Как се отразява ваксината срещу коронавирус на хората? Отговорът на

...
Как се отразява ваксината срещу коронавирус на хората? Отговорът на
Коментари Харесай

В Израел: 523 000 имунизирани, нито един смъртен случай

Как се отразява имунизацията против ковид на хората? Отговорът на този въпрос може да се откри най-точно в Израел - страната, която освен е водеща в имунизацията на популацията, само че и дава постоянно данни за протичането на имунизационната акция на производителя Pfizer. Най-новите данни дават учредения за оптимизъм - успеваемостта на препарата, създаден от BioNTech/Pfizer, наподобява дава отговор на обещанията, написа вестник " Ди Цайт ".

По информация на една от четирите държавни здравни каси в Израел - Maccabi, от общо 523 000 души, които към този момент са получили и двете дози от имунизацията на Pfizer/BioNTech, с ковид са се заразили единствено 544. Това дава отговор на 0,1%. От тях общо 15 пациенти е трябвало да бъдат лекувани в клиника - 8 са имали леки недоволства, при трима болестта е протекло приблизително тежко, а четирима са били класифицирани като тежки случаи. Нито един от заболелите не е умрял в резултат на болестта.

" Който не е имунизиран, да побърза и да си резервира час "

Резултатите са били съпоставени с тези на 628 000 неимунизирани пациенти. От тях 18 425 са се заразили, т.е. 2,9 %. На тази основа Maccabi дефинира успеваемостта на имунизацията на 93 %. " Тези данни потвърждават еднопосочно, че имунизацията е доста ефикасна. Нямаме никакво подозрение, че тя е избавила живота на доста израелци ", споделя Мири Мизрахи Ройвени от Maccabi.

Заключенията на здравната каса обаче се нуждаят от допълнение - към момента няма данни за възрастта и предходните болести на обхванатите в изследването хора. Не е ясно и до каква степен проучването е представително. В Maccabi са застраховани към една четвърт от израелците - обичайно по-заможни хора, които евентуално се придържат към ограничаващите ограничения, наложени поради ковид. Интересно ще бъде да се видят данните на най-голямата здравна каса в Израел - Clalit. В скоро време следва тя да оповести своето изследване за успеваемостта на имунизацията.

И въпреки всичко: въпреки че към момента има потребност от доуточнения, данните на Maccabi удостоверяват положителните резултати на имунизацията на BioNTech/Pfizer, получени при тестванията, направени преди приемането на разрешението - успеваемост от 95%. Експертите акцентират какъв брой значимо е това, че имунизацията защищава от тежкото протичане на болестта и от гибел. Фактът, че при тези над половин милион ваксинирани израелци нито един не е умрял от COVID-19, приказва за положителната отбрана, която обезпечава препаратът на BioNTech. " Uойто още не е имунизиран, би трябвало да побърза и да си резервира час ", предлага Мири Мизрахи Ройвени. Тя добавя: " Защитете се от тежкото протичане на болестта и - Бог да пази - от гибел, както и от опцията да болестите и да застрашите други ".

До момента 28 % от популацията на Израел са имунизирани с двете дози на имунизацията. Сред хората над 60 години са ваксинирани даже над 80 %. Това към този момент дава отражение върху записаните в страната нови случаи: месец откакто в средата на януари бяха регистрирани най-високите индикатори, броят на новозаразените измежду хората над 60 съществено спада, сочат анализите на института " Вайцман ". Три седмици след началото на втората фаза на ваксинирането - слагането на втората доза - броят на новозаразените в тази възрастова група е понижен с 56 %, този на нуждаещите се от болнично лекуване - с 43 на 100, а броят на жертвите - с 35 %.

Все повече млади израелци се разболяват от COVID-19

Тази седмица в Израел бяха разхлабени някои от рестриктивните мерки, въведени поради пандемията. Гражданите още веднъж могат да пътуват свободно из страната, детските градини и учебните заведения са отворени. Но въпреки и да е регистриран спад при новите инфекции, като цяло броят на новозаразените остава висок: над 400 души на 100 000 поданици за седмица. За съпоставяне - в Германия сега същият индикатор е 57,4. В Израел са разтревожени и от обстоятелството, че вирусът визира от ден на ден и младежите, които не са имунизирани. И то тежко. В лечебните заведения постъпват от ден на ден 30-годишни, показва " Ди Цайт ". В тази връзка " Франкфуртер Алгечмайне Цайтунг " цитира министър-председателя Бенямин Нетаняху, който се обръна с апел към младите израелци да се имунизират. " 57 % от новозаразените са под 39 години. Млади хора, какво чакате още? ", написа той в Туитър в неделя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР