Как работи най-надеждният и бърз транспорт в столицата, какво става

...
Как работи най-надеждният и бърз транспорт в столицата, какво става
Коментари Харесай

Защо в московското метро влаковете се движат толкова начесто?

Как работи най-надеждният и бърз превоз в столицата, какво става в метрото през нощта и какъв брой получават машинистите – разкриваме основните секрети на подземната железница! 

Московското метро е едно от най-красивите в света. Старите станции, декорирани с мрамор и мазилка, елементарно могат да бъдат сбъркани с някой императорски замък. Московчани обаче обичат метрото освен поради хубостта му – това е най-надеждният и безвреден метод на напредване из града. Сутрин и вечер, когато рейсовете и колите чакат в тапи, милиони пасажери умерено подземен отиват по делата си.
Колко нагъсто се движат влаковете в метрото?


Сергей Ведяшкин/Moskva agency

Средно за денонощие близо 9 млн. души употребяват московското метро. В пиковите часове – заран и вечер – влаковете се движат на период от 90 секунди. Денем разписанието им е на близо 3 минути. Има в действителност една линия, по която влаковете се движат малко по-нарядко. Това е секторът от Александровската градина до Международна, само че нормално тази линия се употребява от малко хора.

Между другото през деня в метрото могат да се видят освен пътнически влакове, само че и служебни. Те забавят скоростта на станциите, само че вратите не се отварят и на тях не можеш да се качиш. Най-често това са влакове, които се трансферират в друго хранилище за ремонт или за пребоядисване. А има и влакове „ оценители “. Например по Арбатско-Покровска и Филевска линия се движи диагностициращ трен „ Синергия “. Той прави оценка положението на пътя, на тунелите и оборудването.
До какъв брой часа работи метрото в Москва?


Андрей Никеричев/Moskva Agency

Повечето станции на метрото са отворени от 5:30 сутринта до 1 часа през нощта, някои станции като „ Сокол “ и „ Аеропорт “ отварят още в 5:20. А последните влакове потеглят от крайната станция на всички линии в 1:03 през нощта. Така че на процедура метрото транспортира пасажери до 2 часа през нощта.
Защо часовниците на платформите демонстрират в какъв брой часа е отпътувал влакът?
Ако сте били в московското метро, несъмнено сте обърнали внимание на големите часовници, които висят над входа към тунела. На тях е посочено московското време и по кое време влакът е отпътувал. Мнозина цялостен живот се питат за какво ми е належащо да знаят това? Отговорът обаче елементарен. Тези часовници не са за пасажерите, а за машинистите и се назовават интервалометри.

„ По принцип всички влакове се движат строго по график, само че в пиковите часове, когато този график може малко да се наруши, потеглянето на влака се дефинира по тези часовници “, споделя машинистът 2-и клас Антон Хлинин. „ Когато влакът потегля, часовникът се занулява “.

 Антон Хлинин

Антон ХлининМихаил Почуев

А табла, които демонстрират времето, което остава ДО идването на влака, в Москва има единствено на няколко линии, а и те се появиха наскоро.
Защо влаковете стопират в тунела?


Кирил Зиков/Moskva Agency

Сутрин и вечер, когато в метрото има доста пасажери, влаковете могат да спрат в тунела, очаквайки своя ред. „ Едновременно на една линия се случва да има по двадесетина влака и, в случай че графикът на предния състав за тръгване се е нарушил, то всички останали сформира след него ще чакат “, изяснява Вадим Калугин, ватман 1-и клас.

 Вадим Калугин

Вадим КалугинМихаил Почуев

Машинистите постоянно са подготвени за рискови обстановки, споделя той. Случва се постоянно закъсняващи пасажери да решат в последния миг да влязат във вагона, когато вратите се затварят, и на машиниста му се постанова още веднъж да ги отвори, забавяйки състава.
А какво става в метрото през нощта?


Андрей Никеричев/Moskva Agency

„ Мнозина си мислят, че метрото затваря в 1 часа през нощта, пазачът поставя огромния катанец и си отива вкъщи “, споделя Антон Хлинин. „ В реалност метрото работи непрекъснато “. Влаковете нощуват или в депото, или на самите станции. Машинистите тогава имат отмора за къс сън – 2-3 часа в стаите за отдих. „ Нощните смени на машинистите стартират вечерта, а последният курс завършва в 2:30 през нощта, и до 5 сутринта спим в стаята за отдих “, изяснява машинистът 1-и клас Ворку Бедасо. „ Там постоянно има дежурен – вземаш си чай и кифла и отиваш на работа. Организмът привиква и даже се събуждаш без будилник “.

 Ворку Бедасо

Ворку БедасоМихаил Почуев

Докато влаковете са спрели, по линиите работят експерти по ремонта. Те ревизират влаковите сформира, оглеждат пътя. В същото време станциите се чистят и мият. А в 5 сутринта се връщат машинистите и още веднъж се приготвят да транспортират пасажери до към 6 и половина сутринта, до момента в който не застъпи новата промяна.
Колко печелят машинистите в метрото?


Михаил Почуев

За да караш електрически трен, би трябвало да имаш желязна устойчивост и да можеш да реагираш бързо в рискови условия. Затова и заплатата на машиниста е надалеч по-висока от междинната за Москва. Докато бъдещият ватман се учи, той получава шест месеца и половина стипендия от 30 000 руб. (около 500 евро). След това минава 3-месечен стаж с умел ментор, а в края на образованието бъдещият ватман получава служба асистент. „ Истината е, че мнозина по този начин и не приключват образованието и остават най-упоритите “, споделя Вадим Калугин.

По-нататък всичко зависи единствено от самия претендент: в случай че продължава непрестанно да покачва квалификацията си и да взема изпитите, той става ватман без клас, по-късно получава 3-и клас, по-късно 2-и, а по-късно 1-и. Висшият клас е машинист-инструктор. Всички изпити за подготовка са комплицирани, само че те въздействат на заплатата. Например ватман 3-и клас получава към 80 хиляди руб. (1300 евро), а ватман 1-и клас – до 120 хиляди (2000 евро).

Сега всички машинисти са мъже, само че през руските години дамите интензивно са работели като машинисти. Една от тях, Наталия Корниенко, е карала трен по Соколническата линия 30 години. Сега множеството дами в метрото работят в службата по придвижването.

създател: АННА СОРОКИНА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР