Как ще протече имунизирането на толкова много хора, къде и

...
Как ще протече имунизирането на толкова много хора, къде и
Коментари Харесай

Как се ваксинират 80 милиона? Германия е готова за старта

Как ще протече ваксинирането на толкоз доста хора, къде и по какъв начин ще се слагат имунизациите, от кое място ще се откри толкоз доста медицински личен състав? Ето по какъв начин Германия провежда имунизирането на 80-милионното си население.

Това ще бъде едно от най-големите логистични провокации за Германия: откакто европейската Агенция по медикаментите ЕМА оповести, че още след броени дни ще вземе решение за имунизацията на BioNTech и Pfizer, в цяла Германия тече усилена подготовка. Ваксинирането може да стартира още преди края на годината - евентуално на 27 декември.

Първо най-уязвимите, по-късно медиците

Центровете за имунизация в страната ще бъдат 440 - в панаирни покои, концертни зали, хотели, някогашни бежански лагери, даже хижи и супермаркети. По решение на самостоятелната експертна група, която поучава държавното управление по въпроса за имунизациите, на първо време ще бъдат ваксинирани хората от високорисковите групи, след което идва ред на изключително застрашения медицински личен състав. Само тези две групи обгръщат милиони хора.

Оттам нататък ще бъдат имунизирани хората с значими за обществото специалности - да вземем за пример учителите. Разходите по имунизацията се поемат от държавното управление, като за задачата в бюджета са планувани 2,7 милиарда евро.

Най-трудното

Основните паники на уредниците са свързани със съхранението на имунизацията, която до слагането ѝ би трябвало да се държи на минус 70 градуса. Вторият главен проблем е по какъв начин хората да прекарат допустимо минимум време в центровете за имунизации. Никак няма да е елементарно постоянно в подготвеност да има единствено толкоз дози, колкото ще са нужни все още.

При идването си в имунизационния център хората ще би трябвало да се записват на входа, където ще бъдат тествани документите им. В идващото помещение ще се организира прелиминарен диалог с доктор, преди да се влезе в стаята за имунизация, докъдето ще водят еднопосочни коридори. След слагането на имунизацията хората ще бъдат 15 минути под наблюдаване - още веднъж в особено помещение. И, несъмнено, на всички места ще важат условията за носене на маски, съблюдаване на отдалеченост и отбягване на контактите. След няколко седмици имунизацията ще би трябвало да се повтори - т.е., за всеки човек ще са нужни две дози. Както разгласи немският здравен министър Йенс Шпан, Германия ще получи от европейския контингент общо 100 милиона дози, само че в първите седмици разполагаем ще са единствено 3 милиона, а в първите три месеца - до 11 милиона.

Как ще бъде обезпечен нужният личен състав?

Отсега е ясно, че за целия този развой ще е нужно голямо количество медицински личен състав. Десетки хиляди медици към този момент са се кандидатирали непринудено, само че на доста места не престават трескаво да търсят поддръжка. Само в Бавария, която е измежду провинциите с максимален брой инфектирани, би трябвало да има 99 центъра, в които да се вършат до 30 000 имунизации на ден.

Освен от медицински лица, ще има потребност и от преводачи и чиновници по сигурността. И защото полицията няма да е в положение да поеме напълно и този ангажимент, ще би трябвало да се наемат частни охранителни компании.

Готови за старта

Почти на всички места в Германия към този момент са подготвени за старта. В Берлин и Бранденбург има известни забавяния, а от Баден-Вюртемберг споделят, че деветте централни пункта за имунизация са към този момент в подготвеност, само че 50-те по-малки извънградски центъра ще са подготвени едвам в средата на януари.

Както наподобява обаче, първоначално потенциалите ще бъдат по-високи от наличните дози. Затова специалистите допускат, че ще изминат месеци, до момента в който бъдат ваксинирани задоволително доста хора.

Наред с имунизациите в специфичните центрове, ще работят и мобилни екипи, които ще посещават да вземем за пример хората в домовете за възрастни. Само в Берлин ще има 30 такива екипа.

Колко от германците желаят да се имунизират?

Последните данни, с които разполагат държавното управление и канцлерката, сочат, че малко над 46 милиона от германците са подготвени да се имунизират. Това е повече, в сравнение с посочваха последните допитвания - в тях подготвеност да се имунизират показваха малко повече от 50 на 100.

Когато забележителна част от хората получат своите дози, лекарите ще могат да поемат по-нататъшните имунизации в кабинетите си. Засега не е известно от кой момент ще бъде допустимо това. А в даден миг разполагаем ще са и продуктите на още пет фирми-производителки на ваксини, при които федералното държавно управление превантивно е направило поръчки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР