Няма значение дали живееш в голям или малък град, нито

...
Няма значение дали живееш в голям или малък град, нито
Коментари Харесай

Добрите истории: Ученици и доброволци от Мездра организират благотворителни базари за хора в нужда

Няма значение дали живееш в огромен или дребен град, нито на какъв брой си години, когато имаш огромно сърце. Такива са децата на Мездра и към този момент са научили най-ценните уроци, отвън класната стая. Даряват за другите, които нямат това, което те имат.

Децата сами избират какви дела да поддържат.

" Много ни се искаше от една страна да подкрепим тях, а въпреки това да успеем да създадем знанието за това какъв брой е значимо да даряваш, да подкрепяш, да бъдеш съпричастен. Някак си ни се желае да изградим такава просвета, която да влага в това познание в младите, в дребните, в тези, които в този момент порастват ", споделя Яна Рупева, шеф на фондация Проект " Северозапад ".

Основано преди век, главно учебно заведение " Христо Ботев " отваря порти с помощта на доброволци и донори. В този дух за помощ се възпитават и генерации възпитаници. Днес Никол и Виктор се учат, че всяко положително има значение, в случай че вложиш душа.

" Направихме гривни, ключодържатели и магнити, магнитите и ключодържателите са от дърво, а гривните са от мъниста и ластик ", изясни ученикът Виктор Павлов.



" Бяха направени в класната ни стая, на няколко чина ги правехме, от дърво, има едно дете, което донесе дръвчетата и там ги пилехме, след което ги надписахме от горната страна, залепихме им магнит, а другите им сложихме от горната страна ключодържател ", добави Никол.

Изделията на децата са с идея - желаят да оказват помощ на дете в потребност да се излекува. С поредност от благотворителни базари, проведени по план на Фондация " Америка за България “ учениците от основоното учебно заведение " Христо Ботев " съумяват да съберат над 3000 лева

" Получихме информация за това, че ще има подобен план, по който можем да работим. Трябва да ви кажа, че доста бързо го взехме решението, всички бяха " за ", одобриха го драговолно ", сподели Цветанка Василева, класен началник.

" Искам да оказа помощ на детето Сиянка, с цел да може то да учи и да играе като нас, като естествените деца ", сподели Виктор Павлов, възпитаник.

Идеята дарените средства да отидат за Сиянка идва от самите деца, без никаква интервенция от страна на класния началник.

" Много ни се желае от една стана да продължим да работим с тях по този систематичен, всекидневен метод, тъй че дарителството и доброволчеството да станат част от всекидневието им. Активно тече и нашата акция за събиране на средства. Надяваме се през октомври да раздадем първите стипендии на деца в Мездра ", изясни Яна Рупева.

С грижа и за възрастните, Яна мечтае да отвори патронажна кухня за хора в затруднено състояние. Така, преди три години, благодарение на донори, фантазията ѝ се сбъдва.

" Успяхме да изградим и патронажна кухня, която към този момент три години работи и доставя храна допълнително от 17 обитаеми места в община Мездра и община Враца. През годините, с помощта на дарителската поддръжка успявахме да осигуряваме гратис хранене за хора в последна потребност ".



В резултат на това донорите основават фонд, който поддържа младите, само че и ги учи на съпричастност към уязвимите.

" Животът ни сблъска с една стара жена, която беше мощно инвалидизирана, на легло. Децата ѝ прибираха пенсията, минаваха един път седмично и мятаха една кутия вафли и тя живееше седем дни на вафли. Тогава домашната помощница ни разказаше по какъв начин ѝ занесла лютеница и самун и старата жена по този начин се зарадвала... помощницата разказваше: " децата ми на сладкарница не са се радвали толкоз ". И тогава се появи желанието да създадем кухнята ", описа още Яна Рупева.

A децата от Мездра към този момент виждат смисъла от осемте благотворителни базара. Благодарение на тях общественият дом в Мездра към този момент има нови електрически и домашен уреди. С парите съумяват да дадат вяра и за лекуването на мъж от града, както и на техен съученик. И са уверени, че за положителните каузи няма възраст. За тях би трябвало сърце.

Вижте повече в репортажа

Гледайте още от
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР