Как Държавният департамент се опита да обяви диамантите, добивани в

...
Как Държавният департамент се опита да обяви диамантите, добивани в
Коментари Харесай

Руските диаманти под санкции?

Как Държавният департамент се опита да разгласи диамантите, добивани в Русия, за " кървави "

В санкционния лист на ресурсите, добивани в Русия, груповият Запад включи освен природния газ, петрол и въглища, само че даже златото и диамантите. Ако историята със златното ембарго беше необятно обсъждана в съветските медии, диамантеното ембарго беше нищожно отразено. Ще се опитам да дам по-подробна история на диамантеното ембарго.

Строго видяно, това не беше глоба против самите съветски диаманти, а против съветската компания АЛРОСА, обществена минна компания, търгувана на Московската борса. Позволете ми да ви припомня, че АЛРОСА е най-големият производител на диаманти в карати в света: компанията съставлява 95% от съветското произвеждане на диаманти, съгласно уеб страницата на компанията.

Основната му активност е съсредоточена в Якутия и Архангелска област. Санкцията против АЛРОСА обаче важи и за артикули, които тя създава в Африка. АЛРОСА има 41% дял в Katoka Ltd., обществена компания, която добива диаманти в Централна Африка. Делът на АЛРОСА в международното произвеждане на диаманти, като се вземе поради и Африка, е 29%.

Някога известната английска компания De Beers беше монополист на международния пазар на диаманти (от края на 19 до началото на 21 век). През 21 -ви век АЛРОСА мощно го притисна. Съгласно резултатите от 2009 година за първи път от доста години Русия зае водеща позиция в света в добива на диаманти, измествайки De Beers. Оттогава съотношението сред производството и продажбите на диаманти от английските и съветските компании постепенно, само че устойчиво се трансформира в интерес на последните. Днес някои специалисти избират да споделят, че АЛРОСА е заменила De Beers.

Руската компания разполага и с шлифоване на необработени диаманти, което се прави от съветския филиал на „ Брилианти АЛРОСА “. Компанията има построени представителства във всички огромни международни диамантени центрове - Съединени американски щати, Белгия, ОАЕ, Китай, Англия и Израел. Те са и в маркетинговия бизнес. В Съединени американски щати комерсиалното поделение се назовава Alrosa USA, Inc. Министерството на финансите на Съединени американски щати подреди затварянето на Alrosa USA, Inc. до 7 юни (което беше направено).

В годишния доклад на АЛРОСА за 2020 година се показва, че компанията е продала необработени диаманти в Белгия, Индия, ОАЕ, Израел, Китай и Хонконг, както и в страните от Оперативно-наблюдателно дело, шлифовани диаманти в Израел, ОАЕ и Белгия. Делът на Съединени американски щати в цената на продажбите на АЛРОСА на шлифовани диаманти е 3%. В края на 2021 година Русия усили износа на необработени диаманти с 26%, до 48,6 милиона карата за 4 милиарда $. Най-много диаманти са продадени в Белгия (28,2 милиона карата за 1,7 милиарда долара), ОАЕ (13,2 милиона карата за 1,2 милиарда долара), Индия (5 милиона карата за 755 милиона долара).

На 24 март АЛРОСА беше включена в санкционния лист на Обединеното кралство. На 7 април беше включен в черния лист на Министерството на финансите на Съединени американски щати. На 13 април Австралия се причисли към глобите. Това означаваше, че продуктите на посочената компания бяха неразрешени за закупуване на международния пазар.

За английските, американските и австралийските компании това беше директна възбрана, за останалите - косвена (нарушението застрашаваше с налагане на вторични санкции). Няколко дни след оповестяването на глобите на Министерството на финансите на Съединени американски щати против ALROSA, американският промишлен регулатор, Комитетът за зоркост на бижутерите (JVC ), предизвести купувачите да не купуват съветски необработени и шлифовани диаманти заради високия риск от спомагателни наказания в бъдеще.

За да избегнат затруднения, европейските марки бижута (Cartier, Tiffany, Van Cleef & Arpels, Boucheron, Piaget, Jaeger-LeCoultre, Pomellato, DoDo, Qeelin ) започнаха да стопират да купуват диаманти, създадени в Русия.

През май Държавният департамент на Съединени американски щати изиска диамантите, добивани в Русия, да бъдат приети за „ конфликтни “ или „ кървави “. Това оповестява The New York Times ( NYT ) в публикацията „ Русия се бори с напъните да я разгласят за експортьор на " кървави диаманти ".

Искането на Държавния департамент се основаваше на изказванието, че приходите от продажбата на съветски диаманти оказват помощ за финансиране на войната в Украйна. Беше подложена на разискване Схема за узаконяване по Кимбърлийския развой (KPCS ).

KPCS е скица (процедура) за групово взимане на решения, утвърдена през 2003 година за попречване на навлизането на пазара на по този начин наречените кървави диаманти - диаманти, добивани нелегално и употребявани за финансиране на покупката на оръжия за размирен групи в Западна Африка и техните съдружници, борещи се против законните държавни управления.

Всички решения в KPCS се вземат с цялостен консенсус. Напрежението към съветските диаманти раздели страните, участващи в „ Кимбърлийския развой “ (те са общо 80), се отбелязва в публикацията на NYT. Западните страни бяха срещу Русия, само че тя беше подкрепена от Китай, Беларус, Киргизстан, както и Мали и Централноафриканската република. В резултат на това не беше допустимо да се разпознаят съветските диаманти като " кървави ".

Още през април се появи информация, че АЛРОСА има съществени финансови проблеми заради наказания. Те се позоваха на обстоятелството, че не е платила купони в размер на 11,6 милиона $ по еврооблигации с падеж през 2024 година (сумата на емисията е 500 милиона долара). Същото се случи на 25 юни с изплащането на 7,75 милиона $ купони по еврооблигации с падеж през 2027 година (сумата на емисията също е 500 милиона долара).

Финансов колапс беше плануван освен за АЛРОСА, само че и за целия индивид на Руската федерация - Якутия, където е съсредоточен главният рандеман на диаманти. АЛРОСА е донор на Якутия: всички налози на компанията остават там, локалното население работи на нейните активи, общините имат акциите на компанията и посредством дивидентите поддържат транспортната и обществената инфраструктура в своите юрисдикции.

Мрачната вероятност за близкото бъдеще на ALROSA стана още по-мрачна, откакто компанията спря да разгласява информация за продажбите и финансовата информация.

На 13 май Bloomberg разгласява просторен материал, озаглавен Panic Grips Billion-Dollar Trade Over Russian Diamond Ban» (Паниката обхвана търговия за милиарди долари поради възбраната на съветските диаманти).

Колапсът беше плануван освен за съветската компания АЛРОСА, само че и за доста задгранични компании, които обичайно се занимават с обработката на съветски диаманти (в Белгия, Израел, Индия и други страни). Не беше изключено някои бижутерски компании, мощно подвластни от съветските диаманти, също да се срутен. В същото време се очакваше цените на диамантите, шлифованите диаманти и някои типове бижута на международния пазар да скочат доста.

Разбира се, глобите на груповия Запад усложниха живота на АЛРОСА, само че не толкоз, че да е на ръба на банкрута. Компанията съобщи, че не е в положение да изплати купони по еврооблигации по механически аргументи, зародили заради наложените против нея наказания. В края на май основният изпълнителен шеф на компанията Сергей Иванов съобщи, че АЛРОСА няма да понижава броя на чиновниците, да стопира производството и да стопира прехвърлянето на налози към хазната както на федерално, по този начин и на локално равнище заради глобите.

Вече писах какъв брой мъчно е на груповия Запад да управлява използването на наказания против съветското злато. Произходът на благородния метал е доста сложен за установяване. Същото може да се каже и за необработените диаманти. Поради това АЛРОСА стартира бързо да преконфигурира своите схеми за продажба на артикули в чужбина.

А на 23 август Bloomberg заяви, че АЛРОСА съумя да издържи на няколко месеца претоварване и съвсем изцяло е възстановила продажбите на своите артикули. Това се споделя в публикацията „ Руските диаманти безшумно текат още веднъж след санкционния безпорядък “. „ Няколко месеца откакто попадна под глобите на Съединени американски щати, АЛРОСА още веднъж продава диаманти на стойност над 250 милиона $ на месец и в този момент продажбите са единствено с 50-100 милиона $ на месец под предвоенното равнище “, се споделя в публикацията.

Индия е водещият диамантен център в света. Според някои оценки Индия съставлява 80 % от международното произвеждане (по стойност) на промишлеността за рязане и шлифоване на диаманти. Има и много развита бижутерска промишленост, която употребява диаманти. На същото място, апропо, се намира и един от най-големите пазари за бижута.

Повечето от съветските камъни, както се оповестява в публикацията, се изпращат на производители в Индия, където стотици предприятия ги режат и шлифоват с цел да станат артикули за потребителя. Купувачите заплащат за стоките главно в рупии.

До средата на лятото имаше някои пречки в закупуването на съветски камъни от индийски компании, които се опасяваха от вторични наказания. Ситуацията обаче стана доста по-благоприятна, откакто Централната банка на Индия даде зелена светлина за потребление на рупията в разплащания с други страни, изключително Русия.

В рамките на няколко месеца след налагането на глобите цените на диамантите на международния пазар се покачиха доста. От това завоюва английската De Beers, съперник на АЛРОСА. Сега, заради възобновяване на продажбата на съветски диаманти, цените понижават и се връщат към естественото. Съществуват съмнения, че глобите против АЛРОСА са били опит да се върне на английската De Beers монополната й позиция на международния пазар на диаманти. Опитът обаче се провали.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР