Как да отгледаме дървета от семена – в наши дни

...
Как да отгледаме дървета от семена – в наши дни
Коментари Харесай

Как да отгледаме дървета от семена – полезни съвети

Как да отгледаме дървета от семена – в наши дни от ден на ден разбираме за големите изгоди на дърветата по земята. Без дървета, човечеството е обречено на крах. Защото дърветата създават голяма част от нашия О2, преработват въглеродния двуокис и резервират водата, което е от изключителна значимост сега. Но от ден на ден гори се изсичат поголовно по света, за огромно страдание.

Ето за какво е добре всеки човек да способства за богатството на планетата. Като отгледа и засади най-малко 10 дръвчета през своя живот. Това може да бъдат паркови, горски или пък овощни дръвчета. Няма значение, значимото е да се отнесем с цялото ни почитание към майката земя. По този метод ще можем да си “платим ” един тип, за това че дишаме.

Според фондация “Arbor Day “, едно добре развито широколистно дърво създава О2 за 1 година, който ще стигне на цели 10 индивида. Ето за какво, в този момент ще забележим по какъв начин да отгледаме дървета от семена , а в случай че те са овошки – даже ще имаме бонус след няколко години, техните вкусни плодове.

Как да отгледаме дървета от семена – овошки

Можем сами да отгледаме овощни дръвчета от костилки или семки. За задачата би трябвало да съберем известно количество семена или костилки авансово. А през есента или пролетта да ги засеем в леха като разсад или непосредствено на бъдещото им място. Ако ще вършим разсад, ще можем да пресадим дръвчетата на тяхното непрекъснато място когато преценим. Ако желаем, можем да облагородим тъй наречените “дивачки ” с подобаващи калеми, с цел да имаме доста по-вкусни плодове.

За покълването на всяко семе или костилка няма нищо комплицирано. Нашата задача е да осигурим влага и топлота. Можем да създадем есенно засаждане на семена в саксия и когато семената покълнат, да ни бъде елементарно тяхното развъждане до момента в който ги преместим на непрекъснатото им място.

Как да отгледаме костилкови овощни дръвчета – слива, джанка, череша, вишна, кайсия, праскова

Отглеждането на дръвчета от костилка не е доста комплициран развой. Първо, слагаме костилките на слънце, с цел да изсъхнат добре. След това, благодарение на орехотрошачка чупим костилките и вадим семенцата. Поставяме семената в чаша с вода за една нощ. Вадим семената и ги слагаме в стъклен буркан, запълнен с компост, и запечатваме с капачка от горната страна. Поставяме буркана в ледник за 6-8 седмици, до момента в който се появят корените.

Засаждаме кълновете в саксия, цялостна с 2 елементи пръст и една част компост . Поставяме на слънчево и топло място, като поддържаме почвата леко влажна. Когато порастнат дребните фиданки и на открито към този момент няма заплаха от слани, можем да ги пресадим на непрекъснатото им място.

Как да отгледаме семкови овощни дръвчета – ябълка, круша, дюла, мушмула

За да улесним процеса на поникване, по-добре първо да стратифицираме семената. За задачата слагаме семената в найлонов плик с мокър торфен мъх или влажна хартиена салфетка. Пъхаме плика в ледник и съхраняваме там за 60-90 дни. След това слагаме семената в чаша топла вода за 2 дни. Вече сме подготвени да ги засадим в почвата. Това го вършим напролет, след последната слана.

Съвет: би трябвало да събираме семена от добре узрели плодове. Семената би трябвало да бъдат плътни, с лъскава гладка кожа. Можем да потопим извадените семки и костилки в хладна солена вода (30 г морска на 1 литър вода), с цел да се отървем от бъдещи болестотворни патогени. След това добре изсушаваме семките и костилките.

Как да отгледаме черупкови овощни дръвчета – орех, бадем, лешник, кестен

За да отгледаме разсад от орехи, бадеми, лешници и кестени или просто да ни покълнат черупковите семена, следваме процедурата от доскоро, както при семковите дръвчета. Като тук по-специфичното е, че за семена би трябвало да изберем прясно набрани ядки, без никакви недостатъци.

За да улесним процеса на поникване, по-добре първо да стратифицираме семената. За задачата слагаме семената в найлонов плик с мокър торфен мъх или влажна хартиена салфетка. Пъхаме плика в ледник и съхраняваме там за 60-90 дни. След това слагаме семената в чаша топла вода за 2 дни. Вече сме подготвени да ги засадим в почвата. Това го вършим напролет, след последната слана.

Но дано да разгледаме и един различен способ, посредством който да получим разсад от костилка, семка или черупка, т.е. от всевъзможни овощни дръвчета:

Как да отгледаме овощни дървета от семена и да създадем разсад в леха

Подготвяме повдигната градинска леха през есента, както вършим напролет за главните ни зеленчуци. Правим недълбоки бразди и там слагаме другите семена от овошките. Покриваме семената с лека покривна почва и прибавяме 1-2 см пясък от горната страна. Това ще предотврати образуването на коричка в почвата, което попречва покълването.

Можем да сложим под и над лехата телена мрежа, с цел да не се тормозим че някоя животинка ще ни изяде семената. Можем да посипем малко опадали широколистни листа върху лехата. В началото на пролетта, отстраняваме горната телена мрежа, с цел да може поникналия разсад да пораства на воля. Отглеждаме разсада от овощни дръвчета до есента в тази леха, а през Ноември можем да пресадим дребните фиданки на непрекъснатото им място.

Как да отгледаме дървета от семена – други типове

Сега ще разгледаме по какъв начин се прави разсад от семена от различен тип дървета, а точно конски кестен, липа, бор, дъб, бук, бреза и акация. И по този начин:

Засаждане на акация от семе за бъдещо развъждане

За да отгледаме лични акации, имаме потребност от семена. Затова през есента можем да съберем узрели семена, напряко със шушулките. Слагаме ги на изсъхнало и хладно място, тъй като желаеме да ги запазим за пролетта. Когато времето се позатопли напролет (Април обикновено), можем да засадим семената от акацията. Преди самото засаждане в почвата обаче, ние наложително би трябвало да подготвим семената. Защото те имат дебела обвивка и няма да поникнат скоро, в случай че не им помогнем.

За задачата накисваме семената от акация в топла вода (температура + 40 до +60 )С) в продължение на два дни. Във водата можем да прибавим стимулант за напредък (около 10 капки на 1 литър вода). Добре е да надраскаме леко кората на семената, това деяние се назовава “скарификация ”. След като кожата се смекчи, семената са подготвени за сеитба.

Другата алтернатива е да създадем още през месец Март повдигната леха в градината. Отгоре поръсваме акациевите семена, които авансово сме обработили с гореща вода. А това става като сложим семената в тензух и започваме да ги топим за десетина секунди в доста гореща вода, а по-късно за десетина секунди в студена вода. Този развой повтаряме 3-4 пъти.

Подготвените семена поръсваме върху почвата на лехата. Отгоре наръсваме още малко почва и поливаме деликатно с вода. Слагаме найлон под формата на тунел, който отстраняваме след трайното стопляне на времето. Отглеждаме разсада от акация в лехата до късна есен, когато можем да разсадим на друго място.

Засаждане на конски кестен от семе за бъдещо развъждане

За да отгледаме разсад от конски кестен , би трябвало да съберем опадалите семена на кестена през есента. Стратифицираме семената, като избираме по-едри екземпляри. За задачата слагаме семената в дървено ковчеже, което на дъното има речен пясък. Редим семената на разтояние 10-15 см едно от друго и засипваме с още една педя спомагателен горен пласт речен пясък. Оставяме сандъчето в мазето до пролетта.

През март или април, когато на открито времето се позатопли, изваждаме сандъчето от мазето и го оставяме на топло. Преди това леко овлажняваме почвата. Държим семената на топло за към 3 седмици, а по-късно накисваме семената в топла вода за към 5 дни. Семената стартират да пускат своите кълнове и към този момент умерено можем да ги засадим на открито, стига да не е студено.

Ако не желаеме да поставяме чак такива грижи, постоянно можем да засадим още през есента семена от конски кестен в градината. За задачата вършим повдигната леха и нареждаме семената. Засипваме ги с 2-3 см горен пласт пръст и нахвърляме опадали листа. Семената имат положително поникване в естествена среда.

Засаждане на дъб от жълъд за бъдещо развъждане

Събираме жълъди през есента, като гледаме да са добре завършени и без дупки. Можем да счупим няколко, с цел да проверим дали не са кухи. Засяваме ги в кофички от кисело мляко, чашки или саксийки, като вършим по 1-2 дупки изпод, с цел да се отцежда водата.

След това ги слагаме на двора или в градината, като ги покриваме с опадали листа или дървени стърготини. През пролетта семената ще стартират да се демонстрират. Малките дъбчета е добре да държим на сенчесто място. Внимаваме в почвата да има постоянно малко влага, само че да не е прекомерно доста.

Засаждане на бреза от семе за бъдещо развъждане

През есента събираме семена, когато са изцяло зрели. Обработваме семената с 1% калиев перманганат за 20 минути. След това измиваме и подсушаваме брезовите семена. Слагаме ги в плик за 3-4 седмици в хладилника и по-късно ги подсушаваме на стайна температура. Вече ще имаме подготвени за посев семена.

Засяваме готовите брезови семена в замръзналата земя при започване на зимата или началото на пролетта. Семената слагаме непосредствено на повърхността, като засипваме с 1-2 см пръст от горната страна. Можем да насипем малко шума най-отгоре. Щом се появят първите издънки, отстраняваме шумата. Пресаждаме през есента.

Засаждане на липа от семе за бъдещо развъждане

Размножаването на липа от семена е постоянно употребен способ, наред с размножаването на липа от издънки. За да засадим семена от липа и те да покълнат сполучливо е доста значимо да съберем семената в точното време. Стремим се да уцелим момента на восъчната зрялост на липовите семена.

Семената на това растение би трябвало да се съхраняват на влага и мраз в продължение на три-четири месеца – едвам тогава можем да чакаме сполучливото им поникване. Семената се слагат в съд, запълнен с дървени стърготини или влажен пясък, в който може да се добави торф за възстановяване на циркулацията на въздуха. След това контейнерът се слага в ледник или в студено помещение, където температурата се поддържа в границите от 0 – 3 ° C през цялата зима.

С настъпването на пролетта е време да засадим семената и да създадем разсад. Най-добре да отгледаме разсада от липа в закрито и топло помещение. Почвата за поникване би трябвало да бъде плодородна и рохкава. Семената в никакъв случай не би трябвало да се сушат преди засаждането – тогава най-вероятно те няма да покълнат.

Насипваме семената върху почвената примес и леко ги натискаме да се уплътнят в земята. Преди това леко сме навлажнили почвата. Покриваме ги с към 1 см пръст от горната страна. Увиваме ги с найлон или стъкло, с цел да може да покълнат по-лесно. Редовно поливаме насажденията за поддържане на почвата в леко влажно положение. При трайно стопляне на времето можем да пресадим разсада навън.

Засаждане на бук от семе за бъдещо развъждане

Трябва да съберем семена от бук през есента, сред средата на септември и края на ноември, откакто стартират да падат от дървото. Кафявите люспи от изцяло узрелите букови семена ще стартират да се отварят сами, което демонстрира, че е готово за засаждане. Засяваме семената на бука допустимо най-скоро след събирането им през есента. Семената засяваме плитко в добре разрохкана почва или в повдигната леха, на дълбочина към 1-1,5 см.

Засяването на семената през есента ще им разреши естествено да се стратифицират през зимата, като по този метод се предизвиква по-доброто покълване напролет. Покриваме лехата с железна мрежа, с цел да ги предпазим от неприятели. Махаме мрежата през пролетта, преди самото покълване. Пресаждаме през есента.

Засаждане на бор от шишарка за бъдещо развъждане

За да отгледаме борчета от семена, действаме по този начин. Откъсваме затворени шишарки от самия бор, тъй като семената в шишарката са към този момент зрели. Слагаме ги на топло, с цел да се разтворят. При разтръскване на добре отворената шишарка ще изпаднат нужните ни семена. Засяваме ги през пролетта, като преди този момент ги киснем за няколко часа в снежна вода за стимулиране на кълнеямоста. Кухите семена ще изплуват от горната страна, като тях ги отстраняваме. Засяваме по този начин квалифицираните семена в браздички, дълбоки 2см, а от горната страна покриваме семенцата с промит пясък.

Можем да сложим и цялата неотворена шишарка в саксия, като забиваме задната част на шишарката в почвата. Но тук би трябвало да поливаме доста постоянно, което е много ангажиращо.

Съвет – в случай че засявате непосредствено семената в почвата през есента е добре да спазите една детайлност. За по-добро прихващане и бъдещо израстване на дръвчетата, изкопавайте дребна дупка, където ще засявате семенцата. Разрохкайте добре почвата и оформете дупката като дребна хлътналост (както вършиме чашка към овощните дръвчета). След засяване на покълналите семенцата, насипете от горната страна с малко широколистни листа.

Тук бихме желали да споделим една прелестна българска самодейност на и нейния създател Никола Рахнев. Тази организация поставя доста огромни старания в засаждането на нови дървета в България. Като доста скоро засадените дървета ще доближат броя от 1 000 000. Ако по някакъв метод бихте желали да помогнете,.

Как да отглеждаме арония в градината


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР