Как фирми без всякакъв опит в жп строителството, но принадлежащи

...
Как фирми без всякакъв опит в жп строителството, но принадлежащи
Коментари Харесай

Гардове на Борисов със 770 млн.лв. от жп поръчки с европари: Кьовеши ще разследва - slava.bg

Как компании без всевъзможен опит в жп строителството, само че принадлежащи или ръководени от телохранители на премиера Бойко Борисов завоюваха поръчки за 770 млн.лв. от Националната компания железопътна инфраструктура, разкри следствие на Медиапул, което сигурно ще бъде продължено от Лаура Кьовеши, против която в този момент ще си обясните за какво гласоподава България, с цел да не стане европрокурор по 2 аргументи.

Усвояват се по втория метод евросредства, а за подизпълнители се вземат румънци, към този момент разследвани за измами с еврофондове. Или испанци. Доста е необичайно за какво огромните компании се задоволяват с ролята на подизпълнители на никому незнайни и без всевъзможен опит компании на телохранители? Отговорът е явен, а ето и образците.

В края на юли беше пусната поръчка за 501 000 000 лева с Данък добавена стойност за рационализация скромната 24-километрова права Костенец - Септември. Средствата по механизма Свързана Европа отиват при обединяване с 65% в което взе участие Транс логистика ЕООД, а миноритарният дял е на испанска и румънска компания на име Аркада - РАЗСЛЕДВАНА ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ С ЕВРОФОНДОВЕ през 2017 година

Собственик на записаната в Плевен бг компания, сменила собствеността си няколко пъти, е телохранителят от Лом Тони Тодоров. Офисът на компанията, талантлива с ПОЛОВИН МИЛИАРД НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ е в жилището, където живее в София. Откакто гардът е притежател, тя ненадейно става подизпълнител на поръчки на Инфраструктурно строителство АД, основана особено през 2007 година за асимилиране на европари по жп обекти, като огромните обороти при нея настъпват през последните 3 години и изключително през 2019 година, съвпадащи с кабинета Борисов 3.

Гардове са и притежателите на Инфраструктурно строителство АД - други охранители от Лом - Дарио Стоев и Васил Василев. Василев е от екипа на НСО, който охранява премиера Борисов. След края на първия му мандат, той напуща поста на телохранител в НСО и внезапно става притежател на Инфраструктурно строителство АД. Преди това двамата със съдружника му имат компаниите Дъждовни води Строй и Дъждовни води парцели, кръстени на техните букви.

След като печелят през 2019 година няколко великодушни държавни жп поръчки от Националната компания железопътна инфраструктура за общо 270 млн. лева, при започване на тази година телохранителите изненадващо се отдръпват от компанията си. Почти цялата сума се дължи на 1 поръчка от края на 2019 година - модернизацията на 37 км жп от Оризово до Михайлово за 260 млн.лв., още веднъж с еврофинансиране. Това става с консорциум още веднъж с испанска компания. А строителството още не е почнало близо година след контракта, прецизира Медиапул.

Преди това същите двама гардове са спечелили през 2019 година и реконструкцията на софийската гара Подуене - 3,19 млн. лева Звучи смешно, само че ПОДизпънител на телохранителите е най-голямата бг строителна компания Главболгарстрой. Малко преди да продадат компанията при започване на 2020 година, гардовете подписват в допълнение съглашение с НКЖИ.

Въпреки новите притежатели, компанията остава на остарелия си адрес, а това е постройка на телохранителя от защитата на премиера Васил Василев. Там са и седалищата на компаниите на Самир Франсез, който дружно с Бойко Борисов е охранител на Тодор Живков при започване на 90-те години, а след това двамата са съдружници във компанията за сапун Прайхим до заемането от днешния министър - ръководител на поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи през есента на 2001 г.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР