Как изглеждат протестите у нас от Германия - този въпрос

...
Как изглеждат протестите у нас от Германия - този въпрос
Коментари Харесай

Протестите у нас през погледа на българи в чужбина

Как наподобяват митингите у нас от Германия - този въпрос разяснява пред БНР докторът по политически науки Любомир Пожарлиев, който сега работи в Лайпциг.

"Протестът докара до значим триумф и това е триумфът на публичността. Протестът е съпоставим с референдум, публичността печели. Ние научихме изключително доста за зависимостите, да вземем за пример. Протестът в този смисъл е приключил ролята си ", счита Пожарлиев. Той означи, че към този момент и в Германия хората са осведомени. Тя е една от страните в Европа, в която има дълготраен интерес към България, акцентира социологът.

Стандартният взор е "най-бедната страна в Европа ". Но сега, в който се стигна до конфликти и арести на 2 септември, дискурсът внезапно се промени. Най-корумпираната страна с най-големи проблеми със законността. България е сравнявана с Унгария и Полша, добави Пожарлиев.

Според него би трябвало да се има поради методът, по който действа немската политика, когато се съди за реакциите от Берлин. "Германия е доста премерена към страни в Евросъюза. Ние не биваме сравнявани с Беларус, тъй като сме част от Евросъюза, сравнението ни е с Унгария и Полша ", сподели Пожарлиев.

Божков и Пеевски попадат трайно като част от цялата картина. "Но не можем да чакаме някакъв ангажимент повече от това, което най-силната стопанска система в Европа може да си разреши ", заключи той.

Анализаторът Румяна Вакарелска, която следи въздействието на Covid-19 върху публичните процеси, също се включи по тематиката "Протести " с взор от Англия.

"Протестиращите смесват политическите цели и ограниченията против пандемията, което е рискова наклонност. Трябва да си дават сметка какви послания изпращат. Смесването на двата казуса би могло да докара до риск за здравето на хората, които вземат участие в тези митинги ", означи Вакарелска.

Според нея за митингите у нас към момента има доста спорадични и неточни реакции. Беларус е доста по-важна за Англия и за Европа като цяло, заключи анализаторът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР