Как Владимир Путин вече загуби войната в Украйна? И защо

...
Как Владимир Путин вече загуби войната в Украйна? И защо
Коментари Харесай

Ювал Ноа Харари: В смъртния акт на Руската империя няма да пише Горбачов, а Путин

Как Владимир Путин към този момент загуби войната в Украйна? И за какво фантазията му за възобновление на Руската империя няма да се сбъдне? Това са въпросите, които уважаваният историк Ювал Ноа Харари задава в публикация за The Guardian по-малко от седмица след началото на съветската инвазия в страната.

Според него съветският президент върви към историческо проваляне: " Възможно е да завоюва всички борби, само че да загуби войната ".

Харари е създател на трилогията от книги „ Sapiens ”, “Homo Deus ” и „ 21 урока за 21 век “, в която изследва цялата история, еволюция и бъдещо развиване на индивида. Военните спорове са добре познати за него както като обект на личните му произведения, по този начин и като част от живота му – Харари живее и работи в Йерусалим, където всекидневният живот е белязан от принуждение и безредици.

" Копнежът на Путин за възобновяване на Руската империя постоянно се е основавал на концепцията, че украинците не са същински народ и че жителите на Киев, Харков и Лвов желаят ръководството на Москва. Тази неистина на съветския диктатор е изказвана толкоз доста пъти, че даже самият той е почнал да има вяра в нея ", счита Харари.

Той твърди, че за планирането на нашествието в Украйна президентът на Русия е разчитал на обстоятелствата, че Москва превъзхожда Киев във военно отношение; че НАТО няма да изпрати войски в помощ на страната и че европейската взаимозависимост от съветския нефт и газ ще накара страни като Германия да се двоумят в налагането на строги наказания против Кремъл.

" Планът е образуван към това Украйна да бъде ударена мощно и бързо, да се в профил държавното управление ѝ и да бъде открит марионетен режим в Киев на фона на преодолените западни наказания ". Според Харари обаче този проект има едно огромно незнайно и то е, че „ е доста по-лесно да завладееш една страна, в сравнение с да задържиш контрола над нея “.

Историкът дава образец с нахлуването на американските сили в Ирак и на руските войски в Афганистан. Според него Путин е заложил на обстоятелството, че украинският народ ще одобри марионетния режим на Москва, изхождайки от събитията в Крим през 2014 година, когато хората на полуострова съвсем не се опълчват на съветските нашественици. А с всеки минал ден става все по-ясно, че този залог се проваля.

„ Украинският народ се съпротивлява с цялото си сърце, печели възхищението на целия свят и печели войната. Предстоят доста тъмни дни. Руснаците към момента могат да завладеят цяла Украйна. За да завоюват войната, руснаците ще би трябвало да задържат контрола над Украйна, а за да го сторят, украинският народ би трябвало да им го разреши. Това изглежда все по-малко евентуално “, написа Ювал Ноа Харари.

Той показва, че смелостта на украинците да се съпротивляват се усилва с всеки погубен съветски танк и с всеки погубен съветски боец. Съпротивата и историите за нея са това, което украинците ще описват освен в мрачните дни, които предстоят, само че и през идващите десетилетия. Историите за президента, който отхвърля да избяга от столицата, казвайки на Съединени американски щати, че се нуждае от муниции, а не от транспорт. Войниците от Змийския остров, които споделят на руснаците „ да вървят по дяволите “ и цивилните, които се пробват да спрат съветски танкове, като препречват пътя им.

С всяка пролята украинска кръв, Путин подсигурява, че фантазията му за възобновяване на Руската империя в никакъв случай няма да се сбъдне.

„ Не името на Михаил Горбачов ще е изписано в смъртния акт на Руската империя: това ще бъде името на Путин. Горбачов остави руснаците и украинците да се усещат като братя. Путин ги трансформира във врагове “, написа историкът.

Вижданията на Харари са, че тази война ще бъде дълготрайна, само че най-важният въпрос от нея към този момент е решен. А точно, че през последните няколко дни украинците потвърждават, че са същински народ и не желаят да живеят под нова съветска империя. Според историка един въпрос остава отворен: „ Колко време ще отнеме това обръщение да проникне през дебелите стени на Кремъл? ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР