Какъв беше летният туристически сезон на 2021 г. за българските

...
Какъв беше летният туристически сезон на 2021 г. за българските
Коментари Харесай

Българските туристи спасиха туристическия сезон

Какъв беше летният туристически сезон на 2021 година за българските туроператори и какви са трендовете за зимните ни курорти?

Темата разяснява в “Нашият ден “ по БНР Даниела Стоева, някогашен зам.-министър на туризма в служебното държавно управление на Стефан Янев и притежател на туристическа организация.

“Не бива да бъде изтърван нито един участник в целия развой, в цялата верига на доставките, в цялата верига на партньорствата в този бранш. Всеки един участник е значим, с цел да може да се случи туристическият артикул. "

" Можем да кажем, че сезонът беше позитивен. Не бих употребила думата “добър “, тъй като не е ясно какво значи добър сезон. Да, във връзка с 2020 година беше добър. Но, работейки в изискванията на ограничаване на пандемия към този момент втора година, считам, че този сезон беше доста по-труден от предходния за целия туристически бранш.

Най-важният индикатор сега не е дори растежът по отношение на предходната година, тъй като тя беше съвсем нулева.

Важното е да отбележим равнището, което достигнахме по отношение на 2019 година въз основата на данните, които имаме от единната система за туристическа информация, както и от Национален статистически институт.

Накрая на август, още не беше изцяло завършил сезонът, а сме достигнали равнище 70% от 2019 година, което считам, че би трябвало да се отрази като позитивен резултат. Още повече, че надвиши упованията, които имахме първоначално.

Тук е значимо да се означи, че с този растеж над 70% отчитаме броя на пренощували лица. Това е значимият знак. Не броят на минали туристи, а броят на пренощували лица.

В последна сметка това равнище от 70% през 2019 година го достигнахме главно с помощта на българските туристи. "

" Вече има някаква статистика. Като систематизирана оценка, която включва както проведения, по този начин и на неорганизирания туризъм.

Общите неосъществени доходи за целия бранш – хотелиери, ресторантьори, туроператори, туристически сътрудници – надвишава 6 милиарда лв. за 2020 г.

Мога да приказвам за 2020 година в този аспект, защото би трябвало да отбележим, че финалните данни за сезона ще излязат не по-рано от края на октомври. Тук се базираме главно на данни от Национален статистически институт и от Българска народна банка във връзка с приходите.

Загубите за 2021 спрямо 2020 година ще бъдат по-малко. Говорим за осъществяване на доста по-малки загуби спрямо 2019 г.

За месеците юни и май да вземем за пример, защото за тях имаме данни от Българска народна банка за приходите от входящ туризъм.

За месец юни 2021 година по отношение на юни 2020 година приходите от туризъм надвишават два пъти растеж. За главните месеци имаме много сериозен растеж, по отношение на 2020 година Като цяло сезонът ще бъде сполучлив. "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР