Как да охладим храната си, ако не разполагаме с електричество?

...
Как да охладим храната си, ако не разполагаме с електричество?
Коментари Харесай

За 5 минути можете да си направите преносим хладилник, който работи изцяло без ток

Как да охладим храната си, в случай че не разполагаме с електричество? Това се трансформира в голям проблем, изключително в случай че сме на къмпинг или пътуваме в топло време. Затова ви предлагаме един доста елементарен за осъществяване способ, по който всеки може да си направи екологичен портативен " ледник " в домашни условия или по този начин наречената саксия Зер.

Саксиите Зер са били открити през 2000 година от нигерийския преподавател Мохамед Бах Абба. Производството и дистрибуцията на саксиите измежду бедните е в положение да донесе студ на десетки хиляди земеделци, стопани и домакини, като им разрешават да удължат живота на продукцията до 20 дни. За своите старания Бах Абба е почетен с премия Ролекс (награда за внасяне на технологии, които трансформират живота на нуждаещите се хора).

Саксията Зер съставлява изпарител - охладител, който се употребява в селските региони на Африка и Близкия изток, с цел да резервира зеленчуците пресни. Тя се състои от 2 глинени съда, ситуирани един в различен, които оказват помощ за поддържане на студа в контейнера и работят посредством разпространяване на влагата. Когато саксията се сложи на прохладно място, за предпочитане на сянка, изпарението на водата охлажда повърхността на глинения съд. При чист и пресен въздух зеленчуците могат да се запазят за няколко седмици, а непрекъснатият бриз може да ги поддържа с температура от 4-5 ºC.
Ето по какъв начин да я извършите:  Тези 5 стайни растения притеглят парите като с магнит Тези 5 стайни растения притеглят парите като с магнит
Според националните поверия, някои движимости могат по едно и също време да притеглят и отблъскват парите. Същото важи и за растенията, които отглеждаме...

Вземете една дребна керамична саксия и я сложете в по-голяма саксия от същия материал. Запълнете пространството сред тях с влажен пясък и покрийте от горната страна с влажна забрадка или похлупак.

Когато водата се изпарява, тя " издърпва " топлината със себе си, като по този метод вътрешният съд остава леден.

Така по най-бързия метод ще разполагате с натурален, на ниска цена, елементарен за потребление и даже портативен " ледник ".

Пряката слънчева светлина отстрани всички охлаждащи резултати.

Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР