Как да отгледаме собствен кофеин в градината? Кофеин – замисляли

...
Как да отгледаме собствен кофеин в градината? Кофеин – замисляли
Коментари Харесай

Как да отгледаме собствен кофеин в градината с подходящи растения

Как да отгледаме личен кофеин в градината? Кофеин – замисляли ли сте се за това, какво извънредно лекарство от растителен генезис е това? Или се опитахте да си визиите живота си без кофеин?

Има причина, заради която кофеинът е най-широко употребяваното психоактивно лекарство в света. Поне 80% от възрастното население в западното полукълбо употребява задоволително кофеин всекидневно, с цел да провокира резултати върху мозъка.

Съвременните мозъци не са единствените, които се подхранват с кофеин. Някои историци даже настояват, че европейските кафенета от 17-ти век са горивото, което е подтикнало Просвещението.

Произход на трите най-популярни източника на кофеин

Трите най-популярни растителни източника на кофеин в днешно време имат доста по-древен генезис от епохата на Просвещението в Европа:

  • Чаят с кофеин се употребява в Китай от най-малко 5000 години (много хора не осъзнават, че другите типове чай – черен, бял, улун, зелен, матча и жълт – са получени от едно и също растение – Camellia sinensis );
  • Шоколадът (от какаови зърна) е бил употребяван от олмеките в южно Мексико преди 3500 години;
  • Кафето в действителност е с генезис от Африка и Азия, само че набира известност като напитка единствено преди 500 години в Близкия изток.

Чаша до чаша, има много огромна разлика в наличието на кофеин сред тези три обичани питиета. Разбивката на всяка чаша е следната:

  • филтърно кафе – 85 мг
  • чай – 32 мг
  • парещ шоколад – 4 мг

Защо някои растения създават кофеин?

Очевидно не всички растения създават кофеин, в противоположен случай хората биха сварили окосената от градината трева. Известно е, че единствено към 60 типа растения в света създават кофеин.

Защо? Тези растения създават кофеин като форма на химическа отбрана от инсекти, вредители и патогенни гъбички . Насекомите, които дъвчат листата или други елементи на растението, получават огромна доза кофеин. За разлика от хората, кофеинът предизвиква каскада от отрицателни резултати върху нервната система на насекомите, които могат да доведат до парализа или гибел.

Как да отгледаме личен кофеин у дома?

Както може би знаете, кафето ( Coffea arabica , Coffea canephora и хибридите) пораства единствено в доста топли или тропически региони на света.

Ами развъждането на шоколад? Освен в случай че не живеете на Хаваите или в други извънредно топли/тропически региони на света, даже не си и помисляйте за това.

И по този начин, какви растения с кофеин могат да отглеждат хората, живеещи в зони с сдържан климат?

1. Илекс / Джел / Yaupon Holly ( Ilex vomitoria )

Не бъркайте листата на растението Илекс (джел) с тези на чемшира. Също по този начин НИКОГА не консумирайте растение, за което не сте 100% сигурни, че вярно сте разпознали. Използваме както листата, по този начин и дребните стъбла, когато подготвяме чай от илекс.

Илексът ( Ilex vomitoria ) е известно в света и под имената Yaupon Holly, Yaupon и Cassina, а в България като джел, самодивски чимшир или бодлива зеленика. Илексът е вечнозелен храст ,чиято татковина е Северна Америка.

В взаимозависимост от това къде живеете, има огромен късмет към този момент да сте виждали това растение. Обикновено растението илекс се отглежда като жив плет в градините. Естествени залежи на джел у нас има в Странджа, Средна гора, Родопите и Беласица. Животът му е дълъг, доближава до 300 години, само че пораства доста постепенно.

Интересен факт: това е единственото растение от Северна Америка, което съдържа кофеин.

Илексът е вечнозелено растение, тъй че можете да събирате листа и млади клончета през цялата година, с цел да извършите чай с кофеин. Ако можехме да препоръчаме единствено едно растение с кофеин, което да отглеждате, то това би било тъкмо това растение, защото не се нуждае от доста грижи и тъй като създава огромни количества чаени листа.

Как може сами да отгледате илекс / джел вкъщи? Растението има потребност от задоволително количество влага. Предпочита сенчестите места и е студеноустойчиво, само че може да се отглежда и на слънчеви места. Единствено би трябвало да поливаме постоянно. Почвата би трябвало да е богата на хранителни субстанции. Размножава се посредством семена и вегетативно, само че имайте поради, че семената покълват извънредно постепенно.

Необходимо е да се приготвят в почвена примес, която се навлажнява постоянно. При тези условия те ще покълнат едвам след 2-3 години. Резниците също се вкореняват постепенно, само че за един сезон се получават млади растения. В саксия илексът нараства доста постепенно, само че е подобаващ за развъждане в саксии. Не страда от зимните студове, може да остане навън през цялата година.

2. Чай Камелия (Camelia sinensis) – по какъв начин да отгледаме личен кофеин в градината

Класическото азиатско чаено растение, Camelia sinensis , може да пораства сносно и в умерените региони на България. Отглеждане на личен чай в нашите условия даже не е мъчно. Най-важното е да закупите свежи семена, тъй като семената на чаения шубрак бързо губят кълняемостта си.

Семената са с кръгла форма и 2–3 дни преди засаждането те следва да се намокрят. След това ги засадете в лек торфен субстрат. При температура 20–25 °С, семената стартират да покълват и израстват в течение на 2–4 седмици. На слънчево място младите растения порастват доста бързо и на възраст половин година към този момент могат да се пензират. Посредством вярното пензиране ще получите разклонен шубрак, а също по този начин и суровина за произвеждане на личен чай с кофеин .

През лятото чаеният шубрак е комфортно да се отглежда в градина или на тераса. През зимата сложете чаения шубрак непосредствено до прозореца. Тъй като приказваме за вечнозелен шубрак, през зимата ще му липсва нужната слънчева светлина, по тази причина той ще стартира да увяхва и листата да падат. Обаче с идването на пролетта, положението му бързо ще се усъвършенства и още веднъж може да започнете да събирате вашия личен чай.

Също по този начин може да отглеждате чай Камелия на място с щедро слънце, да събирате ежеседмично новите листа, а по-късно да ги изсушавате и да ги употребявате, когато пожелаете. Ще би трябвало да изпиете 2-3 чаши чай Camelia sinensis, с цел да получите сравнимо количество кофеин с чаша кафе.

Защо да отглеждате личен кофеин в градината?

Бихме желали да ви насърчим да измененията вероятностите за това каква може да бъде вашата градина или двор. В момента множеството български градини съставляват стерилна, монокултурна тревна завивка, която употребява доста повече вода, синтетични торове и пестициди на декар от типичната стандартна плантация.

Вместо това вашият двор може да служи като ядлив оазис на биологичното многообразие, който обслужва голям брой екосистемни услуги. Можете да отглеждате вкусни, богати на хранителни субстанции храни и питиета (включително питиета с кофеин) за вашето семейство.

Можете да създадете безвредно местообитание за многочислените опрашители , птици и други диви животни. Можете да съхранявате големи количества CO2 и други парникови газове в почвата си, като употребявате органични и други методи/подходи за развъждане на въглеродни артикули.

Изминаването на този път ще ви спести пари, ще усъвършенства здравето и качеството ви на живот и (да се надяваме) ще ви насочи към цялостен живот любознание и ангажираност с естествения свят към вас. Това може да ви обезпечи и утринното ви кофеиново пробуждане.

Може ли вашата тревна завивка да направи това? Отговорът е НЕ. Затова действате в вярната посока!

Как да отглеждаме гъби в почва от кафе – малко по малко

Как да отглеждаме гъби в почва от кафе – когато в природата няма гъби, можем сами да отглеждаме гъби в домашни условия. Не е комплицирано, само че има своите специфики и условия, с които би трябвало да се съобразим. От хидропоника до саксии с билки, има доста способи да отглеждаме всевъзможни растения и билки в нашия дом.…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР