Как започва учебната година - темата коментира образователният министър Николай

...
Как започва учебната година - темата коментира образователният министър Николай
Коментари Харесай

Министър Денков посочи три сценария, при които учениците преминават към онлайн обучение

Как стартира образователната година - тематиката разяснява просветителният министър Николай Денков в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия. По думите му прекосяването към онлайн или ротационно образование може да се случи при три случая:

" Когато имаме висок % инфектирани деца - до 10% . Вторият случай е обвързван с първия - когато има прекалено много инфектирани учители , тъй че да не може да се реализира присъствено образование. Другият случай е когато здравното министерство излезе със експлицитна наредба, че учебните заведения би трябвало да бъдат затворени или наред с другите заведения, или надлежно би трябвало да бъде понижен присъственият банкет - тогава може да се мине на ротация ", изясни министърът.

Децата от първи до четвърти клас няма да носят маски в клас, само че би трябвало да са с тях в коридорите, тъй като се срещат с други деца от други паралелки, сподели още просветителният министър.

" Когато учителят е на разстояние от учениците, може да приказва без маска, тъй като би трябвало да преподава, само че в случай че се доближава до учениците, за понижаване на риска, би трябвало да си постави маската ", посочи министър Денков.

Има голяма разлика сред затворените пространства и открития въздух, съобщи министърът. Заразяването става през по този начин наречените аерозоли, които в отворено пространство доста бързо изсъхват, а в затворените пространства се натрупват. Това е и повода да се носят маски на закрито.

Министърът на образованието изясни, че родителите без проблем могат да заявят до 30 дни образование от у дома за своето дете.

" Ако приказваме за интервал над 30 дни, има по-специален режим. Трябва позволение от началника на районното ръководство по обучение и то с увещание, че ученикът е стимулиран, учи се добре, с други думи, може да го направи, само че няма да изпадне от системата, а ще употребява отдалеченото образование оптимално дейно ", посочи Денков.

МОН подхваща ограничения съгласно медицинските условия за понижение на рисковете. При открит случай на Covid на преподавател или възпитаник от един клас, всички контактни лица от паралелката би трябвало да бъдат карантинирани. Има режим на определяне и на други контактни лица, само че нормално това са децата от една и съща паралелка.

" Има голяма смяна на насоките от предходната година. Миналата година тъкмо съгласно области напълно се затваряха образователни заведения и това е доста друго по отношение на в този момент. Това беше едно от главните недоволства предходната година, че са затваряни учебни заведения, в които не е имало доста инфектирани лица в които паралелките е можело да бъдат разместени ", изясни министърът.

Министерството на здравеопазването има право да затвори заведения от даден вид, само че в случай че учебните заведения могат да продължат, ще го създадат на правилото оптимално присъствено образование, с най-малък риск за учителите и учениците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР