Как да отглеждаме хрян – ако искате да разнообразите градината

...
Как да отглеждаме хрян – ако искате да разнообразите градината
Коментари Харесай

Как да отглеждаме хрян и 8 причини защо ни трябва

Как да отглеждаме хрян – в случай че желаете да разнообразите градината си със мощно и потребно растение, тогава не търсете повече. Хрянът е вашият нов най-хубав другар, както и на вашата градина .

Хрянът не ни е непознат. Мнозина го консервират в буркани, а други го употребяват като допълнение към коктейлите. Но множеството хора не знаят за многочислените му изгоди за здравето, готвенето и градината. Отглеждането на хрян е идеаленият метод да добавите усет и пикантност към вашата градина и вашия живот.

И в случай че това не е задоволително добра причина, прочетете нататък.

Какво е хрян и по какъв начин да отглеждаме хрян

Преди да забележим за какво би трябвало да отглеждаме хрян, би трябвало да разберем какво в действителност съставлява това растение. Зеленчук , билка или фалшификация ?

Като за начало, хрянът е част от семейство Brassicaceae , обвързвано със синапа и зелето. Това е многогодишно растение, което нормално се отглежда поради корените си, които придават аромата, който желаете да добавите към ястия и сосове. Технически коренът е зарзават, само че постоянно се класифицира като билка заради кулинарните му приложения.

Листата му също са доста потребни, изключително в случай че търсите по-малко остри усети.

Има два типа хрян, от които да избирате, елементарен и бохемски. Можете елементарно да забележите разликата във външния тип на листата им. Листата на бохемския хрян са по-тънки и гладки, до момента в който елементарният хрян има огромни и набръчкани листа.

Твърди се, че бохемският е великолепен, когато става дума за резистентност на заболявания, и постоянно срещан, когато става въпрос за усет, само че и двата типа са доста сходни.

Защо би трябвало да отглеждате хрян в градината си

1. Хрянът е доста елементарен за развъждане

На първо място, хрянът е извънредно елементарен за развъждане. Той се оправя добре на цялостно слънце и ще пораства добре в множеството климатични условия. Може да оцелее през тежките зими, даже в някои от най-студените региони.

Хрянът не изисква прекалено много грижи и е малко евентуално да ви аргументи съществени главоболия. Много по-вероятно е да срещнете проблеми, когато пораства прекомерно добре. Ако този дребен зарзават не беше толкоз потребен, бихте си помислили, че е бурен с това какъв брой бързо се популяризира.

Въпреки своята „ инвазивна “ известност, не е мъчно да го овладеете. Най-добрият метод да ограничите хряна е да го засадите в контейнери или в повдигнати лехи. Веднъж засаден, прибирането на реколтата може да отнеме единствено 4 месеца, само че най-добре е да се остави за сезон или два преди прибиране на цялостната годишна продукция. Листата му също порастват бързо и могат да бъдат също толкоз потребни, колкото и корените при готвене.

2. Един корен за цялостен живот

Една от най-хубавите аргументи да отглеждате собствен хрян е, че имате потребност единствено от един корен, който ще ви стигне за цялостен живот. Корени от пролетен разсад ще са ви изцяло задоволителни.

Тъй като пораства толкоз бързо и създава толкоз доста, в действителност няма да се притеснявате, че ще останете без корени или листа. Той ще продължи да се популяризира сезон след сезон, без да се грижите въобще, имайки повече хрян, в сравнение с ще ви е нужно.

Как да създадем разсад за домати в домашни условия

3. Много по-добър е от закупеният в магазина

Като всеки домакински зарзават или билка, градинският хрян има доста по-добър усет от закупеният в магазина. Пълнотата на пикантните му усети се освобождава сега, в който нарежете или смелите пресните корени или листа.

Силният усет се дължи на нарушаването на химичното съединяване алил изотиоцианат. То взаимодейства с ензимите на растението, когато е нарязан, надробен или настърган. Освен това е по-достъпен от закупеният от магазина, по-хранителен и доста по-добър за околната среда.

4. Болести и неприятели

Не единствено че хрянът е релативно елементарен за развъждане, само че има доста малко заболявания и вредители, за които би трябвало да се притеснявате. Много малко градинари оповестяват за проблеми с техния хрян, а проблемите, които се появяват, нормално са лесни за премахване.

Листните въшки с които доста градинари са осведомени, са склонни да се хранят с листата на хряна. От тях обаче не е доста мъчно да се отървете. В взаимозависимост от размера на болестта, можете елементарно да ги откъснете и да ги смачкате. Въоръжавайки се със спрей бутилка, цялостна с натурален сапун, можете също да ги премахнете от листата му.

Като кореноплоден зарзават, хрянът е предразположен на изгниване и гъбични болести, пренасяни в почвата. Това обаче нормално е проблем единствено при погрешно напояване, защото постоянно повода е непрекъснато влажната почва. Уверете се, че почвата към вашия хрян в никакъв случай не е преовлажнена и няма да имате проблеми.

Как да подобрим почвата през есента с 5 разнообразни метода

5. Хрянът е съвършен за вашата градина

Хрянът е добър компаньон (когато разпространяването му е контролирано), защото неговият изострен мирис отблъсква доста вредители. Естествените масла от корените също понижават случаите на гъбични болести, пренасяни в почвата. Обикновено се съчетава добре с картофи и разнообразни овощни дървета , в това число ябълки, круши и череши.

За още повече противогъбични изгоди може да смилате корена на хряна и да го смесите с вода, с цел да образувате противогъбичен спрей. Използвайте този спрей за битка с няколко заболявания, като кафявото изгниване по овошките да вземем за пример.

Въпреки че са потребни за част от вашата градина, внимавайте – корените могат да причинят проблеми при някои зеленчуци. Хрянът въздейства на усета на зеленчуците, които са засадени покрай тях – изключително листните зеленчуци и боба. Просто внимавайте къде го засаждате.

6. Хрянът е много потребен и за нас хората

Хрянът има и няколко изгоди за здравето. Зеленчукът е цялостен с витамини и хранителни субстанции, в това число калций, фибри, фолиева киселина, калий, магнезий и витамин С. Химичното съединяване алил изотиоцианат има антибактериални и противогъбични свойства за растенията и хората. Това оказва помощ в битката с бактериалните болести и някои считат, че може да помогне за лекуване на инфекции на пикочните пътища.

Известно е, че тези свойства, дружно с острия аромат на корените, облекчават признаците на простуда и грип. Може даже да помогне за понижаване на натрупването на слуз и да усъвършенства цялостното кръвообращение.

Много изследвания демонстрират, че има и свойства за битка с рака (особено в черния дроб). Твърди се, че неговите химични съединения инхибират растежа на раковите кафези и покачват цялостния ви имунитет .

7. Идеално се резервира във времето

Може да имате повече хрян, в сравнение с имате потребност. Това обаче не би трябвало да ви тормози. Хрянът се резервира необикновено добре в буркани. Можете даже да го замразите.

След малко ще разгледаме особеностите на прибирането и съхранението на вашия хрян, само че знайте, че можете да съхранявате хрян за близо 4 месеца в хладилника си. Още по-добре, замразеният хрян може да се съхранява в продължение на 6 месеца. За страдание може да се загуби част от мощните усети, само че няма да отстъпи на купения от магазина вид.

Как да засадим и отгледаме малини – потребни препоръки

8. Страхотно допълнение към вашите домашно приготвени ястия

Консервиран или свеж, няма по какъв начин да сбъркате, като добавите хрян към домашно приготвените ястия. С неговите спомагателни изгоди за здравето и страховит усет, нищо не ви пречи да го добавите към всяко ядене, което харесвате.

Неговата еластичност основава доста благоприятни условия за ястия и като необикновен усет той сигурно ще изненада вкусовите рецептори на вашите посетители на вечерята.

Като опция, съберете няколко корена и направете свое лично домашно уасаби. Тъй като същинското уасаби е мъчно за развъждане и мъчно се набира, множеството уасаби артикули на пазара в действителност са направени от хрян. Смесете малко свеж хрян с малко горчица, оцветете със зелен хранителен оцветител и никой няма да може да направи разликата.

Как да отглеждаме хрян

Засаждане

Сега, когато сте уверени, че би трябвало да засадите този зарзават в градината си, дано да преминем към същността.

Засаждането на хрян е просто и безпроблемно. Расте добре или от цели засадени корени или от ъглови коренови резници. Започнете да засаждате своите корени или резници в късна есен или ранна пролет. Поставете ги на към 50-60 см едно от друго – те скоро ще се разпространят задоволително бързо. Засадете изправено или под ъгъл от 45 градуса с няколко см почва, покриваща корена.

Въпреки че избира цялостно слънце, хрянът може да понесе известна сянка. Засадете надалеч от други значими зеленчуци на отдалечено място, тъй че в случай че се популяризира, да можете елементарно да го управлявате.

Като опция, просто го засадете в резервоар. Следвайте горните препоръки, само че се уверете, че саксията е задоволително дълбока, с цел да улесни дългите корени. Уверете се, че има и доста дренажни отвори. Ако има нещо, което хрянът не понася, това е влажната почва.

Грижа за хряна

Грижата за вашия хрян е необикновено елементарна. Нуждае се от две неща: здравословна почва и умерени количества вода.

Независимо дали ще бъде в саксии или в земята, почвата би трябвало да е добре дренирана и обогатена с органични материали. Хрянът по принцип не се нуждае от неестествен тор или някаква промяна на почвата.

Най-важната процедура за грижата му е поливането. Ако се остави да изсъхне прекомерно дълго, корените ще станат вдървени. Въпреки това, в случай че бъдат преполети, корените ще стартират да гният. Можете да разчитате само на дъждовната вода. В сухите интервали може да извършите едно в допълнение поливане.

Прибиране на реколтата от хрян – по какъв начин да отглеждаме хрян

Можете да приберете корените и листата, откакто хрянът се наложи във вашата градина. Когато сте подготвени, разрохкайте почвата към корена и не забравяйте да вземете всички части, които се откъсват. Винаги можете да ги засадите още веднъж и да продължите да отглеждате хрян.

Съхранявайте корените в пликове в ледник или фризер или ги консервирайте и запазете за по-късна приложимост.

Съхранение, подготвяне и консервиране на вашия хрян

Изчистете и подсушете корените от хрян, преди да ги пакетирате и да ги поставите в хладилника. Настъргвайте и използвайте хряна единствено когато имате потребност от него, с цел да бъде допустимо най-пресен.

За да извършите сос от хрян, обелете и нарежете корените на части и ги пасирайте. Изсипете соса в буркан и го приберете в хладилника! Толкова е елементарно, колкото и да го отглеждате.

Можете даже да консервирате настърган хрян в лимонен сок или домакински оцет , само че знайте, че оцетът пречи на усета.

Имайте поради, че подготовката нарушава химическите съединения в корените, тъй че мощните изпарения могат да ви накарат да се разплачете (повече от лука).

Готвене с хрян – по какъв начин да отглеждаме хрян

След като към този момент имате корени, фалшификация или консерва, можете да започнете да добавяте хрян към ястията си.

Хрянът е отлично допълнение към гъст сос или разядка. Просто го смесете с други съществени артикули като лук и ще бъдете подготвени. Добавете го към малко разтопено масло, с цел да добавите пикантност към вашите пържоли или пиле.

Хрянът е превъзходен сателит на майонезата, като вдъхва малко живот на елементарните сандвичи да вземем за пример. Салатите също се възползват от любовта към хряна. Настържете малко хрян и се уверете, че имате на разположение малко лимонен сок или масло от рапица. Смесете с малко дижонска горчица, малко магданоз и надробен шалот и ще имате прелестен салатен дресинг.

Този повсеместен зарзават без подозрение ще разкрие креативния готвач във вас.

Хрянът като лекарство

Корените, листата и даже сосът от хрян са чудесна опция на закупените от аптеката медикаменти.

Някакъв сос от хрян бързо ще почисти синусите ви. Но най-хубавият метод да употребявате тази билка като лекарство е да извършите чай от хрян . Настържете малко корен от хрян и прибавете във вряща вода. Изцедете чая, откакто се запари добре и прибавете малко лимонен сок и мед. Ще имате съвършен чай за битка със студа на една ръка разстояние.

Хрянът е извънредно повсеместен, както сигурно сте забелязали. Направете изобретателните си готварски сокове, като въведете хрян в ястията си и се преборете с всяка простуда с апетитен чай от хрян. Толкова е елементарно да се отглежда, че няма да усетите времето от засаждането до изкопаването на първата годишна продукция!

Бъдете здрави със силата на природата!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР