Тази седмица имахме възможност да се убедим в силата на

...
Тази седмица имахме възможност да се убедим в силата на
Коментари Харесай

Добрите истории: Сдружение в Сандански променя детски съдби към добро

Тази седмица имахме опция да се убедим в силата на доброволците. Щастливата развръзка за дребния Сашко от Перник ни потвърди, че постоянството и убедеността на хората, които оказват помощ дава резултат рано или късно. В това се убеждават всеки ден и доброволците от Сандански, които към този момент 9 години трансформират към по-добро сложния живот на десетки деца.

Елеонора Сливкова е създател на Сдружение " За смяна " - основано с желанието да подава ръка, да вдъхва вяра и да трансформира ориси. Елеонора съумява да сплоти хората с огромни сърца в Сандански. Преди години ѝ хрумва концепцията да сътвори съдружие, което да оказва помощ, когато се чувстваш слаб, да дава смисъл, когато имаш възприятието, че подобен липсва. Така се появява Сдружение " За смяна ".



" И даже в случай че вникнете в името на сдружението, то неслучайно се споделя по този начин. Изстрадах, претърпях всяко нещо с него. Имах достойнството и привилегията към мен да се обединят изключителни експерти. Хора с големи сърца. Моята фантазия, фантазията на всички от екипа, беше да забележим смяна в метода на живот на хората, смяна в институциите, смяна във опциите. Във фокуса са ни децата. Децата и всичко, обвързвано с тях. Подкрепата за старт, за живот, за помощ, за протекция ", споделя Сивкова.

Малкият Ники се ражда с прекратени сухожилия на едната ръка. Надежда дават от болница в Турция, само че фамилията му трябвало да събере непостижимите 11 хиляди лв. за незабавна интервенция. Така в средата на тази година родителите на Ники се свързват със сдружението.

" Забележете, това са хора, които не съдят страната. Те не упрекват никого за това, което им се е случило. Просто са унищожени, тъй като прелестното им момченце на 7 месеца е обречено за цялостен живот. Много рядко рева - е, поплаках си. И си споделих – аз съм майка на 4 деца и няма да заставам безучастна, до момента в който друга майка плаче от безнадежност ", споделя Елеонора Сивкова.

Болката и тъгата на едно изстрадало семейство се трансформират в катализатор на положителното. За няколко дни парите са събрани, а развръзката за Ники е щастлива.



Не смогвах да отговоря на стотиците имейли, които получавах. На безчет хора, които откликнаха. Преди няколко дни бях на първия рожден ден на Ники. И знаехте ли какво видях - той има ръчичка, която движи! "

Историите за положителното не свършват с тази на Ники, ами се усилват лавинообразно. Така следват акции, с цел да се купят образователни принадлежности и обувки на 70 деца от Сандански и община Струмяни, чиито фамилии не могат да си го разрешат.

" Решението ни беше за всяко дете да закупим образователни принадлежности, тетрадки, химикали, всичко, от което се нуждае съобразено с класа, в който е. Но също така за всяко дете да има закупен чифт есенно-зимни обувки и спортен екип или клинче за девойките, защото в часовете по физическо би трябвало да са облечени по този начин. Срещнахме толкоз доста съидейници, беше изумително това, което се случи. Бизнесът също ни поддържа. Там, където бизнесът стопира да е просто правене на пари, нещата се случват ", споделя Елеонора.

Че нещата не престават да се случват потвърждава и последната им акция " Засади дръвче – подари бъдеще ". Този път задачата им е да съберат средства за здравна инсталация за детско поделение в болничното заведение в Сандански и към този момент 3000 лв. са предадени.



" Към всяко дръвче има обръщение, което всеки донор е решил самичък какво да е. И ще бъде отдадено на обичан човек, на преподавател, на идея, на концепция. Със засаждане на дръвчетата, със събирането на средствата за детско поделение, осъществяваме фантазия си да създадем алея на донорите в Сандански ", изясни Сивкова.



" Реших да предизвиквам в децата тази концепция – да наберем средства, благодарение на които да помогнем на детското поделение тук в град Сандански. Това беше главната моя цел. Паралелката ни се състои от 23 деца, като всяко дете и фамилията му откликнаха ", споделя Детелина Бъчварова – начален преподавател във 2 ОУ " Христо Смирненски " – Сандански.

Независимо, че върнатата вяра дава смисъл, от сдружението считат, че всяко положително би трябвало да бъде увековечено. Вече са почнали да вършат алея на донорите. Всички се надяват тези, които подаряват откровено, да стават от ден на ден. От тях има потребност, с цел да върнат вярата, както към този момент са го създали за Ники и още стотици деца. Защото, в случай че един път направиш положително, няма метод да не продължиш.

Вижте още в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР