Как е възможно такъв колос на европейската политика като Бойко

...
Как е възможно такъв колос на европейската политика като Бойко
Коментари Харесай

Този път Брюксел ще ни повярва, че Бойко си е отишъл

Как е допустимо подобен исполин на европейската политика като Бойко Борисов да си тръгне ей така - без да се обади в Брюксел? Неговите " другари " и " сътрудници " в Европейски Съюз (както постоянно ги наричаше) тънеха в илюзия, че след една условност, каквито трябваше да бъдат поредните избори в България, ще го видят отново на масата си да ги забавлява с нестандартното си за тяхната среда държание.

Лидерът на групата на Европейската национална партия (ЕНП) в Европарламента Манфред Вебер до последно си мислеше, че неговият съпартиец от България е на път да се върне в европейската политика. Той прати на 12 ноември пламенно до симпатизантите на ГЕРБ и другите български гласоподаватели. " Социологическите изследвания ясно ни демонстрират по какъв начин българите си показват бъдещето. Те, скъпи Бойко, ти дават отново мандат да продължиш работата за съставяне на устойчиво проевропейско държавно управление в България. " Ще излезе, че социолозите са подвели Брюксел какво е останало от оня Борисов, който

се гласеше за доайен на европейските водачи

след отдръпването на немската канцлерка Ангела Меркел.

Малцина в най-голямото политическо семейство в Европейски Съюз, каквото е дясноконсервативното обединяване ЕНП, се готвеха за разлъка с него. Той се явяваше на сбирките им като безконечен победител в изборите, даже когато в действителност губеше. Последната му проява на великолепие бе на 5 октомври в словенската столица Любляна, когато на среща с ръководителя на ЕНП Доналд Туск продължи да се представя за обединител освен на България, само че и на задачите Балкани. " България има потребност от обединяване против рецесията и хаоса, оставащи след проваления президентски мандат на диктатора Радев ",. А от централата на ГЕРБ в София прибавиха в известие, че съгласно двамата " страната ни беше главен фактор на сигурност на Балканите по време на ръководството на ГЕРБ и мотор на интеграцията на Западните Балкани към Европейски Съюз ". 

Словения стана хазаин на сбирката в Любляна, тъй като на другия ден провежда в курортния град Бърдо срещата на високо ниво ЕС-Западни Балкани и моментът бе комфортен водачите предплатено да съгласуват позициите си по партийна линия. Присъствието на Борисов бе неуместно, тъй като нямаше с какво да способства за европейската вероятност на Балканите, защото България се представяше от президента Румен Радев. Но той отиде,

с цел да се увери, че още не е отписан

от европейската политика. Изглежда, че гастролирането му не е било изключително безапелационно, тъй като месец по-късно неговият съпартиец словенският министър председател Янез Янша, който е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, се разсея и не му прати насърчително видеопослание за третите парламентарни избори, както постъпи преди вторите избори, състояли се през юли. Преди четири месеца той: " Силна и обединена Европа постоянно е била твоя идея (...) ГЕРБ в никакъв случай не е бягала от отговорността на водачеството ". 

Оттогава ГЕРБ два пъти остана втора политическа мощ в България без никакви шансове да се върне на власт. Западните медии започнаха да наблюдават с нараснало внимание разкритията за финансовите завършения на Борисов, като се стартира от наличието на чекмеджето в нощното му шкафче и се стигне до чувалите с източени държавни пари през банките. Интимните му пред Доналд Туск за " прелестната госпожа ", пратена в спалнята му от президента Румен Радев, с цел да го дискредитира, останаха в европейския политически фолклор. Случи се най-лошото: никой западен министър председател не се осмеляваше да се снима вече с него, с цел да не се компрометира. Галерията от портрети, която кичи стените му в Банкя, спря да се обогатява.

Бойко Борисов отвърна ,

като смъкна на 16 ноември от " корицата " на своя профил във Facebook фотографията си от фоайето в Европейския съвет, с която се гордееше от години, и я размени с другата си горделивост - фотография на празна автомагистрала, само че без недостроения и сринат сектор. " Понякога като ти вадят очите, ти изписват веждите ", написа той метафизичен и остави читателите да се чудят какво има поради. В европейски проект не може да се приказва за изваждане на очи, тъй като трикратният избор на българските избиратели отвори очите и на най-заслепените му почитатели в Брюксел. Перспективата, че поради продължаващите разкрития за злоупотреби името му ще се загатва отсега нататък не толкоз в политически, колкото в углавен подтекст, изпарява и последните останки от европейска партийна взаимност с него. Напълно допустимо е ГЕРБ да се трансформира във фантомен член на ЕНП, каквито станаха и други български партии след рухването си от власт като Съюз на демократичните сили и ДСБ. Там е и позабравеното Движение България на жителите, което гравитираше за малко към властта.

Борисов обаче не трябва да се тормози, че ще бъде пропуснат в Европа. Има най-малко една значима европейска фигура,    чийто интерес към него оттук насетне ще пораства. Това е европейската прокурорка Лаура Кьовеши, която се интересува от злоупотребите с европейски средства над 10 млн. евро. Когато новите български управляващи ровят в документите на злощастната автомагистрала " Хемус " и откриват далавери за десетки и стотици милиони лв., разумно е Европейската комисия в Брюксел и Европейската прокуратура в Люксембург да се запитат дали тази процедура не е прилагана и към автомагистралите и другите обекти в България, изпълнявани с европейски средства. Борисов би трябвало към този момент да е почнал интензивно да се кръсти неговата горделивост - автомагистралите - да не се превърнат във материално доказателство.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР