в Министерството на околната среда, написахме писмо до министерството с доста въпроси, на които чакаме отговори... Става въпрос освен за мръсния въздух, а и за тази екологична неправда, и неморал и неетика, която усещаме жителите на Девня. За това, че Девня се трансформира в хъб за горене на боклуци. "

Чуйте детайлности от звуковия файл.

Росен Давчев от " Дишай, Димитровград " споделя:

 " Ситуацията е същата и в Димитровград. Различното е, че при нас не се депонират боклуци. Основно замърсяването идва от Топлоелектрическа централа " Марица-изток 3 " и " Каолин " – виновни за повишението на равнищата на фините прахови частици. И главно тържището, което се провежда на територията на Димитровград, така наречен " Неделен пазар ". Съществува една незаинтересованост, примирителност и възприятие за безнадеждност у хората. "  

Чуйте целия диалог от звуковия файл.

Галичка Николова от " Дишай, Русе " споделя в " Нашият ден ":



" Борбата за чист въздух в Русе е от повече от 30 години. Проблемите на града не идват към този момент от румънска страна, само че в този момент към този момент замърсителите са на русенска територия. Отначало беше единствено нощем това типично и доста тежко обгазяване с бакелит, а в този момент към този момент има и други замърсители, които може би се крият – с тежка химическа миризма, ацетон... Постоянно сигнализираме на телефоните 112 и на телефона на Регионална инспекция за опазване на околната среда. Те вървят, мерят, постановат наказания, само че няма оправяне, нищо не се случва... "

Чуйте още от звуковия файл.
Снимки – БГНЕС и БНР По обявата работи: Милена Очипалска БНР подкасти: Трета лента
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР