Младежи доброволци, бизнес и неправителствени организации в Шумен се обединяват

...
Младежи доброволци, бизнес и неправителствени организации в Шумен се обединяват
Коментари Харесай

Добрите истории: Как младежи от Шумен инвестират времето си в местни инициативи?

Младежи доброволци, бизнес и неправителствени организации в Шумен се сплотяват и осъществят значими за града начинания. За своята активност учениците получават средства, които по-късно още веднъж подаряват за дела, които сами избират.

Шумен има своите обичаи в дарителството. Един от най-известните и най-почитаните донори в града е Нанчо Попович, дарил средства за девическото учебно заведение. Тъй както Шумен има обичаи в дарителството, по този начин си има и настояще.

Мисията на младежите от план ДАР и да възродят доброволчеството и дарителския труд още веднъж измежду младежите.



" Помагаме на разнообразни читалища, библиотеки, подреждаме книги, почистваме къщи, музеи, боядисваме пейки. Въобще, във всичко по нашите сили се включваме ", споделя доброволката Сияна Димова от 11-и клас.

Това става допустимо в границите на план, подсилен от фондация " Америка за България " и платформа " Агора ".

" Идеята на нашия план беше да срещнем през дарителството няколко дейни структури в Шумен. А точно - групата на младежите, групата на неправителствените организации и публичните организации и групата на дребния и междинен, пък и по-голям бизнес. Да ги срещнем по този начин, че те да работят дружно в поддръжка на някаква идея ", споделя Росица Василева, ръководител на съдружие " АлДоРа ".

Младите хора подаряват от своя непринуден труд, бизнесът пък подарява финансови средства и по-късно часовете отработени от младежите, се остойностяват. Така младите избират каква идея от няколко в града да поддържат.



" Парите, които заработваме, групово решаваме към коя идея да дарим. Подкрепяме домове за възрастни, приюти за животни. Имахме украински деца, които подкрепихме, дарихме средства и облекла. Ще продължаваме да развиваме нашия план и ще продължаваме да търсим дела. Чувството е доста удовлетворяващо ", споделя доброволката Рафаела Петрова, 11-и клас.

Така младежите осъзнават какъв брой са мощни дружно, акцентира Росица Василева.

" Осъзнават какъв брой доста неща могат да вършат по настрана, всеки има разнообразни умения, разнообразни познания, за които не са си давали сметка и не са знаели какъв брой потребни могат да бъдат. Освен това се реализира и някаква среща сред поколенията ", изясни тя.

" Подкрепяме тези дела, тъй като организацията основава полезности, което е значимо. Работата с децата е нещо, което ги дефинира след това като хора, тъй като децата желаят да имат образци и ги търсят ", декларира Нина Белчева - управител развиване в шуменска компания.

" Когато порастваме, забравяме за простите неща, някак си се насочваме към по - комплицираните неща, пък мъничките неща носят по - огромно благополучие. Може да е доста да боядисаш една скамейка. Трябва да въодушевяваме хората да вършат добрини, само че да не чакат нищо в подмяна, а да са щастливи от щастието на другите хора ", безапелационен е доброволецът Севги Акиф Рагуб.

Вижте повече в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР