Как един 31-годишен мъж от Велико Търново се отказа от

...
Как един 31-годишен мъж от Велико Търново се отказа от
Коментари Харесай

Добрите истории: Да възродиш детската футболна школа в Дебелец

Как един 31-годишен мъж от Велико Търново се отхвърли от американската фантазия – в името да възроди детската футболна школа в град Дебелец?

Споменът от детството, спортният хъс и желанието да се вдъхне нов живот на един занемарен стадион водят Георги Недев в Дебелец преди 4 години.

" Зарязах Америка преди години да остана тук, да се занимавам с това което желая и да възраждаме спорта ", декларира Недев, президент на ФК " Ботев - Дебелец "

От Съединените щати се връща, с цел да сбъдне една фантазия - да възроди детския футболен тим в дребното градче край Велико Търново.

" Аз съм идвал несъмнено 3 пъти в моя живот тук да ритвам. Спомням си, че имаше трева към стадиона какъв брой мен висока. Имаше и една пътека за тичане. Бях на бригади две години поред в Щатите. Там видях обществото по какъв начин се сплотява в разнообразни дела. Бях в незначителен град – Флорида дестини. Доста наподобява на Дебелец, тъй като няма блокове и огромни здания. И в разнообразни дела се обединяваха. Така ми се искаше да го видя това нещо тук – в Дебелец, Велико Търново, в България. През 2018 година празнувахме 100 години спорт в Дебелец. Направихме един състезателен празник тук, само че си споделих – 100 години спорт, а няма футболен клуб. Това ме озадачи ", споделя Георги.



Но и го стимулира да промени малко по малко занемарения стадион. Инвестира към 3000 лв. персонални средства и стартира огромното търсене - на донори. А резултатът не закъснява. Със серия от спортни събития и по план, подсилен от платформа Агора и " Америка за България " Георги съумява да ремонтира стадиона. Днес в него упражняват близо 60 деца - и дребни, и огромни.

" До момента имаме събрани към 16 хиляди лв. от донори. Поставили сме си горна граница от 65 хиляди лв.. Минала е половин година от акцията, която е напълно към поощряване на локалното дарителство. А огромните донори са към 8 индивида, които са дарили над 1000 лв.. Всички останали са наши другари, техни другари, които са дарили малко, родителите на децата, които подаряват с членския импорт на месец. Кой колкото може - от сърце ", споделя Георги.



Хора като Тихомир и Станимир подаряват без да се двоумят, тъй като имат незабравими мемоари от първите си стъпки във футбола на зеления терен в дребното градче.

" Ръка която дава, не обеднява! И по тази причина аз взех решение облагата от шампионата да се подари за самата база ", съобщи Тихомир Христов – притежател на кетъринг компания.

" Когато има добра идея и тя доближи до повече хора, тогава хората ще могат да дадат нещо от себе си и ще могат да допринесат. Просто желаех да оказа помощ на ФК " Ботев - Дебелец ". Отвътре ми пристигна. И откакто направих идейния план взех решение да го даря ", прибавя Станимир Величков - проектант.



А планът заслужава внимание. И е без аналог в района.

" На първо място построяването на неестествен терен за най-малките, на който даже при кални условия, ще могат да упражняват и другите тимове. До този терен ще създадем площадка за деца с увреждания. Наблюдавали сме, че тук идват деца с колелета със специфични потребности и си вършат обиколки на стадиона. И взехме решение да заложим на такава детска площадка. Подобряване на паркинга. Имаме концепция да създадем и втория етаж от съблекални в стая с напълно панорамен аспект. И да бъде като дребна конферентна зала, където да се събираме с футболистите след мач ", изясни Георги Недев.



Мечтите му не стопират дотук. Следващата към този момент е на хоризонта.

" Водим договаряния с една австрийска компания, която предлага един програмен продукт с камери, който може да следи всеки един футболист на който е закачено особено устройство – какъв брой паса е направил, по какъв начин е играл, какъв брой е избягал и други неща. Тя е пилотна към тях. Не е доста евтина, само че не е и доста скъпа.

Георги има вяра, че положителното е заразно. И продължава да търси съидейници. Убеден е, че изборът му да загърби американската фантазия е верен.

Вижте повече в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР