Как постове в социалните мрежи могат да ни оставят без

...
Как постове в социалните мрежи могат да ни оставят без
Коментари Харесай

Как служители се наказват за публикации в социалните медии от работодателите

Как постове в обществените мрежи могат да ни оставят без работа или най-малкото да ни навлекат санкции от работодателя и предизвестия да се въздържаме от изразяването на персоналното ни мнение:

„ Увеличават се сигналите за наказания при шерване на персонално мнение във Фейсбук  - това демонстрира нашето изследване на КНСБ “, сподели пред БНР доктор Тодор Капитанов, народен секретар на синдиката.  pixabay
„ Това не е нещо ново – за връзката сред изявления в обществените медии и реакция работодателите, само че напоследък зачестиха сигналите за такива случаи, изключително, в случай че обявата е обвързвана с компанията, и без значение, че това не е уредено в законодателството, работещите търпят професионални наказания поради персоналното им деяние в обществените мрежи, сподели още Капитановв " Хоризонт до обед ":

„ Специално за поддръжка на дадена политическа партия нямаме сигнали за осъден чиновник, само че имаме случай на уволнен чиновник, който писал, че дадената институция не си прави работата, несъмнено, като мотив за уволнението е употребен различен мотив. Затова е доста значимо чиновниците да бъдат обучавани от самата компания за хигиената на другарство в онлайн пространството, тъй като и там си има правила. Това се прави на Запад в огромните компании. Това е грижа и за компанията, и за самия чиновник, защото  към момента не е уредено в законодателството ", разясни още Капитанов.

" Трябва тъкмо да се разясни кое не трябва да се разяснява за компанията в обществените медии ", сподели още той.

„ От друга страна хората си търсят главно работа през обществените медии. Тези платформи се употребяват и от работодатели, и от чиновници. Има някои финансови институти, в които има възбрана в работно време да се употребяват обществените медии , само че не като ограничение на персоналното пространство, а като отбрана на IT системите от заразяване с вируси и поради сигурността “, разяснява в " Хоризонт до обед " Георги Първанов, ръководител на Българската асоциация за ръководство на хора.

" Има инспекции на чиновниците през обществените медии , това се прави в целия свят, само че то не е ограничение или санкциониране, а се търсят притеснителни неща за работата му – дали пие или нещо друго.

Ние като Асоциация ще настояваме в бъдеще за цифровизация на трудовите книжки, второто нещо е да се разширят опциите за краткотрайна или гъвкава претовареност, и третото нещо е - по какъв начин се контролира работата отдалечено, не имам предвид единствено работа от у дома ", уточни още Първанов.

Още по тематиката слушайте в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР