Как се консервират гъби сърнели? Готвенето с пресни гъби придава

...
Как се консервират гъби сърнели? Готвенето с пресни гъби придава
Коментари Харесай

Как се консервират гъби сърнели по различни начини

Как се консервират гъби сърнели? Готвенето с пресни гъби придава земен, умами усет на всяко ядене! Пресните гъби обаче са склонни да се скапват в границите на седмица или по-малко. Можете да ги съхранявате и употребявате за по-дълго, като ги замразите, мариновате или изсушите. Изберете способ, който ще ви свърши най-добре работа за типовете ястия, които обичате да готвите.

Много хора консервират прясно набраните сърнели за зимата под друга форма. Вкусните гъби се замразяват или сушат, а също по този начин се мариноват или осоляват. А през зимата може да се насладите на супер вкусните гъби. Нека в този момент да разгледаме по какъв начин да приготвим гъби сърнели за зимата по разнообразни способи:

Как се консервират гъби сърнели посредством заледяване?

Събраните гъби би трябвало да бъдат сортирани преди самото заледяване. За предпазване изберете добре завършени гъби. След това отстранете полепналите треви, листа, пръст. Най-често сърнелите са много нечисти, тъй че преди да ги замразите сурови, те могат да се изплакнат със студена вода. Но никога не би трябвало да се накисват. Ако преди заледяване гъбите се варят, те могат да се залеят с вода за малко време.

Замразяване на варени гъби – измитите плодни тела се слагат във вряща вода и се варят не повече от 10 минути. Желателно е огромните екземпляри да се режат на по-малки части. За да се отървете от непотребната течност, сварените гъби се слагат в гевгир. След цялостно изстудяване отцедените гъби се подреждат в торбички в такова количество, че да могат да се употребяват едновременно, защото е нежелателно размразеният артикул да се връща назад във фризера.

Замразяване на сурови гъби сърнели – в случай че би трябвало да замразите сурови гъби, тогава, както бе упоменато нагоре, не се предлага да се накисват. Ако гъбите са със междинен размер, тогава ги ползвайте цели. Големите гъби би трябвало да бъдат нарязани на части.

Подредете шапките и пънчетата на гъбите на лист за печене и ги покрийте с още един лист. Поставете ги по този метод във фризера за няколко часа. Изсипете замразените гъби в торбички или резервоар за по-нататъшно предпазване в камерата.

Замразяване след пържене – можете да замразите освен сурови или варени сърнели, само че и пържени. Изсипете малко растително масло в тигана, след което разпределете гъбите. След към 20 минути върху тях ще се появи златиста коричка. Извадете ги и ги оставете да се охладят. Охладените гъби се подреждат на порции в пликове и се замразяват във фризера.

Замразяване след фурна – усетът и потребните свойства на гъбите се резервират във фризера, в случай че гъбите първо се изпекат във фурната. Трябва да изпечете гъбите на изсъхнал лист при температура 100 градуса. Когато готовите гъби се охладят, поставете ги в торбички и ги сложете във фризера.

Как се консервират гъби сърнели посредством сушене?

Прясно набраните сърнели могат да се изсушат за зимата. За да извършите това, използвайте газова или електрическа фурна. Можете да го извършите и навън на слънце.

Преди сушене гъбите се изплакват и изсушават на слънце в продължение на няколко часа, с цел да се в профил непотребната влага. Ако се употребява сушилня, тогава се избира специфичен режим. Във фурната – при температура 50 градуса и отворена врата. Времето за сушене зависи от размера на гъбите. Имайте поради обаче, че шапките и пънчетата на гъбите би трябвало да се слагат настрана, защото не изсъхват по едно и също време.

Как да мариноваме гъби сърнели за зимата?

Отличен способ за предпазване на гъби е мариноването. Големите екземпляри се нарязват след накисване, дребните се оставят цели. За мариноване за зимата имате потребност от:

  • 2 кг гъби;
  • вода;
  • 150 г сол;
  • 10 г лимонена киселина;
  • 20 г захар;
  • 2 ч.ч бахар;
  • 2 щипки канела;
  • 2 щипки карамфил ;
  • 5 с.л. 6% оцет.

Пригответе саламура от 1 литър вода, половината количество сол и лимонената киселина. Сложете обелените и измити гъби в саламурата. Сложете на сдържан котлон и бъркайте, до момента в който гъбите потънат на дъното. Прецедете с гевгир от гъбената саламура и прехвърлете в стерилни буркани.

Сварете маринатата от 1 литър вода с останалите артикули, най-после налейте оцета.
Изсипете готовата марината в бурканите с гъби и стерилизирайте. Процесът лишава към 40 минути. Съхранявайте на мрачно и хладно място.

Как да съхраняваме гъби сърнели за зимата със сол?

Най-често се употребява методът на изсъхнало осоляване: лишава малко време. За 1 кг гъби имате потребност от 30 г сол. Гъбите не се мият преди осоляване, а просто се почистват листата, тревите и пръстта.

Гъбите се слагат на пластове с пънчетата нагоре в емайлирана тава и се поръсват със сол. Покриват се с марля и се захлупват с огромна паница. За осоляване при стайна температура са задоволителни четири дни. Гъбите за зимата се трансферират в буркани, заливат се до горе със саламура, покриват се с похлупак и се слагат в хладилника.

Как се консервират гъби сърнели с лук?

За да извършите мариновани сърнели с лук имате потребност от следните съставки:

  • 1 кг гъби;
  • 4 г лимонена киселина;
  • 2 глави лук;
  • 1 ч.л черен надробен пипер;
  • 2 ч.ч захар;
  • копър – зелен или сушен.

За маринатата:

  • 500 мл вода;
  • 1 ч.л сол;
  • 1 с.л. оцет .

Процесът е следният:

  1. Измитите гъби се заливат с вода и се сваряват.
  2. Изсипете сол във водата (на 1 литър течност 1 супена лъжица) и варете наличието, като разбърквате, до момента в който омекне. Отстранете пяната, когато се появи.
  3. Прехвърлете гъбите в гевгир.
  4. Сварете марината със сол, захар, лимонена киселина.
  5. Сложете гъбите и останалите артикули.
  6. Пет минути по-късно прибавете оцета.
  7. Прехвърлете гъбите в буркани, поставете ги за дезинфекция за 35 минути.

След изстудяване сложете бурканите за зимата в мазето. Може да се сервират на масата след 30 дни.

Условия за предпазване

Сухите гъби сърнели се съхраняват през зимата в ленени торби, в изсъхнало помещение за не повече от една година. Замразени гъби – почти за същото време във фризера. Що се отнася до осолени или мариновани гъби, бурканите би трябвало да се слагат на студено място, където не пада слънчева светлина. Тук срокът на валидност зависи от характерностите на рецептата. Сърнелите през зимата са същински деликатес!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР