Как се справят промоутъри на музикални събития, обединени в браншовата

...
Как се справят промоутъри на музикални събития, обединени в браншовата
Коментари Харесай

Промоутърите на музикални събития в пандемичната година



Как се оправят промоутъри на музикални събития, обединени в браншовата организация “Сцена Музика “.

Повече от година, откакто изолацията от Covid-19 ги сложи по техните думи в “състояние на колапс “.

Усетиха ли помощта на страната след отвореното писмо до министър-председателя преди година и присъединяване им в работната група за подкрепяне на свободните специалности и самостоятелните организации към Министерството на културата?

Ще приказваме ли още веднъж в бъдеще, а не в минало време за концерти на международно значими групи и актьори в България?



Темата разяснява в “Нашият ден “ Бойко Гюров , шеф на BGTSC и ръководител на спешна работна група към съдружие „ Сцена Музика “.

“Матей Стоянов стана ръководител на съдружие “Сцена Музика “ и това може би е от най-позитивните неща, които ни се случиха от там насетне.

Всичко, за което предупреждавахме, стана. Министерството не съумя да обезпечи успокоение на бизнеса, което беше най-голямата ни молба към него .

Опитите да получим някаква поддръжка – институционално или даже финансово, останаха напразни. В това число се организираха много работни срещи и видеоконферентни връзки. В последна сметка ние бяхме изолирани от работните групи, въобще не ни стана ясно по какъв метод се взеха някои от решенията . А по какъв начин бяха оповестени някои от стратегиите, остана цялостна загадка. И за някои от оповестените състезания и стратегии разбирахме по време на някои от работните групи.

Даже имаше един страховит абсурд в една от работните групи, представители на културните организации молеха да бъде продължен срокът с още една седмица.

Колко от концертите се анулират за година

Не сме водили точна статистика, само че по мои наблюдения над 95% от оповестените концерти , приказвам на задгранични реализатори, бяха или канселирани тотално, или с оповестени нови дати.

Миналата година споделяхме, че 2021 година е много рискова, множеството от мениджмънтите и сътрудниците дават нотка, че може би 2021 ще е нулева . Така и се получи, както го виждаме и сега.

Редица фестивали и единични концерти се пренасочиха за 2022 година, което значи, че към този момент сме втора нулева година . И тази обстановка е неизбежна и сега е нерешима във връзка с това ние да принуждаваме съответните реализатори от чужбина да идват 2021 година Те ни споделят – местете за 2022-ра., 2021 година е нулева.



Темата разяснява в “Нашият ден “ Весела Кондакова, зам.-министър на културата.

Европейският парламент одобри идната стратегия “Творческа Европа “ за интервала 2021-2027 година, отчитайки, че културата и креативния бранш са измежду най-засегнатите от рецесията – с към 90% загуби от оборота, безработни актьори, липса на вероятност. Отчетено е, че работещите в областта на културата и изкуството също не са равнопоставени.

Как се включва страната ни в тази стратегия?


“Програма “Творческа Европа “ няма квотен принцип. Отново ще се кандидатства през планове, които в най-честия случай са партньорски. Има една разлика, че в частта, която е за просвета, тъй като програмата има вътрешно разделяне на частна медия, която се отнася до аудио-визуалния бранш, това е киното. Другата част е за бранш “Култура “, където се обгръщат всички останали области в културата.

Там за най-голямата стратегия, която е плана за съдействие, има една междинна мярка. Досега имаше дребни партньорски консорциуми, които са до трима сътрудници, огромни над шестима. Сега има и една междинна мярка, тъй като се счита, че това ще улесни в по-голяма степен кандидатстващите консорциуми и ще се усили процентът на финансиране от страна на програмата, което е сензитивна крачка напред в облекчение на кандидатстващите.

2021 година е втората, в която страната дава национално съфинансиране, което беше един от главните проблеми за кандидатстващите организации от България, защото те доста мъчно намираха насрещния финансов запас, с който да обезпечат включването си в сходни планове.

Проверка в Министерството на културата

Национален фонд “Култура “ сега е под следващата си инспекция, може би втори одит тече там. Не съм сигурна, че резултатите ще излязат тази седмица.

По инспекциите в региона на “Наследството “ може би към този момент има подготвени резултати. Министър Минеков даде едно заричане пред медиите, че почти един път седмично ще дава конференция, на следващия ден е най-близката планувана. Може би на следващия ден ще има резултати от инспекции.



Темата разяснява в “Нашият ден “ Стефан Попов-Пърси, шеф на „ Блу Хилс “.

Нашата компания е по-нова и не влязохме в критериите, които бяха готови за подкрепяне на културни институции.

„ Блу Хилс “ провежда Music Days, тридневен фестивал на връх Бунарджика

Фестивалът е подготвен, тъй като тази година има специфичен взор на община Пловдив и на районните кметства на Пловдив за развиване на нови пространства.

Този уикенд, редом с нашето събитие имаше опера. Откриване на оперния сезон в Пловдив на Бунарджика. Сега ще бъде по-веселата част с нашия фестивал Music Days.

Чуйте диалога в звуковия файл.
Снимки: Pixabay
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР