Как да ползваме кокичето за нашето здраве – повечето хора

...
Как да ползваме кокичето за нашето здраве – повечето хора
Коментари Харесай

Как да ползваме кокичето за нашето здраве – рецепти и ползи

Как да употребяваме кокичето за нашето здраве – множеството хора свързват кокичето с идването на пролетта. За други то е знак на празника на 8 март. А то съставлява същинска хубост, когато стартира да се подава от снега и стартира да цъфти.

Латинското му име е Galanthus, което значи “млечна капка ”. Има към 20 типа, които са постоянно срещани в природата на Европа, по Черно и Каспийско море. Най-голямо многообразие се среща в Кавказ, където порастват към 16 типа кокичета. Луковицата на кокичето е с диаметър от към 3 см. Цъфти към 30 дни, като цъфтежът нормално стартира от края на Януари.

Знаете ли, че: Галантамин за първи път е изолиран през 1951 година от руски учени (Машковски М.Д. и Кругликова-Лвова Р.П.) от луковиците на кокичето. По-късно през 1956 година българските учени Л. Иванова и Димитър Пасков извличат веществото от луковиците на снежнобялото кокиче. От него стартира производството на българското лекарство Нивалин, употребявано в предишното за лекуване на детски паралич, и намиращо приложение в актуалната медицина за лекуване на Алцхаймер.

Лечебни свойства на кокичето – по какъв начин да употребяваме кокичето за нашето здраве

Лечебните свойства на кокичето

Не всеки знае, че пролетното цвете има мощни лечебни свойства. Всички елементи на растението, изключително луковицата, са отровни и съдържат огромни количества алкалоиди, които въздействат на централната нервна система. Ето за какво е доста значимо да съблюдаваме точните инструкции и количества в рецептите, с цел да не си навредим!

Използването на кокичето в формалната медицина се употребява при производството на медикаменти, които се употребяват за нарушение на чувствителността и двигателните функционалности , остеохондроза , миопатия , миастения гравис , кожни болести , гъбични инфекции .

Малко хора знаят, че първите пролетни цветя, кокичетата, освен могат да развеселят, да създадат непредвидена изненада, само че и да имат редица съставни елементи, които са незаменими в медицината. Кокичето е богато на субстанции като галантамин , нивалин и ликорин . Блатното кокиче (Leucojum) е с най-високо наличие на нивалин, само че типът е предпазен от Закона за биологичното многообразие.

Как да се лекуваме с бял равнец – билката с многочислени изгоди

Само вярното потребление обаче на всички съставни елементи на кокичето може да излекуват съществени болести в разнообразни области на медицината като:

  • дерматология
  • неврология
  • онкология
  • полиомиелит и церебрална парализа – галантаминът е в положение да възвърне връзката сред нервната система и мускулите, като оказва помощ за възобновяване или възстановяване на подвижността на крайниците. Използва се при изострен полиомиелит и възстановителния интервал при лекуване на церебрална парализа.
  • неврологични болести
  • мигрена
  • атония на пикочния мехур и червата – заради възстановяване на нервно-мускулната проводимост и нараснал тонус на гладката мускулатура, положението на пациентите се усъвършенства.
  • радикулит
  • конвулсии на съдовете на крайниците
  • травматични увреждания на нервните крака – оказва помощ за бързо възобновяване на проводимостта на нервно-мускулния уред.
  • мускулно-скелетни болести
  • остеоартикуларни болести – външно отвари от кокиче се употребяват за лекуване на артрит, ревматизъм, ишиас и други заболявания;
  • парализа
  • абцес на кожата
  • лезии на крайниците от гъбички от друг генезис
  • злокачествени тумори на разнообразни органи – тибетските лечители употребяват кокичета за лекуване на рак, макар че това не е доказано в формалната медицина.

Противопоказания

Има редица болести и положения, при които не би трябвало да приемате медикаменти, където има кокичета в състава:

  • бронхиална астма
  • сърдечно-съдови болести
  • епилепсия
  • хипертония 2-3 степен

Използването на кокиче под каквато и да е форма е строго противопоказано по време на бременност и кърмене.

Народна медицина и билкови предписания с кокиче – по какъв начин да употребяваме кокичето за нашето здраве

Има мнение, че лечебните свойства на кокичето са толкоз съсредоточени и имат мощен резултат, че не се употребява толкоз интензивно в националната медицина, а в обичайна медицина нямат еднакъв. Въпреки всички предизвестия, има подобаващи предписания за това по какъв начин кокичето може да се употребява при избрани типове болести.

Най-популярната рецепта е:

Рецепта 1 – алкохолна смес от кокиче (спиртен извлек)

Тази смес ще бъде отличен съставен елемент за компреси, които се предписват при лекуване на дерматологични болести.

Как да създадем сами алкохолна смес от кокиче? За задачата ни трябват:

  • 100 г – сушени листа от кокиче
  • 1 л – алкохол (силна ракия)

или:

  • 50 г – сушени луковици от кокиче
  • 1 л – алкохол (силна ракия)

Смесете всички съставни елементи в стъклен буркан (задължително стъклен) и оставете да се настойва за 3-4 седмици на мрачно и студено място. Използва се за смазване на засегнатите места по кожата и за подготвяне на компреси при болести на ставите . Много дейно е срещу шипове и болки в коленете , като се вършат ежедневни масажи.

Ако сте с простуда , направете си загряващ компрес с тинктурата от кокичета. Разтрийте гърдите и гърба, а по-късно се завийте хубаво, с цел да предизвикате изпотяване. Преоблечете се със сухи облекла откакто се изпотите. Още с пърият компрес ще усетите резултата.

Рецепта 2 – запарка от кокиче – при проблеми с червата, артрит и ишиас

Съставки:

  • 20 г – сушени листа от кокиче
  • 0,5 л – вряща вода

Листата би трябвало да се залеят с вряла вода и да се варят 15-20 минути на водна баня. Приемайте отварата за радикулит, артрит, миопатия, ишиас, миастения гравис, атония на червата и пикочния мехур. Дозата е 5 мл (1 чаена лъжичка) 3 пъти дневно. Курсът на лекуване зависи от тежестта на болестта.

За крепко сърце и за лекуване на полиомиелит , детска церебрална парализа и онкологични болести , режимът и дозата на запарка или смес от кокиче се пресмятат самостоятелно. Ако е невероятно да се създадат такива калкулации, използвайте последователно увеличение на дозата.

Започнете да приемате тинктурата с 1 капка на 1 супена лъжица вода. След това добавяйте по 1 капка на ден, като доведете дозата до 25 капки дневно за възрастни и 12 капки за деца, надлежно увеличение на количеството вода. След постигане на оптималната доза от 25 или 12 капки, лекуването продължава, като в този момент се понижава с 1 капка на ден. След курса се прави отмора за 1-2 месеца и, в случай че е належащо, лекуването се повтаря.

Рецепта 3 – спиртен извлек от цветовете на кокичето при проблеми с очите

Съставки:

  • 100 бр – свежи цветчета от кокиче
  • 1 л – мощен алкохол

Цветовете на кокичетата се нарязват и се слагат в стъклена бутилка, авансово напълнена с алкохола. Така би трябвало да престоят 40 дни на слънце, а по-късно се прецеждат и се държат на мрачно, може и в ледник. Приемът е по 30 капки на ден. Подпомага извънредно добре очите и работи като предварителна защита против перде и отлепване на стъкловидната част на ретината.

Завършваме с една антична легенда. В нея се споделя, че когато Адам и Ева били изгонени от парадайса, валял мощен сняг и на Ева й било доста студено. След това, искайки да я стоплят с вниманието си, няколко снежинки се трансформирали в цветя. Виждайки ги, Ева се развеселила и получила вяра за бъдещето. Ето за какво кокичето станало знак на вярата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР