Как да пребоядисаме фасадата на дървена къща? Дървото често се

...
Как да пребоядисаме фасадата на дървена къща? Дървото често се
Коментари Харесай

Как да пребоядисаме фасадата на дървена къща

Как да пребоядисаме фасадата на дървена къща? Дървото постоянно се употребява в декорацията на къщи и икономически постройки. С течение на времето боята на фасадата избледнява и в случай че въпросът за замяна на облицовката на къщата не си заслужава, тогава тя би трябвало да бъде пребоядисана.

Дървените къщи, които са на повече от 20 години, са боядисани най-вече със остарели бои. Те не съдържат добавки, които се срещат в новите покрития. Благодарение на тези добавки актуалните сформира са устойчиви на продължителни атмосферни въздействия и надеждно пазят дървото.

Сега на пазара има огромен брой разнообразни бои и лакове ( по този начин наречените двукомпонентни LKM ), измежду които можете да изберете опцията, която е подобаваща за цената и цвета. Друг значим миг: боята, употребена за боядисване на остарели къщи и здания, може да съдържа оловни съединения като пигмент.

Възможно е да закупите комплект за неотложно тестване на оловна багра в профилираните магазини. Ако пробата даде позитивен резултат, тогава е по-добре да не премахвате такава багра, а просто да измиете боядисаната с нея стена и да я пребоядисате още веднъж.

Подготовка на повърхността

За да може ремонтираната фасада да служи дълго време, е належащо деликатно да подготвите повърхността й. Това постоянно лишава даже повече време от самото боядисване. Внимателно огледайте фасадата: остарялата багра би трябвало да се е напукала тук-там, да се е отлепила някъде и евентуално да е избледняла заради въздействието на гъбички и нечистотия.

Отстранете остарялото покритие от повърхността. Тази интервенция може да се извърши по един от следните способи или посредством съчетание на някои от тях.

Стъргало за багра – този ръчен апарат е подобаващ за дърво и фазерни плоскости. Когато работите със стъргало, леко го натиснете с идентична мощ, до момента в който се движите първо в едната посока, а по-късно в другата, под ъгъл от 90°. В ъглите и на извити повърхности използвайте стъргалки с триъгълна или овална форма. Опитайте се да не повредите дървото, като не натискате инструмента прекомерно мощно.

Шлайфане – развалените места би трябвало да се шлайфат. Шлайфащата машина от лентов вид може да се употребява единствено върху дърво. Не се опитвайте да обработвате с нея повърхности от камък, алуминий, пластмаса или фазер.

Химикали – рационално е да се употребява такова разчистване, в случай че остарялата багра не може да бъде отстранена по различен метод. Силните органични средства за измиване отстраняват добре множеството бои, грундове, петна и лакове на основата на разтворители и на водна основа. Нанесете подобаващия препарат за унищожаване на остаряла багра поредно на дребни сектори от към 0,2 м², като употребявате четка с натурален косъм. Когато съставът се всмуква, деликатно отстранете омекотената багра със шпатула.

Премахване на гъбички и плесен – тези черни, кафяви и сиви петна по фасадата не се отстраняват елементарно. Но в случай че това не се направи, микроорганизмите ще се развият през пласта нова багра. По предписание те се появяват на северната стена на постройката и в сенчести зони, под декоративни наслагвания и корнизи.

Гъбичките могат да бъдат отстранени с фунгициден препарат или белина , смесени с вода в съответствие 1:3. Нанесете препарата върху засегнатите области и оставете да “разкисне ” за 20-30 минути. След това изплакнете обработените зони с вода.

Избор на подобаващи принадлежности – по какъв начин да пребоядисаме фасадата на дървена къща

Висококачествените четки нормално имат дълги косми и разделител за основаване на по-голям контейнер от багра. Добрата четка има нишки, които са по-дълги в центъра и по-къси в краищата. Това значи, че с такава четка съставът се нанася отмерено и безпрепятствено.

Изберете четки с дръжки от необработено дърво пред четки с дръжки от пластмаса или боядисано дърво: необработеното дърво не се плъзга в ръката ви. При потребление на добре направена четка, покритието се нанася на пълен и постоянен пласт, което ще обезпечи добра покривност и устойчивост. Гладката повърхнина без следи от четка е по-малко податлива на гъбична офанзива.

Висококачественият валяк може да се разпознае по дебелата и пухкава работна част. Този “помощник на бояджията ” всмуква повече багра и я задържа по-добре, предотвратявайки пръски и линии. Добрият инструмент резервира формата си, не оставя мъх по повърхността и може да се употребява неведнъж.

Ролките от овча вълна или натурален мохер са подобаващи за способеното нанасяне на бои въз основата на разтворители. Синтетичните валяци са идеални за нанасяне на артикули на водна основа и от време на време на основата на разтворители. Продукти с пай косъм (от 6 до 9 мм) се употребяват за боядисване на гладки повърхности, с дълъг косъм (от 12 до 25 мм) – за неравни каменни повърхности.

Свят от цветове – по какъв начин да пребоядисаме фасадата на дървена къща

Съвременните бои прилепват добре към повърхността, съвършено прикриват нередностите, по-устойчиви са на креда, потъмняване, замърсяване и гъбична зараза. В допълнение, те са много икономични, изключително във връзка с експлоатационния живот.

Водоразтворимите покрития резервират цвета и блясъка си по-дълго от тези въз основата на разтворители. Те са устойчиви на креда, напукване и лющене в дълготраен проект. Боите въз основата на разтворители обезпечават добра покривност даже единствено с един пласт и имат доста добра адхезия към покритите с креда повърхности.

Боите на основата на чист акрилат имат преимущество пред боите на основата на съполимер на винил ацетат, защото имат добра адхезия при мокри условия, където е значимо да се избегне лющене и формиране на мехури. Освен това са по-устойчиви на влага, всмукват по-малко вода и изсъхват по-бързо. Това минимизира натрупването на нечистотия и попречва растежа на гъбички и водорасли.

И най-после, алкалната резистентност от прясната зидария значи, че цветът на боята, нанесена върху прясна мазилка , бетон или тухла, няма да избледнее толкоз бързо. А покритието ще бъде стабилно на разрушение, в случай че през него проникне влага.

Грундиране

Грунд би трябвало да се употребява, в случай че повърхността на материала е пореста или тебеширената багра не може да бъде отстранена. Важно е да употребявате грунда върху авансово боядисани повърхности – с цел да подобрите адхезията на новия пласт, както и да осигурите отмереност на блясъка на крайното покритие.

Според разпоредбите всяка небоядисана повърхнина би трябвало първо да бъде грундирана. В множеството случаи могат да се употребяват грундове както на основата на разтворител, по този начин и на основата на вода. Но грундът на основата на разтворител е най-хубавият за попречване на проникване от основата в пласта багра.

Използването на уплътнител предотвратява попадането на разнообразни субстанции върху дървената повърхнина, затваря пролуките за инсекти (като миризливки например) и придава на къщата чист, приключен тип. Проверете авансово запечатаните зони и отстранете уплътнителя, който е напукан и пада.

Ако възнамерявате да пребоядисате тези места, изстържете ги и ги почистете от нечистотия. Нанесете уплътнител върху пукнатини и отвори с широчина до 12 мм. Акрилните или акрилно-силиконовите съединения са подобаващи за външна приложимост, а силиконовите съединения са подобаващи за украса. Нанесете транспарантен акрилен уплътнител за козметични цели на фуги в строителни материали, които няма да боядисвате.

Успех в начинанието!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР