Как облакът на смъртта уби 1746 души. Ниос (на английски

...
Как облакът на смъртта уби 1746 души. Ниос (на английски
Коментари Харесай

Как облакът на смъртта уби 1746 души

Как облакът на гибелта умъртви 1746 души . Ниос (на британски и на френски: Nyos) е кратерно езеро в Северозападен район, Камерун, на към 315 км северозападно от столицата Яунде. Ниос е надълбоко езеро върху ската на неактивен вулкан, част от Камерунската линия.

Ниос се е формирало във вулканичен кратер, основан при изригване преди към 400 години, когато подземните води и лавата се сблъскват и тази гневна реакция, основава дупка, дълбока 270 метра.

Преди 36 години ( 1986),вероятно вследствие на свлачище, сгушеното измежду обилни зелени хълмове езеро почнало да изпуска CO2, който задушил за 30 минути 1746 души и 3500 селскостопански животни в близките градове и села.

Eзерото отделило стотици хиляди тона отровен въглероден диоксид (от 300 000 до 1,6 млн.). Този спокоен облак на гибелта се разпрострял из местността (в радиус от 25 км) с близо 100 км/ч.

Мнозина от селата Ча, Ниос и Субум се задушили в съня си. Открити са хора с кръв към носа и устата. Няколко души, които са имали шанса да се разсънят, не разкрили каквито и да е следи от принуждение или вреди. Те разкрили единствено трупове. Дори мухите били умрели.

Не можах да приказвам. Изпаднах в безсъзнание. Не можех да отворя устата си, тъй като тогава усещах някаква отвратителна миризма … Чух по какъв начин щерка ми хърка по отблъскващ метод, доста извънредно … Когато стигнах до леглото на щерка ми … се сринах и паднах … Исках да приказвам, дъхът ми не можеше да излезе … щерка ми към този момент беше мъртва . ”

Това са думите на Джоузеф Нкюин, който като по знамение оцелява освен това естествено злополучие.

„ Езерата не се надигат просто по този начин и не убиват хиляди хора “, разяснява Джордж Клинг, еколог от Мичиганския университет пред „ Гардиън “ през 2005 година

Фермерите, които живеели покрай езерото, чули екот. В същото време се образувал бял облак над езерото, който бил на 100 метра височина. Когато решили да изоставен домовете си и да проучат от кое място се е чул шумът, те изгубили схващане, а малко по-късно издъхнали. Два дни по-късно облакът се разнесъл от вятъра, а оживелите се събудили и разкрили ужасяваща гледка- мъртви фамилии, съседи и добитък. 

Има легенда, която се предава от генерации на генерации в този регион. Тя споделя за злобен дух, който излизал от езерото и убивал всички хора, дръзнали да се заселят край крайбрежията му.

Какво е научното пояснение?

След случая учените доближават до заключението, че езерото Ниос е отделило голямо количество CO2 към 21.00 часа. Тъй като въглеродният двуокис е по-тежък от въздуха, той бързо потъва в долините под него. На процедура покрива всичко като одеяло, състоящо се от 50-метров гъст отровен газ.

Обикновено стотиците хиляди тона CO2 стоят в границите на езерото. Но този път нещо е довело до тяхното изхвърляне.

Кратерните езера нормално са с високо наличие на CO2, защото се образуват от вулканичната активност, която се случва под тях. При естествени условия този газ се отделя с течение на времето, до момента в който водата на езерото се върти.

За да предотвратят бъдещи сходни детонации, през 2001 година инженери конфигурират тръби в  езерото, които засмукват въглеродния двуокис от дъното и го отделят поетапно във въздуха.

Междувременно обаче поражда различен проблем – естествените стени, обкръжаващи езерото Ниос, стартират да отслабват. Сега учените се тормозят, че в случай че нещо докара до разбъркване на земята в близост, никой не може да каже какво тъкмо ще се случи, в случай че наличието на Ниос се разлее в региона.

Построена е язовирна стена, с цел да пази локалните хора. Създателите й са уверени, че тя ще издържи в близкото бъдеще.

Все още е е ясно какво е разрешило на въглеродния диоксид да се издигне. Възможно е да е било земетресение, свлачище или вулканично изригване. „ Спусъкът “ е бил беззвучен, само че резултатът — пагубен.

 

# Как облакът на гибелта умъртви 1746 души

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР