Как говореното в социалните мрежи е част от войната в

...
Как говореното в социалните мрежи е част от войната в
Коментари Харесай

Социалните медии като част от войната в Украйна

Как говореното в обществените мрежи е част от войната в Украйна - тематика на фокус на предаването " Хоризонт до обед ".

Пост на другарка във Facebook, студентка в Петербург, Русия от през вчерашния ден споделя следното - преразказвам - време е да спреш да се страхуваш. Публикацията приключва по този начин - " Това е последната ми обява в Инстаграм, по кое време ще е идната, не знам "....Защо не знае - повода е, че Русия стопира обществената мрежа Инстаграм , а преди този момент ограничи /блокира/ Facebook. Руският регулатор Роском-надзор съобщи, че мрежата ще бъде блокирана в страната поради апели за принуждение против съветската войска. А мотив за дейностите на Москва - известията, че във Facebook ще се позволява политическо говорене , което по-рано би се считало за апел към принуждение. Това ще важи единствено в няколко страни - Русия, Украйна, Полша и Беларус и единствено по адрес на съветските въоръжени сили, президента Путин и президента на Беларус Александър Лукашенко. Допустими ще са и смъртни закани , в случай че не съдържат конкретика.

2 съветски телевизионни канала, които се излъчваха на територията на страната също бяха спрени от Съвет за електронни медии. Това стана и на европейско равнище.

" За да достигнем до тестваната информация , би трябвало да използваме няколко източника, а също и като следим точко кои са тези няколко източници. Защото доста постоянно се основават уеб сайтове, чиято цел само е да дезинформират потребителите ", сподели в " Хоризонт до обед " Жюстин Томс, съветник по онлайн медии и маркетинг, преподавател, дълготраен учител в Нов български университет и SoftUni Digital, деятел в Уикипедия и блогър.
" И хората не би трябвало да имат вяра на информации без източник , без създател на публикацията. Но хората са леко " приспани " в социалниите медии, тъй като се получава бързо информация от наши другари, като по този начин одобряваме всичко написано то тях за " чиста монета ".



Според мен има информация за войната в Украйна и от двете страни . Мисля, че има баланс сега и то от националните медии, които би трябвало да са на висотата на своята социална отговорност ", разяснява още Томс.

По мотив това, че Меta се позволяват апели за принуждение и смъртни закани, Томс съобщи, че е сюрпризирана от подобен ход:
" Но Русия ги забрани пък тях като обществени медии. Но в случай, че години наред се работи интензивно за противопставяне на езика на омразата в обществените медии, за мен това е извънредно недопустимо, да бъде променяно сега, считам, че Meta и Facebook ще премислят своето решение. Защото това е прекрачване на граници, които не трябва да се прекрачват ", съобщи още за БНР Жюстин Томс.

 Росен Босев

" Това, което се вижда като наклонност по тематиката е, потреблението на видео, клипове или фотоси, които нямат отношение към войната в Украйна . Като става дума за серия от подвеждащи изявления в това число в обичайни медии, в които се спекулира или не се дава задоволително подтекст по отношение на броя на починалите в Донбас след 2014 година, поставя се броя от 14 хиляди починали и по този начин се внушава, че те са били убити от украинската войска.

Което не е правилно, тъй като самостоятелни източници ревизираха, че това е общата численост на починалите и от Русия, и от Украйна - военни и цивилни ", разяснява тематиката за " Хоризонт до обед " журналистът Росен Босев, който дава отговор за инспекцията на обстоятелствата в българското наличие на Facebook и е част от екипа на Агенция Франс прес, която обществената платформа избра за помощ в инспекцията на обстоятелствата във ФБ.

" Буквално в първите часове на военните дейности в Украйна, бяхме затрупани с десетки видеа и фотоси на самолети и изтребители и трябваше да открием техния генезис, с цел да установим дали те имат отношение към спора в Украйна.

Такъв образец беше и за разкрити био - лаборатории на Съединени американски щати в Украйна , за което не се удостовери като информация, друга информация беше, че Украйна не е съумяла да записва границите си в ОНН през 1991 година което значи, че такава страна не съществува, която беше споделяна в България десетки пъти, а това е обява още от 2014 година... ", даде за образец още Босев.

Още по тематиката в звуковите файлове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР