Как да продължи подкрепата за бизнеса и за хората, какви

...
Как да продължи подкрепата за бизнеса и за хората, какви
Коментари Харесай

Проблемите в бюджета са от политически, не от антипандемични решения



Как да продължи поддръжката за бизнеса и за хората, какви са рисковете за стопанската система?

Темата разяснява Любомир Дацов , някогашен заместник-министър на финансите:

“Стратегията може да бъде единствено една, на първо място би трябвало да се форсира имунизацията, тъй като всички следващи стъпки и решения са основани според от това по какъв начин ще се развие по-нататък пандемията. Колко бързо ще бъде овладяна? 

Всичките тези проблеми, които съществуват и са в областта на опазването на здравето, само че и чисто психическият напън върху хората, какъв брой бързо това нещо ще отпадне и хората ще се върнат към една нова нормалност.

В взаимозависимост от хода на пандемията и придвижване на имунизационния развой ще се преглеждат всички варианти за подкрепяне на хората. Нещата не могат безпределно дълго да не престават в тази посока, при което се подкрепят затворени бизнеси, а не се подкрепя преструктуриране на бизнеси, нови благоприятни условия, и това, което е като обикновено излизане от един подобен вид рецесия .

Тази рецесия не е характерна. Ако забелязвате, има релативно положително ползване при затварянето на обособени бизнеси. Други сега работят все пак.

Виждаме едно държавно управление, което си отива, няма ясни задължения и не подсигурява последователност сред двете държавни управления. Няма значение дали ще има служебно държавно управление, или ще бъде конструирано ново такова. Едно от значимите неща е да има последователност.

Това е огромният проблем – имаме едни ограничения, за които се знае, че са планувани или до април, или доникъде на годината. След това не се знае дали ще има бюджет. Знае се, че има недостиг в бюджета, само че не се знае дали ще има таван на дълга , който да бъде допустимо да бъде усвоен и дали има задоволително средства в бюджета. “

Финансовият министър подсигурява в Народното събрание стабилността на бюджета, това, че в него са взети всички ограничения, с цел да няма опасности.


“Смятаме, че има напрежение, доста от нещата са чисто механически. Въпрос на политическа просвета, с цел да не се провокира съзнателно напрежение. Защото приходната част на бюджета е постоянна сега и всичките проблеми в бюджета в действителност са от решения, които се взимат от разходната част . Голяма част от проблемите не са от разноските, свързани с рецесията, както се пробват да настояват сега огромна част от ръководещите, а в действителност тези решения, които направиха и подвигнаха равнището на разноските, близо 24-25% по отношение на предходната година, са в резултат на повдигане на пенсии, разнообразни обществени подпомагания, и в огромна степен поради повдигането на работните заплати. Това не са ограничения свързани с ковид. 80% от проблемите идват от чисто политически решения, които лимитират маневреността в бюджета . “

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР