Как се програмират молекули? Какви са принципите на работа на

...
Как се програмират молекули? Какви са принципите на работа на
Коментари Харесай

Млади математици от Плевен участваха в Международна изследователска школа в Русия

Как се програмират молекули? Какви са правилата на работа на квантовите компютри? Какви са математическите аспекти на квантовото програмиране? За милиарди хора на планетата тези въпроси са изцяло непозната „ територия ”. Но не и за двама възпитаници от плевенската Математическа гимназия „ Гео Милев ” - Мария Попова /10 клас/ и Добрин Бараков /11 клас/. Заедно със своята учителка по физика Даниела Узунова те са били единствените българи в 12-та Международна изследователска школа (IRS) в Калуга, Русия. Всяка година IRS събира младежи на възраст до 17 година от целия свят, които имат афинитет към науката и научните проучвания.
Тази година участниците са били 72-ма от 12 страни . Разделени на групи, те 10 дни са работили по научни планове, ориентирани към природоматематически дисциплини. На всеки от плановете е имало по двама ментори – млади учени от Сърбия, Дания, Хърватия, Словения, Мексико, Иран и Русия. Учениците са изпълнявали изследователската работа по тези планове, а менторите са им помагали и са ги направлявали, изяснява Даниела Узунова.
Мария и Добрин са определени да съставляват своето учебно заведение и България поради сериозните им триумфи в олимпиадите у нас – и двамата неведнъж са стигали до националните кръгове. Добрин от дълго време е спрял да брои олимпиадите по физика и математика, в които е взел участие. Първата му била още в пети клас. От тогава всяка година се явява на 4-5 надпревари по двете дисциплини. Мария има до момента участия в пет национални кръга на олимпиади – два по химия, два по биология и един по география.
„ Преди присъединяване ми в IRS не бях задоволително сигурен дали желая да се занимавам с изследователска активност. Сега към този момент знам, че това желая, изключително в региона на квантовата физика. Проектът, по който работих в школата, беше фокусиран върху квантовото програмиране. Това беше неповторима опция да работиш в интернационален екип и проведеш проучване в модерна научна област. Проектът се фокусираше върху запознаване с физиката, стояща зад правилата на работа на квантовите компютри, както и математическите аспекти на квантовото програмиране. Нашата цел беше създаването на тактика, употребяваща методите на квантовите калкулации, за известна игра, която реализира доста по-голям триумф от класическата такава. Обучавахме се на особено основан за задачата програмен продукт на IBM, като даже включихме изумителна настолна игра в процеса на нахлуване в странния квантов свят. В групата бяхме осем души – от Русия, Словения, Тайланд и аз от България “, споделя Добрин Бараков.
„ Работих по план, който беше обвързван с планиране на молекули. Трябваше да вземем молекула на към този момент съществуващо лекарство, да променим нейната конструкция и посредством компютърни стратегии да създадем на доктрина лекарството по-добро. Отборът ни беше от шестима души – от Тайланд, България, Иран, Русия, Словения и Италия. Разделиха ни на три групи, като всяка една работеше по друг ензим. Първо изменяха структурата на лекарство, употребявано за блокирането на този ензим. След това усъвършенстваха структурата от двуизмерна в триизмерна и посредством друга стратегия получаваха резултат за това какво е сходството на ензима с полученото вещество. Целта беше приемане на вещество с по-добро подобие и позиция. Подготовката на резултатите изискваше потреблението на към 200 файла “, добавя Мария Попова.
Вечерите в школата нормално били запълнени с общи занимания, ролеви игри и други начинания, с които младежите от разнообразни страни и култури се опознавали отвън научната работа. Всички делегации представяли своите страни, показали националните си костюми, пеели песни, споделяли свои специфични лакомства и други
„ Лидерите на делегациите – учителите, също работихме много – споделяхме своя опит в научноизследователското обучение, контролирахме работата на плановите групи и провеждахме взаимен педагогичен проучвателен план. Най-ценното  за мен беше опцията да беседвам с сътрудници от разнообразни страни за просветителните системи и тактики, за проблемите в образованието и пътя за тяхното решение, работата по планове, извънкласните занимания  и така нататък Разбрах, че макар разликите, ние се сблъскваме в нашата работа с идентични провокации “, споделя Даниела Узунова.
За българската делегация финансирането се оказало сериозен проблем. Таксата за присъединяване в в IRS е 600 евро, пътят до там се заплаща настрана – самолетните билети излезли по 450 евро на всеки. Сума, която не е по джоба на всяко семейство. Учителката решила да аплайват за финансиране от бюджета на Община Плевен – по признатите от локалния парламент Правила за финансово подкрепяне присъединяване в надпревари на деца с изявени способности. Подала съответното заявление като показала триумфите на  Мария и Добрин.
„ Общината отпусна по 1 000 лева на децата – тази сума не покрива и половината от разноските им. За мен – нищо. Разходите си останаха за моя сметка. Ако се наложи, отново бих ги платила, тъй като прекарването беше неповторимо, а споделеният опит с сътрудниците от другите страни е доста потребен. Интересно ми е обаче да знам за какво Общината реши да поддържа учениците, а учителя – не. Не отиваме на екскурзия, а да свършим нещо съответно и се върнахме с реализирани резултати. Имаме покана и за изданието на IRS следващата година. Ако Общината реши да поддържа едно ново присъединяване, групата ни може да е от шест ученика с изяви в разнообразни сфери на науката от няколко учебни заведения в града. Имаме доста даровити деца, само че финансирането е сериозен проблем. В последна сметка тия деца заслужават освен да им дадат по една грамота на 24 май “, счита Даниела Узунова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР