Как да съхраним морковите за зимата – независимо дали отглеждате

...
Как да съхраним морковите за зимата – независимо дали отглеждате
Коментари Харесай

Как да съхраним морковите за зимата – полезни съвети

Как да съхраним морковите за зимата – без значение дали отглеждате моркови в градината или ги купувате от локалния фермерски пазар или хранителен магазин, морковите са едни от най-здравословните и употребявани зеленчуци, които можем да ядем. От яхнии и супи до гарнитури, закуски и даже десерти, един или два моркова в хладилника могат да спасят деня.

Морковите са толкоз здравословни и толкоз потребни за нас, че всеки би трябвало да ги има на разположение от самото начало! Така че, когато вашата годишна продукция е подготвена за прибиране или се запасите с тях от пазара, би трябвало да консервирате морковите по някакъв метод, с цел да устоят колкото се може повече време.

Защо морковите са толкоз потребни

Морковите съдържат огромно количество бета-каротин и фибри и са богати на витамини А, С и К плюс желязо и мед. Спомняте ли си по какъв начин майка ви ви е казвала, че морковите са потребни за вашите очи? Е, тя е била права. Витамин А е от значително значение за здравето на очите. Морковите , изключително когато се употребяват сурови, в действителност са потребни за зрението ни и за още куп други неща.

Суровите моркови също са с високо наличие на пектин (форма на фибри, която намалява холестерола ). Тяхното високо наличие на витамини ускорява имунната ни система. Последните изследвания демонстрират, че те могат да оказват помощ за намаление на кръвното налягане и да оказват помощ за контролиране на равнищата на кръвната захар.

И в случай че това не е задоволително, с цел да ви убеди да станете фенове на морковите , то те са посочили, че имат огромен триумф в битката с рака, като понижават свободните радикали в тялото. По-конкретно, потвърдено е, че те понижават възможностите за рак на белия дроб, колоректален рак, левкемия и рак на простатата.

Нека в този момент да разгледаме по какъв начин да съхраним морковите за зимата. Имаме следните основни варианти – закопаване на морковите в пясък ; заледяване на морковите ; изсушаване на морковите ; консервиране ; правене на сок или на масло от моркови .

Как да съхраним морковите за зимата във мокър пясък

Как да запазим морковите свежи през зимата? Слагаме ги в пясък на мрачно и хладно, а от горната страна слагаме съд с вода за влага и най-после похлупак. Целта ни е да реализираме мокрота от 95% в съда с пясъка. Можем авансово да отрежем листата и най-горната зелена част от морковите , а по-късно ги слагаме във влажния пясък без да ги мием. По този метод ще съхраним нашите моркови най-малко до месец Март, като те ще наподобяват много свежи.

По принцип има вид да ги оставим в земята в градината. Като преди да застудее, би трябвало да ги покрием с пълен пласт мулч (слама, листа или нещо друго). Но този способ не е за предпочитане, тъй като има заплаха морковите ни да бъдат нападнати от мравки или от телен червей.

Как да замразим моркови във фризер

Снимка: auto.edu

Как се замразяват моркови – може би най-подходящия вид е да настържем морковите на ситно и да ги сложим в подобаващи пликове за заледяване. Добре е да създадем по-малки порции, с цел да не размразяваме и отново замразяваме настърганите моркови , когато имаме потребност от тях. В този случай ще използваме най-добре размерът на фризера.

Ако ще употребяваме цели моркови, добре е да бланшираме морковите преди да ги замразим. Бланширането е развой на попарване на зеленчуци във вряща вода за няколко минути, след което стопираме процеса на готвене посредством потапяне в ледена вода. Ензимното деяние кара суровите зеленчуци да губят усет, цвят и текстура и в последна сметка морковите биха се развалили, само че бланширането стопира този развой. Също по този начин се подсигурява, че повърхността на зеленчука е чиста от нечистотия, усъвършенства се цвета и се спомага за задържането на витамините.

Друга алтернатива е да си създадем витаминозни бомбички във фризера от нарязани моркови , чушки и магданоз. Нарязваме ги на ситно и ги слагаме в пликове за заледяване или в кутии за предпазване. Пъхаме готовите пликове или кутии във фризера и по този метод ще имаме за цяла зима подготвен овкусител на разнообразни манджи.

Как да съхраним морковите за зимата като ги изсушим

Как да изсушим моркови – морковите също елементарно се дехидратират. Процесът стартира тъкмо като замразяването на морковите. Изтъркваме добре морковите и ги подсушаваме и обелваме. След това ги нарязваме и настъргваме. Бланшираме ги във вряща вода за три до четири минути, по-късно охлаждаме в ледена баня и отцеждаме доста добре.

След това разпределяме бланшираните моркови върху тава за дехидратор на един пласт и настройваме термостата на 50 °С. Ще отнеме 12-24 часа, до момента в който морковите изцяло се дехидратират; те би трябвало да станат хрупкави, когато са подготвени. Дехидратирането на морковите е способ, който икономисва място и е добър метод за консервиране и предпазване на моркови .

Как да консервираме моркови

Слагаме измити моркови в буркани и ги заливаме с гореща вода за 10 минути. Изсипваме водата и ги заливаме отново с гореща вода за 5 минути. Кипваме още веднъж водата, слагаме сол и заливаме морковите. Затваряме и обръщаме буркана. По същия метод можем да консервираме и зелени домати. Ако желаете друга подобаваща рецепта, вижте тук !

Как да съхраним морковите за зимата под формата на сок

Как да си създадем сок от моркови – сокът от моркови  е същинска витаминна бомба с огромно наличие на каротини, витамини от група В, флавоноиди, ферменти и други Редовната приложимост на сок от моркови  ще спомогне за изчистване на организма от тежки метали, като олово да вземем за пример. Освен това морковения сок понижава по натурален метод равнището на  неприятния холестерол  в кръвта.

И откакто изброихме част от достолепията на сока от моркови, стигаме и до въпроса по какъв начин да го създадем. Най-лесният вид е да използваме сокоизтисквачка . А по какъв начин да изцедим сок от моркови без сокоизтисквачка ? Единият вид е да настържем на ситно ренде морковите и по-късно ги изстискваме през марля. Другият е да минем морковите през месомелчка, а по-късно да ги изстискваме през марля.

Как да съхраним готовия сок от моркови? Ако сокът от моркови е доста гъст, можем да го разредим с малко вода. След това изсипваме сока в тенджера и пускаме котлона на слаб огън. След като кипне, рабъркваме сока към 8 минути и махаме от котлона. Температурата на сока не би трябвало да надвишава 80 °C.

След това прибавяме захар – почти 100 г на литър сок. След разтварянето на захарта, прибавяме 2 г лимонена киселина. Прехвърляме готовия сок в сухи, стерилизирани буркани и слагаме капачките. Стерилизираме за 25 минути.

Но въпреки всичко, най-добре е да си вършим прясно изцеден сок от моркови за най-хубав резултат!

Как да си създадем масло от моркови

Маслото от моркови овлажнява и заздравява кожата. Най-често, благодарение на тампон, нанасяме морковеното масло върху кожата вечер, преди лягане, с масажни придвижвания. На сутринта измиваме щедро с вода.

Също по този начин маслото от моркови ще спомогне да имате красива коса . За задачата нанасяме последователно половин чаша масло от моркови по скалпа на главата с масаж. Престоява 30 минути и по-късно измиваме с шампоан и еликсир.

За да създадем масло от моркови , имаме потребност от моркови и растително масло – кокосово масло, слънчогледово или сусамово олио. Обелваме и настъргваме морковите и ги слагаме в подобаващ съд (например глинен). Заливаме ги с определеното от нас растително масло. Подлагаме съдът на термична обработка, само че на най-ниска температура, до 50 градуса по целзий.

Маслото ще е готово, когато морковите омекнат и сместа придобие оранжев цвят. Това значи, че може да отнеме от няколко минути до няколко часа. След като маслото е готово, би трябвало да прецедим през тензух или цедилка, с цел да се отстранят морковите. Изчакваме течността да поизстине и я слагаме в буркан, който може да съхраняваме в ледник.

СЪВЕТИ

  • Най-вкусният сок се получава от моркови, които имат наситено блестящо оранжев цвят. Има повече изгода от такива зеленчуци.
  • Не купувайте моркови с доста огромен размер. Натрупва нездравословни субстанции, които попадат в плодовете вследствие на обработка с химикали. За тази цел е по-добре да употребявате приблизително огромни, а най-добре е да са от вашата градина.
  • Морковите би трябвало да бъдат добре измити. Препоръчително е да не махате горния пласт, който се намира незабавно под кожата. Съдържа главният % каротин. За разчистване повърхността леко се остъргва с изострен нож.
  • Яжте постоянно салата от моркови, цвекло, зехтин и лимонен сок през зимата. Така ще вдигнете доста вашия имунитет!
  • Направете си морковена торта – извънредно вкусна и доста потребна. Как се прави морковена торта вижте тук!
  • Не изхвърляйте зелените елементи (листата) от моркова. Там се съдържат доста витамини, може би даже повече, в сравнение с в самия морков. Ползвайте ги като фалшификация за готвене, като ги изсушите или замразите в хладилната камера.

Как да съхраним царевицата и по какъв начин да я консервираме

Как да съхраним царевицата – през есента започваме да обираме узрелите плодове и зеленчуци в градината. Това е времето за консервиране и запасяване с хранителни артикули за зимния интервал. Царевицата не прави изключение. Сладката царевица прибираме през месец август. Тя е подготвена за бране, когато потече гъст сок, откакто натиснем зарната с нокът. Фуражната…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР