Как да стигнем отново до Златния век на България? Отговорът

...
Как да стигнем отново до Златния век на България? Отговорът
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Чрез просвета и култура можем да стигнем до Златния век на България


Как да стигнем още веднъж до Златния век на България? Отговорът е един – посредством култура и просвета. На тях заложи Симеон Велики и построи велика и богата България. Най-ценна е успеха на копието на знанието и културата.

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова приветства участниците в четвъртото издание на Международния културен конгрес „ Велики Преслав – история на цялостен един народ “, който за поредна година се организира под неин патронаж, оповестиха от прессекретариата на президента.

„ Празник е всякога, когато идваме във Велики Преслав – тази свещена земя дава доста сила. От Велики Преслав потегля най-старата държавническа традиция в Европа. Оттук се популяризира избавената от прозорливи български държавници славянска книжовност. Оттук потегля третата християнска цивилизация – славянската. Преславската книжовна школа се разгръща надалеч отвън границите на тогавашната огромна България “, акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на всички, съпричастни към провеждането на форума – концепция, родена в една класна стая, а през днешния ден трансформирала се в дълго предстоящо интернационално събитие. Илияна Йотова поздрави учителите и родителите, които стимулират децата и им вдъхват самочувствието, че са българи. „ Благодаря ви, че направихте и невъзможното, с цел да не прекъсва образователният развой по време на сложните времена на ограничавания “, съобщи вицепрезидентът.

В тазгодишното издание на състезанието се включиха с литературни и художествени произведения близо 300 деца и младежи от цялата страна, от Канада, Испания, Англия, Унгария и Молдова. „ Не е значимо какъв брой красива е една картина или какъв брой звучно е едно стихотворение – значимо е какъв брой обич към родината лъха от тях “, посочи Илияна Йотова.

„ Където и да изберат да се развиват децата ни, да ги възпитаваме да носят България в сърцата си и да описват за славната й история и богата просвета “, прикани вицепрезидентът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР