Как можете да изградите и поддържате щастлива връзка? Даваме ви

...
Как можете да изградите и поддържате щастлива връзка? Даваме ви
Коментари Харесай

Какво е нужно за да е здрава връзката ни?

Как можете да изградите и поддържате щастлива връзка? Даваме ви нашите пет най-хубави съвета.

Каквото и да гледаме на Свети Валентин, за тези от нас, които въобще се интересуват от гонене на сантиментални връзки, остава основния въпрос: Как се основава хубавичко връзка? В тази функционалност ви даваме общ обзор на това, което са разкрили профилирани изследвания.

„ Направих лист с нещата, на които не те учат в учебно заведение. За страдание, там не те учат по какъв начин да обичаш някого ”. Така написа Нийл Геймън в деветия том на поредицата комикси The Sandman, „ The Kindly Ones “.

Наистина, няма нито една изпитана и същинска рецепта за обич и сполучливи връзки, на която някой да ни научи. Различните подходи работят за разнообразни партньорства и няма смисъл да се пробвате да измислите строги насоки за любовта.

Въпреки това, аргументите, заради които качеството на връзката може да се утежни с течение на времето – или за какво връзките се провалят изцяло – нормално са поредни.

Много откриватели са изследвали какво кара хората да изоставен една връзка и какво ги стимулира да останат дружно.

В тази публикация ви даваме нашите най-хубави препоръки, подкрепени от проучвания, за това на какво да внимавате при построяването на смислена, здрава и щастлива връзка.

1. Започнете връзката си за

На първо място, проучванията демонстрират, че може да има известна истина във фразата „ започнете, както възнамерявате да продължите “, когато става въпрос за взаимоотношения.

Скорошни изследвания демонстрират, че в доста случаи хората, които се срещат, в последна сметка „ попадат “ в обвързана връзка заради възприятие на инерция и двойките може да заживеят дружно, даже когато не са сигурни дали принадлежат дружно.

„ Много, в случай че не и множеството, двойки се плъзгат от несъжителство към общуване, преди изцяло да осъзнаят какво се случва; това постоянно е неделиберативен и еволюционен развой “, оповестяват откриватели на Trusted Source от Университета на Денвър в Колорадо.

Например, някой може да реши да се реалокира и може би в последна сметка да се ожени за колегата си просто тъй като към този момент са прекарали доста време дружно и са открили връзка.

Това може да се случи – настояват откривателите на срещите и връзките Саманта Джоел, Ph.D., и проф. Пол Истуик – даже когато единият или двамата сътрудници са уверени при започване на връзката си, че не е наложително да си подхождат добре.

Medical News Today беседва с Алекс Псаила, клиничен началник в Relate North and South West Sussex, основана в Обединеното кралство записана благотворителна организация, която дава поддръжка за взаимоотношения и ходатайство. Попитахме го за ранните „ червени флагове “, които хората може да желаят да запомнят, когато стартират нова връзка.

Сляпата обич, сподели ни той, може да попречи на хората да признаят вероятни проблеми и личностни конфликти. Това може също да ги накара да мислят, че – без значение какъв брой досадно може да е държанието на новия им сътрудник – то евентуално ще се промени с времето. Не е по този начин, сподели Псаила:

„ Някой влиза ли по отношение на концепцията, че тази връзка е неправилна? Ако сме наясно, че нещо [не е напълно правилно], може да си кажем, че „ ще го изправим “ […] В по-голямата си част „ да бъдеш влюбен “ е като Купидон — кьорав — и замазваме евентуалните компликации, искаш да вярваш, че ще си отиде и любовта ще победи всичко. “

Джоел и проф. Истуик настояват, че в случай че хората отделят повече време, с цел да създадат някои – евентуално сложни – душевни проучвания, преди да се ангажират с връзка, те биха могли да избегнат навлизането в обстановка, която ще се окаже незадоволителна и за двамата сътрудници в дълготраен проект.

Трябва, т.е., да стартираме нови взаимоотношения с възприятие за цел, като в действителност мислим за това, което желаеме и имаме потребност, и дали индивидът, с който излизаме, в действителност е евентуално да се приведе в сходство с тези стремежи и потребности – и ние с техните.

„ Хората могат да съумеят да подобрят личните си връзки, здраве и благоденствие, като по-селективно избират и влагат в нови взаимоотношения, които са подобаващи за тях, и отхвърлят тези, които не са подобаващи за тях “, пишат Джоел и проф. Истуик.

2. Когато възникне спор – общувайте между тях и го разрешете дружно

Както при всяко нещо, откритата връзка е нужна, когато става въпрос за създаване и поддържане на здрава връзка.

А в една дълготрайна връзка спокойната, открита и градивна връзка е от значително значение, когато става въпрос за разрешаване на спор, защото никоя междуличностна връзка не е в действителност свободна от спор.

„ Стресът може да възникне във взаимоотношенията, когато сътрудниците изпитват спорни цели, претекстове и желания “, пишат проф. Никола Овъръл и Джеймс МакНълти в скорошно изследване за връзката по време на спор.

Възможните аргументи за спор в една сантиментална връзка могат да варират в необятни граници и проф. Оувъръл и Макнълти цитират неудовлетворени упования, финансови усложнения, систематизиране на отговорностите, стилове на родителство и ревнивост, наред с други.

„ Неразрешените спорове и стресът, обвързван с спора, излагат на риск и най-удовлетворяващата връзка. Освен това ръководството и разрешаването на спорове е мъчно и единствено по себе си може да бъде забележителен източник на напрежение, означават те.

И по този начин, кой е най-хубавият метод за връзка, когато става дума за разрешаване на спорове в интимна връзка?

Според откривателите зависи. Въпреки това, погребването на възприятията и опасенията и бързото прикриване на различията под килима надали ще помогне, споделят те.

Професорите Overall и McNulty допускат, че за двойките е извънредно значимо първо да оценят подтекста, в който е зародил спорът, с цел да решат по какъв начин най-добре да го разрешат.

Когато е заложен сериозен проблем, изясняват откривателите, значимо е и двамата сътрудници да изразят противоположните си възгледи и да договорят посоката на смяната.

Въпреки това, в случай че двойката има различия по отношение на незначителни проблеми или проблеми отвън техния надзор, може да е по-полезно за тях да признаят казуса, само че да изразят взаимно одобряване, обвързаност и амнистия.

Psaila изрази сходна вероятност на MNT. Хората, които поддържат здрави, щастливи взаимоотношения, споделя той, „ извиняват се и се поправят [когато признаят, че са създали нещо наранено] “.

Въпреки това, прибавя Псаила, те „ не се придържат към скришен, прикрит позор “ след спорна обстановка.

„ Те се учат от грешките и знаят, че осъзнаването на тяхната накърнимост е мощ. Те могат и ще потърсят помощ и съвет от доверени родственици, другари, ментори (дори [обучени] съветници). “

– Алекс Псаила

Psaila също по този начин отбелязва, че хората, които желаят връзката им да процъфтява, също демонстрират неприкритост за приемане на поддръжка от професионален терапевт, освен когато нещата се объркат, само че и с цел да се уверят, че не престават курса.

3. Отделете време през което да вършиме разнообразни неща дружно

Животът от време на време може да ни попречи да прекарваме време с хората, които обичаме, даже когато споделяме жилищно пространство. Изискванията на работата, да вземем за пример, могат да ни оставят малко време – а от време на време и малко сила – да създадем нещо прелестно с нашите сътрудници.

И въпреки всичко проучванията демонстрират, че двойките, които вземат участие в занимателни действия дружно, също може да намерят по-лесно да останат дружно.

Например, едно изследване, обхванато от MNT предходната година, допуска, че двойките, които отделят време да играят дружно настолни игри, имат и първокласен любовен живот.

Проучването открива елементарна причина за тази връзка: сътрудниците, които са взели участие в тези занимателни действия дружно, са забелязали повишение на окситоцина, „ хормона на любовта “, наименуван по този начин, тъй като играе основна роля в държанието на свързване.

Карън Мелтън, лекар по философия, и нейните сътрудници, които са провели изследването на настолните игри, означават, че с цел да докара интензивността на двойката до скока на окситоцин, това евентуално би трябвало да включва взаимоотношение сред сътрудниците.

Простото наличие на събитие дружно, само че без взаимоотношение, да вземем за пример, може да няма същия резултат на свързване.

Изследователите също по този начин откриха, че факторът на оригиналност въздейства върху количеството окситоцин, което освобождават: Двойките, които проведоха занимателната си активност на ново място отвън дома си, видяха по-голям подтик на „ хормона на любовта “, в сравнение с тези, които играят вкъщи.

Вкъщи? Правенето на занимателни неща, в идеалния случай в нова, непозната среда, може да помогне за поддържане на качеството на връзката.

4. Осигурете си свое лично пространство

Въпреки че прекарването на качествено време с обичаните ви хора е от значително значение, най-малко толкоз значимо е да прекарваме качествено време сами – и да разрешаваме на сътрудниците да вършат същото.

„ Здравословната връзка е малко като поемане и по-късно издишване “, изясни Псаила за MNT.

„ Има цикъл на непосредственост и отдалеченост, на доближаване, даже обединение и делене, индивидуация, [създаване] на възприятие за себе си […] И двете са значими. Ако връзката е прекомерно далечна – малко непосредственост – тогава ще възникне концепцията да потърсите това другаде (може би скрито като възприятие за занемаряване и необичаност) ”, означи той.

И въпреки всичко прекалено много непосредственост може да накара връзката да се почувства като капан и, доведена до прекаленост – в случай че сътрудникът последователно изолира своя „ важен различен “ от приятелите, фамилията и дейностите, които харесват – може даже да бъде белег на прочувствено принуждение.

„ Ако връзката е прекомерно тясна, даже задушаваща, тогава двойката [става] слята и има малко поле за проучване и напредък, за други взаимоотношения, за неналичието на обичания човек и желанието да се върне, внасяйки нови хрумвания и сила във връзката. “

– Алекс Псаила

5. Покажете внимание и благодарност

Докато двойките са при започване на връзката си, във етапа на „ меден месец “, сътрудниците ще се обсипват един различен с любов и думи на благодарност.

Но постоянно, с течение на времето, сътрудниците може да стартират да се одобряват един различен за даденост и да не помнят да покажат същия тип удивление, както преди.

Според изследване от 2017 година една от главните аргументи за раздялата на дългогодишните двойки е, че единият от сътрудниците към този момент не демонстрира задоволително обвързаност и внимание към другия.

И едно изследване от 2018 година откри, че млади възрастни – на възраст 18-29 години – които възприемат, че техният сътрудник поставя сходни старания в започването на текстови диалози, също оповестяват за по-голямо задоволство от връзката.

Други проучвания демонстрират, че дамите, които оповестяват, че са удовлетворени от любовта си също оповестяват, че сътрудниците им правят оценка телата им. И те оповестяват за нараснало задоволство от половия си живот.

И най-после, макар че материалните дарове не са мярка за обич в никоя връзка, някои изследвания демонстрират, че когато сътрудникът може и предлага дарове, това може да способства за удовлетворението от връзката, в случай че се прави вярно.

Проучване от предходната година демонстрира, че с цел да може подаръкът да усили удовлетвореността от връзката, той би трябвало да бъде добре премислен. Подаръците, които предлагаме на другите, изясняват откривателите, могат да отразяват визията, която те имат за себе си или визията, която имаме за тях.

Ако двете не съответстват, тогава е евентуално определеният от нас подарък да бъде разочароващ за получателя. Но, споделят откривателите, в случай че познаваме добре сътрудниците си, ще успеем да изберем подарък, който в действителност пасва на тяхната персона и занимания – и ще се отрази позитивно на връзката ни.

Независимо от метода, по който решите да покажете обичта си обаче, изразяването на признателността ви към половинката ви – и освен на Свети Валентин – е сигурен залог, когато става въпрос за поддържане на качеството на връзката.

Въпреки това, даже в случай че положите всички старания, които можете да съберете в сантиментална връзка, от време на време тя няма да се получи и това безусловно би трябвало да е причина за жалост.

Ако една връзка не ви кара да се чувствате щастливи, сигурни и ценени, може би е време да насочите вниманието си към себе си и да инвестирате повече в себелюбие, преди да решите по какъв начин или дали да започнете отначало с някой нов.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР