Как да премахнем мушиците от стайните растения – забелязали ли

...
Как да премахнем мушиците от стайните растения – забелязали ли
Коментари Харесай

Как да премахнем мушиците от стайните растения с натурални методи

Как да премахнем мушиците от стайните растения – забелязали ли сте доста дребни летящи неприятели във вашата къща? Особено на местата към вашите стайни растения. Появяват ли се тези мушици по-често, откакто полеете тези растения?

Изглежда ли, че всякога, когато убиете една от тях, на идващия ден се появяват още пет нови? Ако сте дали отговор с „ да “, неприятна вест – евентуално имате проблем с черни мушици или плодови мухи.

Симптоми за проблеми с тези вредители

Нека да разгледаме по какъв начин може да видим тези вредители. Ежедневно би трябвало да ревизираме листата (или цветовете) на нашите стайни растения. Също по този начин оглеждаме за инсекти ръбовете на сандъчетата и саксиите, както и почвата. След като открием възрастни инсекти, то яйцата и ларвите нормално към този момент участват в почвата.

Черните мушици са дълги сред 1-2 мм и имат тънки тела, нещо като комари със сиви или транспарантни крила, черни глави и тънки крайници. Можем също по този начин да ги разпознаем по дългите им сегментирани антени. Плодовите мухи са по-малки и по-компактни, с по-твърди крайници и постоянно са малко по-оранжеви. За благополучие, лекуването е еднообразно и за двата типа неприятели.

Откъде идват? Най-често те идват в комплект с почвата на новозакупено растение, в новозакупена почва за цветя или през отворен прозорец.

Плодовите мухи и черните мушици се хранят с гниещи органични боклуци в почвата, тъй че те са постоянно срещан проблем за феновете на домашните цветя и растения. Може да ги намерим и в кухнята, където се хранят с презрели плодове. Докато наличието на възрастни мушици е просто досадно, ларвите могат да причинят съществени вреди на кореновата система на цветята и растенията, тъй че несъмнено не би трябвало да ги пренебрегваме.

Добрата вест е, че и двата вредителя живеят единствено няколко дни, тъй че всичко, което би трябвало да създадем, е да прекъснем виталния им цикъл, а времето ще свърши останалото.

Как да премахнем мушиците от стайните растения

Сега ще разгледаме какво би трябвало да създадем, с цел да се отървем вечно от досадните мушици у дома:

@ Регулираме нашите поливки с вода

Вредители като плодовите мухи и черните мушици избират влажна нечистотия. Техните яйца и ларви не могат да оцелеят без непрекъсната влажна среда. Докато вашите растения може да се оправят с по-малко вода за известно време, то неприятелите не могат.

Ето за какво за известно време стопираме да поливаме нашите стайни растения с вода, и поливаме единствено когато почвата е изцяло изсъхнала в горния 5 сантиметров пласт. Ако не можем сами да преценим влагата, можем да вземем влагомер за нашата саксия. Не би трябвало да забравяме и това, че прекомерното поливане с вода е главната причина за загиването на стайните растения!

@ Трябва да използваме вярната почва за нашите стайни растения

Най-добрите почви съдържат постепенно разлагащи се органични материали като кокосови части, фибри или въглени. От неорганична страна перлитът също е добра съставна част. Имаме потребност от добре дренираща се почва, която постепенно се разлага; колкото по-стара е саксийната почва, толкоз по-привлекателна е за вредителите.

Тъй като отворените чували с почва за цветя могат да бъдат място за размножаване на мушици, можем също да опитаме да съхраняваме неизползваната почва за цветя в запечатан резервоар. Неприятелите не могат да оцелеят без О2 . Също по този начин в никакъв случай не би трябвало да използваме наново почвата, когато пресаждаме растение – по-добре е да слагаме свежа почва всякога.

@ Навременно орязване на починалите листа и цветове на растенията

Често би трябвало да подрязваме засъхващата или починалата зеленина от нашите растения, изключително в околните до почвата зони. Премахваме опадалия растителен материал от повърхността на почвата незабавно щом го видим. Колкото по-малко гниещ органически материал имаме, толкоз по-малко храна ще има за черните и плодовите мушици!

@ Мулчираме почвата с камъчета – Как да премахнем мушиците от стайните растения

Тъй като черните мушици и плодовите мухи снасят яйцата си в най-горния пласт на почвата, можем да попречим на техните ларви да се появят на бял свят, като разпръснем пласт аквариумен трошляк или наедрял пясък върху горната част на почвата. Не би трябвало да забравяме да го оформим добре и на всички места. Ларвите ще умрат в капан изпод и ние ще приключим борбата с вредителите в границите на един ден.

Пък и получаваме бонус – наподобява ужасно, освен със сукуленти и кактуси!

@ Правим елементарен лепящ капан – по какъв начин да премахнем мушиците от стайните растения

Можем да създадем сами самозалепващ капан от лист хартия (с примерни размери 5Х5 см), маркер, дървена пръчка, лепило и вазелин. Първо оцветяваме двете страни на листчето хартия с маркера, с цел да го създадем привлекателно за мушиците. След това го прикрепваме към пръчката с лепило.

Накрая намазваме и двете страни на листчето с пълен пласт вазелин и забиваме този капан в саксията. Можем да повторим тази процедура след няколко дни при нужда.

@ Правим личен капан, в който да издавим мушиците

Можем доста елементарно да си създадем капан вид „ направи си самичък “ с това, което имаме в хладилника. Смесваме ябълков оцет с плодов сок или бира и изсипваме от тази стръв на дъното на пластмасова чаша. След това прибавяме капка течен сапун и разбъркваме.

Ако желаеме да ускорим процеса, можем също да прибавим парче зрял плод като банан или пъпеш, като се уверяваме, че парчето стърчи над течността – това ще притегли вредителите по-бързо. С помощта на найлоново фолио покриваме горната част на чашата и я захващаме с ластик, след което пробиваме няколко дупки във фолиото с съчка за зъби. Капанът е подготвен за деяние!

Всичко, което би трябвало да създадем в този момент, е да го сложим на рафт или някъде покрай нашето стайно растение. Мушиците са привлечени от ферментацията (да снасят яйцата си) и няма да могат да устоят да не влязат в клопката. След като се допрян до течността, сапунът в разтвора нарушава повърхностното напрежение и предотвратява бягството им, което ги кара да се удавят. Когато приключим с клопката, просто залепваме дупките и го изхвърляме в кошчето.

@ Дезинфекцираме и пресаждаме отначало растенията

Ако казусът с мушиците е прекомерно необятно публикуван, тогава можем да създадем следното нещо? Внимателно изваждаме растението от саксията и отстраняваме колкото е допустимо повече пръст, без да нарушаваме корените му. Използваме найлонов плик, с цел да запечатаме инфектираната почва. Не я употребяваме за компост в никакъв случай! След това усърдно дезинфекцираме саксията благодарение на сапун и гореща вода. Пресаждаме отначало изваденото растението в нова безпроблемна почва.

Комбинираме този способ с който и да е от останалите, с цел да сме сигурни, че няма да се върнат повече! В извънредно тежки случаи може да се наложи да правим цялостно разчистване, в това число измиване на корените на нашите растения.

Вярваме, че тези препоръки и трикове ще ви оказват помощ да премахнете мушиците от вашите стайни растения един път и вечно! Желаем Ви триумф!

Как да махнем белокрилката с домакински препарат и още нещо

Как да махнем белокрилката с домакински препарат – това е главният ни въпрос напролет и лятото в битката с дребните гадини. Има над 1000 типа белокрилки – инсекти, които наподобяват на дребни бели молци или листни въшки. Те се групират и развъждат в огромен брой по долната страна на листата. Ларвите и възрастните белокрилки…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР