Как се осъществява ликвидацията на една фирма?Е.Д., СофияЕдно търговско дружество

...
Как се осъществява ликвидацията на една фирма?Е.Д., СофияЕдно търговско дружество
Коментари Харесай

Прекратените фирми минават и през процедура по ликвидация

Как се реализира ликвидацията на една компания?

Е.Д., София

Едно комерсиално сдружение може да бъде прекъснато по доста разнообразни аргументи. Това може да стане да вземем за пример, когато то бъде оповестено в неплатежоспособност. Или пък по решение на съда в строго избрани от закона случаи. Прекратяване може да има и на разнообразни учредения, според от типа комерсиално сдружение. Примерно едно ООД може да бъде прекъснато заради приключване на периода на дружествения контракт, по решение на на съдружниците, взето с болшинство 3/4 от капитала, при обединение и вливане. Еднолично ООД пък се приключва със смъртта на физическо лице, в случай че то има капитала, с изключение на ако наследниците не изискат да продължат активността. Акционерно сдружение пък се приключва по решение на общото заседание, с решение на съд, в случай че прави противозаконни неща, в случай че чистата стойност на имуществото на сдружението спадне под размера на вписания капитал и други

И тук е значимо да се означи, че след прекратяването на съответното сдружение, то би трябвало да се извърши ликвидация.

Според Търговския закон (ТЗ) срокът, в който би трябвало да приключи ликвидацията, се дефинира от общото заседание на сдружението с лимитирана отговорност и акционерното сдружение, а за останалите търговски сдружения - по единомислещо решение на безкрайно виновните съдружници. Такъв период дефинира и длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписването, когато то назначава ликвидатори. При нужда избраният период може да се продължи. Ликвидаторите се вписват в комерсиалния указател, където се показват нотариално заверени единодушия с мостри на подписите им. Те носят същата отговорност за активността си по ликвидацията, както шефовете и другите изпълнителни органи на комерсиалните сдружения.

Ликвидаторите са длъжни, като разгласят прекратяването на сдружението, да поканят неговите кредитори да предявят вземанията си. Поканата се насочва документално до известните кредитори и се афишира в комерсиалния указател. Ликвидаторите са длъжни да уведомят Националната организация за приходите за почналата разпродажба.

Търговски закон ги задължава и да довършат настоящите покупко-продажби, да съберат вземанията, да трансфорат останалото имущество в пари и да удовлетворят кредиторите. Те могат да подписват нови покупко-продажби единствено в случай че това се постанова от ликвидацията.

Ликвидаторите могат по единодушие със съдружниците, надлежно с акционерите и кредиторите, да им трансферират обособени обекти от ликвидационното имущество, в случай че с това не се повреждат правата на останалите съдружници и кредитори. Търговски закон категорично натъртва, че ликвидаторът е задължен да реализира пълномощията си с грижата на добър търговец.

Важно е да се означи, че те представляват сдружението и имат правата и отговорностите на изпълнителния му орган. Те съставят баланс все още на прекратяването на сдружението и отчет, който разяснява салдото. В края на всяка година те правят годишно привършване и показват годишен финансов доклад и годишен отчет за активността си пред управителния орган. Ръководният орган се произнася за приемането на началния баланс, на годишното привършване и за освобождението от отговорност на ликвидаторите.

Имуществото, което остава след угаждане на кредиторите, се разпределя сред съдружниците, надлежно сред акционерите. Това систематизиране става обаче единствено в случай че са минали шест месеца от деня, в който поканата до кредиторите е оповестена в комерсиалния указател. Ръководният орган на сдружението може, откакто бъдат задоволени кредиторите, да отпише вземанията на сдружението, които са несъбираеми. Решението се приема с нормално болшинство.

Когато са уредени всички отговорности и остатъкът от имуществото е разпределен, ликвидаторите желаят изтриване на сдружението.  Ако по-късно се откри, че са нужни по-нататъшни дейности за ликвидацията, длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията назначава по молба на заинтересувания досегашните или други ликвидатори.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР