Как се справят със заплахата от ядрен удар хората в

...
Как се справят със заплахата от ядрен удар хората в
Коментари Харесай

Йодни таблетки, бункери, информационни кампании: в Източна Европа се подготвят за ядрена катастрофа


Как се оправят със опасността от нуклеарен удар хората в прилежащите на Украйна страни? Най-малко обезпокоени са унгарците, поляците мислят за свои нуклеарни оръжия, а словаците са изкупили йодните таблетки още през март.

Граничещите с Украйна страни се запасяват с йодни таблетки - за отбрана от рак

, а войските му окупираха украинската АЕЦ " Запорожие ". Това породи страхове и опасения на Запад. Как се оправят със опасността хората в прилежащите на Украйна страни? 

Молдова: бомбоубежища, цялостни с плъхове

Между украинския град Запорожие и Република Молдова дистанцията е единствено 500 километра. В случай на нуклеарна повреда 2,5 милиона поданици на дребната страна сред Украйна и Румъния евентуално ще бъдат изложени на радиация. През лятото на 2022-а година съседна Румъния поръча и достави един милион йодни таблетки за Молдова. Предполага се, че одобрявани във високи дози те защищават от рак на щитовидната жлеза при положение на нуклеарно замърсяване. Досега обаче те не са били раздадени на популацията. Медиците предизвестяват, че те не трябва да се одобряват " профилактично ".

Органът, отговарящ за изключителните обстановки, е създал азбучник с мерки за популацията при положение на нуклеарна или радиоактивна повреда. Същевременно беше оповестен и. В него поучават хората да не напущат домовете си, да затворят прозорците и, в случай че има опция, да влязат в мазето.

Хората в Киев се криеха от въздушните удари в метростанциите - само че в Кишинев такива предпазени пространства няма

В страната съвсем няма бункери или укрития. Дори в столицата Кишинев, в която живеят към един милион души, няма нито едно леговище от въздушно нахлуване. Бункерите, останали от руската ера, са продадени на частни компании. Сега те се употребяват за хранилища или са изоставени и са населявани единствено от гризачи.

Румъния: 30 милиона йодни таблетки

Министерството на здравеопазването в Букурещ е поръчало 30 милиона йодни таблетки, които бяха предоставени на аптеките в цялата страна. Всеки жител може да ги получи гратис с рекомендация от персоналния си доктор. Засега са обезпечени таблетки за седем милиона души, само че единствено 500 000 са показали интерес.
Редакцията предлага
" Кампанията ни не се е провалила, въпросът е в манталитета. Не сме привикнали с предварителната защита ”, разяснява здравният министър на Александру Рафила. " Подготвени сме и виждаме, че и другите страни са готови. " Въпреки това обстановката би трябвало да бъде по-добре разбрана " от страна на лекарите и популацията ", добавя Рафила.

Унгария: Нова АЕЦ с помощ от Русия

В няма изключително търсене на йодни таблетки, а евентуална нуклеарна злополука в прилежаща Украйна се разисква относително малко. Не се обмислят ограничения за отбрана, не се популяризира информация по тематиката. Министър-председателят Виктор Орбан публично поддържа глобите на Европейски Съюз против Русия, само че в това време води огромна акция против тях измежду унгарската общност. Според него те вредят повече на страните от Европейски Съюз, в сравнение с самата Русия.

През август държавното управление даже разгласи, че се придържа към плануваното създаване на два нови нуклеарни реактора - благодарение на съветската компания " Росатом ". Договорът за съдействие е подписан още през 2014-а година. Русия финансира най-голямата част от плана с 10 милиарда евро, Будапеща ще заплати останалите 2,5 милиарда.

Словакия: обществото е разграничено

Словаците изкупиха всички йодни таблетки в аптеките още през март. С течение на времето обаче страхът понижа. В момента потреблението на нуклеарни оръжия не се преглежда като реален сюжет.

". Кремъл е наясно с това ", съобщи министърът на външните работи Растислав Качер.. От друга страна, рискът от потребление на тактически нуклеарни оръжия се е нараснал. " Дори и това би било ясно секване на всички червени линии ", добави Качер.

Словашкото общество е разграничено в отношението си към. Половината от популацията счита, че не принадлежи нито към Запада, нито към Изтока, 37 % виждат в Русия стратегически сътрудник, а 20 на 100 даже желаят съветска победа във войната против. От друга страна, експанзията на Путин увеличи поддръжката за участието на Словакия в НАТО до рекордните 72 %, до момента в който преди четири години тя беше едвам 51 на 100.

Полша: Ядрени оръжия, апелирам

Както в Словакия, където 70 % от популацията подкрепят ядрената енергетика, множеството поляци също съвсем нямат запаси към нея. Строителството на първата атомна електроцентрала ще стартира след четири години. Ако всичко върви по проект, първият реактор ще бъде пуснат в употреба през 2033-а година.

Полша доставя общините с йодни таблетки. Те са били доставени на първо време на пожарникарите

разчита на атомната сила и за защита, и се стреми да се причисли към нуклеарната стратегия на НАТО. " Разговаряхме с водачите на Съединени американски щати, с цел да разберем дали обмислят сходна опция. Въпросът е отворен ", съобщи президентът Анджей Дуда при започване на октомври. По неговите думи личното нуклеарно оръжие би трябвало да остане " дълготрайна цел ": " Така ще бъде построено бъдещото великолепие на Полша ".

Досега полското общество реагира относително умерено на заканите на Путин - малко под половината от популацията се опасява от съветска нуклеарна офанзива, сочат изследванията. Все още няма суматоха, само че в последно време ползата към йодните таблетки се е нараснал, оповестяват полските медии. В момента общините основават пунктове, откъдето жителите могат да си набират медикаментите при положение на неотложност.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 
Заради страха от нуклеарен удар: в Швейцария всеки си има бункер
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР