Как да спасим пчелите от оси в пчелина през есента?

...
Как да спасим пчелите от оси в пчелина през есента?
Коментари Харесай

Как да спасим пчелите от оси в пчелина през есента

Как да спасим пчелите от оси в пчелина през есента? Появата на голям брой оси в пчелина постоянно е много тревожно. Нападението на оси е обвързвано със загуба на пчели и хранителни ресурси. Осите отслабват доста нашите пчелни фамилии, като те са в положение да унищожат съдбовно огромен брой от тях.

Ако не вземем ограничения срещу осите, можем горчиво да съжаляваме още преди настъпването на зимата. Сега ще разгледаме кои са методите за битка с осите, с цел да предотвратим офанзивите от жилещите инсекти.

Колко рискови са осите през есента за пчелните фамилии?

С наближаването на есенно-зимния интервал осите се нуждаят от повече храна. Това е по този начин, тъй като те изхранват огромен брой ларви. В търсене на храна те стартират да атакуват гроздето и узрелите плодове. Започват да ловуват инсекти, в това число пчели, като ги употребяват като храна за своите ларви.

Възрастните човеци се хранят с елементи от пчелите. Също по този начин те крадат нектара, който пчелите към този момент са събрали за зимата. А това е много противен миг, тъй като зимните ресурси може да не стигнат на пчелите досега, в който пчеларят ще стартира да ги подхранва.

Осите, които крадат мед от кошера, постоянно са носители на инфекциозни болести. А всяка една оса може да унищожи до 5 пчели дневно. Което също е проблем, тъй като пчелното семейство може да намалее фрапантно.

Как да спасим пчелите от оси с разнообразни способи за отбрана?

Пчелата е нежно насекомо, което единствено не може да се оправи с по-едрата от нея оса. Ето за какво пчеларят би трябвало да пази кошерите от нейното настъпление. Можете да се борите с вредителя в пчелина, като употребявате разнообразни способи, които са разказани по-долу.

Химични и токсични средства за битка с осите

Методът на потребление на пестициди би трябвало да се употребява единствено в краен случай, защото тези артикули са нездравословни освен за насекомите, само че и за хората и животните. Най-безвредният метод е да употребявате керосин, който се излива в дупките на гнездото на осите. Но тази техника не постоянно работи и може единствено отчасти да унищожи колонията.

Ако съумеете да намерте гнездото на осите и нямате алтернатива за механично заличаване, тогава може да употребявате следните препарати, с които да убиете осите:

  • Антивеспе спрей – това е спрей срещу жилещи инсекти, като оси и стършели и съставлява дейно средство за битка с вредителите. Препаратът е под формата на спрей, който разпръсква отрова с високо налягане. Благодарение на своите дейни съставки, Антивеспе води до съвсем мигновеното заличаване на осите. Може да се разпръсква на разстояние от 4 метра, както навън, по този начин и на закрито.
  • Веспаджет Орма – при напръскване срещу оси с препарата  се образува пяна, която затруднява насекомите да летят и ги унищожава оптимално бързо. Препарата е подобаващ за приложимост и против единични стършели и техните гнезда.
  • Bros (Брос) – препарат срещу оси и стършели, който ви разрешава да унищожите повече гнезда на оси или стършели. Специалната помпа на спрей срещу оси разрешава препарата да се пръска от отдалеченост 4-5 метра, като понижава риска от пряк контакт с жилещите инсекти. Препарата унищожава осите мигновено, още при първият контакт с тях, резултата му трае до няколко дни след третирането с тази мощна отрова за оси.

Целенасочено заличаване – по какъв начин да спасим пчелите от оси

Поради обстоятелството, че някои гнезда на оси са недостъпни за хората или на огромно разстояние от пчелина, да се отървете от вредителя не е елементарно. Вредителите могат даже инцидентно да долетят на територията на пчелина. В този случай единичните инсекти се хващат и унищожават, тъй че другите човеци да не научат за местоположението на кошерите. Това обаче се случва доста рядко.

Направи си самичък клопки със примамка! Ефективен метод да се отървете от насекомите в пчелина е да поставите клопки, които елементарно се вършат в домашна конюнктура. Ще ви би трябвало нарязана пластмасова бутилка или различен съд, в който се излива сладостен сироп, допълнен с оцет и бира. Примамката в количество от 100 мл би трябвало да се разреди с 10 мл борна киселина. Ето една подобаваща рецепта за зареждане на клопката .

Ако ползвате борна киселина, клопката се прави по този начин, че осите да могат да го изоставен. Така осите ще могат да занесат отровената храна в гнездото. По този метод осите ще умрат от контакт с веществото, а ларвите и майката оса ще бъдат отровени при контакт. В резултат на тази техника насекомите ще умрат в границите на 10 дни.

Традиционни способи за битка с осите – по какъв начин да спасим пчелите от оси

За да предотвратите заселването на оси във вашия пчелин, би трябвало да засадите растения наоколо до кошерите, чиято миризма ще отблъсне вредителите. Растения като мента , маточина , здравец и пелин ще принудят осите да търсят друго леговище.

Червеният пипер , който е окачен покрай местообитанието на насекомите, също оказва помощ добре в битката с осите. Острата пиперлива миризма отблъсква осите и ги принуждава да изоставен домовете си.

Превантивни пролетни ограничения за появяването на оси през есента – с цел да се предотврати огромната популация на вредителя, е належащо да се подхващат превантивни ограничения напролет. Те ще оказват помощ да се избегнат огромни загуби на пчели през есента. Залагането на клопки напролет доста ще понижи популацията на осите през есента!

Вижте още по какъв начин да се отървем от осите в градината!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР