Как ще посрещнете новата година? Този въпрос не значи това,

...
Как ще посрещнете новата година? Този въпрос не значи това,
Коментари Харесай

Театър на Нова година - онлайн, разбира се

Как ще посрещнете новата година? Този въпрос не значи това, което означаваше до предходната година. На финала на  малко хора имат предпочитание за празнуване. Дали заведенията ще работят до 00:30 ч. или до сутринта, но скрито, даже няма огромно значение, тъй като доста от нас умишлено ще останат по домовете си.

Има такива, които ще поканят посетители. Има и такива, които в последния миг се отхвърлят даже от това, тъй като не са съгласни с държанието на приятелите си и ги считат за рискови – евентуални носители на Covid-19. 

Това не значи, че нямаме право на церемониалност и празнично въодушевление. Затова можем да разчитаме на програмата на " Алма Алтер ", наречена. Ако не сте се докосвали до момента до  на Софийския университет, то последният ден на годината може да постави началото на новата ви огромна обич. 

Ще имаме достъп до стрийминга на три постановки на 31 декември:  " Орфей или върни се в своя пъкъл дребосъче " от 19:30 ч. , " Хамлет или три момчета и едно момиче " от 20:30 ч . и  " Бурята " по Уилям Шекспир от 21:30 ч . Ще можете да гледате спектаклите онлайн, в постове на стената на страницата на Алма Алтер във Facebook:

" Орфей или върни се в своя пъкъл дребосъче "

Единствено човешката персона може да взема решение и позволява човешките си проблеми. За разлика от растенията и животните индивидът има шанса да е това, което е решил да бъде. Неговото битие е в смисъла на самоконституирането му, дадена му е опция за излизане отвън рамките на себе си.

Той прави скок – към божественото, към космоса – този отвън него и този вътре в него, към света, към себе си, към свободата. Така той надраства себе си, разплитайки кълбото на вероятните си благоприятни условия. Няма човек без свят, няма Аз без другите.

" Хамлет или три момчета и едно момиче "

Класическите за „ Алма Алтер “ трактовки на Ян Кот и Хайнер Мюлер участват и в този прочит, само че тук още по-силно звучи груповият облик на философа – Авторът. Но друг на пиесата, не сценаристът, не драматургът или режисьорът, а Авторът – индивидът, познал себе си в света и основал света към себе си. Няма човек без свят, няма Аз без другите.

Спектакълът „ Хамлет или три момчета и едно момиче “ през годините е притежател на премиите: Награда за най-хубав театър на Международния сценичен фестивал „ Театрален Куфар “, Минск 2012 и Специална премия на журито на Международния сценичен фестивал „ Театрален куфар “ в Москва 2015.

" Бурята " по Уилям Шекспир

Просперо, Ариел, Калибан и Миранда попадат в една мълниеносна, опустошаваща, поетична, еротична, даже цинична стихия. Времето върви друго за другите хора и среднощ е релативно разбиране. Камбаните бият в едно с ударите на сърцето, а предишното, сегашното и бъдещето са се смесили в една симбиоза на времето. Едно е несъмнено: колкото е по-горчиво предишното, толкоз е по-сладко сегашното.

 



 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР