Как специалността ви в колежа може да повлияе на заплащането. Ето полетата с най-високи и най-ниски плащания.

...
Получаването на диплома за колеж отдавна се е разглеждало като
Коментари Харесай

Получаването на диплома за колеж отдавна се е разглеждало като билет за добра работа, но новите данни показват, че типът степен, която получавате, също може да има огромно влияние върху годишните си печалби.

Завършилите колеж на възраст между 25 и 64 години са се радвали на среден доход от $74 154 миналата година, според последните данни от Бюрото за преброяване на населението на САЩ. За сравнение, работници над 25 години с диплома за средно образование са имали среден доход от $44 400 годишно според Бюрото по трудова статистика.

И все пак данните от преброяването показват, че някои завършили колеж печелят само малко повече от хора без бакалавърски степени, потенциален проблем, като се има предвид, че спираловидно нарастващите разходи за висше образование са увеличили студентския дълг до 1,8 трилиона долара и са натоварили милиони американци със заеми, чието изплащане ще отнеме години. Студентите - и техните родители - все повече искат сигурността да знаят, че тяхната инвестиция в скъпа степен ще се изплати по пътя.

траекторията на кариерата след колежа. Чрез разглеждане на кандидати, които са били поставени в списъка на чакащите за Ivy League и други високо ценени училища и след това сравняване на тези, които в крайна сметка са били приети с ученици, които са били отхвърлени, групата открила, че онези, които са влезли, са с 60% по-склонни да имат доходи, класирани в най-високите 1%.

Най-добре печелещи предмети

Американците с висше образование, които са спечелили най-високите средни заплати миналата година, са учили инженерство, според анализа на преброяването. Разбира се, получаването на диплома в дадена област не означава непременно, че кариерата на дадено лице ще се развие в тази област, но показва, че той има обучение, за да продължи работа в тази индустрия.

Хората с инженерни степени миналата година са спечелили среден доход от над $106 000, установи преброяването.

Най-нископлатената специалност е визуалните и сценичните изкуства, където средният доход на хората с тези степени бяха малко под $55 000 - или почти половината от това, което печелят инженерните специалности.

Въпреки че това е с около 11 000 долара по-високо от средния годишен доход на работници със средно образование, въпросът е дали инвестицията в диплома за визуални или сценични изкуства ще се изплати с времето, като се имат предвид разходите за висше образование . Приблизително една трета от американците изразиха увереност в стойността на висшето образование, спад от повече от половината през 2015 г., според проучване на Gallup по-рано тази година.

„Хората гледат цената на колежа и това изглежда като огромен разход, но мисля, че по-голямото нещо е несигурността на печалбата“, репортерът на New York Times Пол Тоу, който отразява неравенството в образованието, каза пред CBS News. „Като цяло дипломата от колеж все още е ценно нещо на пазара на труда, но има много повече променливост – за някои хора тя се отплаща много, за други води до истинска финансова разруха.“

Още студентите се насочват към по-високоплатени области като инженерство и статистика поради тази причина, казват експерти. Междувременно записването в университети по либерални изкуства, като например английски език и образование, рязко намаля през последните години.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР