Как да намалим роенето или изобщо да го избегнем –

...
Как да намалим роенето или изобщо да го избегнем –
Коментари Харесай

Как да намалим роенето на пчелина

Как да понижим роенето или въобще да го избегнем – това се питат множеството пчелари. Ние би трябвало да се стремим да имаме мощни и здрави пчелни фамилии, които да не се роят , с цел да получим оптимално доста мед и прашец. Затова всички пчелари би трябвало да се стремим към едно безроево пчеларстване . Когато пчелните фамилии станат мощни, би трябвало да мислим за антироеви ограничения, които да предприемем в подобаващия миг. Но преди да разгледаме по какъв начин да понижим роенето на пчелина , би трябвало първо да забележим аргументите за роенето на пчелите .

Ето по-важните аргументи за роенето на пчелите:

  1. Стара майка – колкото е по-стара майката, толкоз е по-голям шанса да се рои пчелното семейство. Старата майка отделя по-малко феромони и снася по-малко яйца.
  2. Пренаселеност в кошера – в случай че не сме разширили задоволително размера на кошера, има огромна възможност пчелите да изпаднат в роево въодушевление.
  3. Дисбаланс сред поколенията – в случай че имаме дисбаланс сред поколенията, пчелите изпадат в стрес и по-специално, в случай че имаме доста пчели кърмачки, а няма доста намерено пило, това е причина за промени във физиологията на пчелите, които задействат роевите дейности.
  4. Бездействие на младите пчели – в случай че имаме доста бездействащи млади пчели, които няма какво да вършат, то има огромна възможност те да се трансфорат в роевите пчели, които ще изоставен кошера.
  5. Задух, липса на въздух – неналичието на задоволително въздух предизвиква стрес в кошера.
  6. Липса на свободни килийки за снасяне на яйца от майката – в случай че майката няма къде да снася яйца, тогава пчелите стартират подготовка за роене .
  7. Липса на храна и невъзможността да се придвижват феромоните – пчелите придвижват феромоните на майката посредством храната, по тази причина когато има повече нектароотделяне в природата, толкоз пчелите са по-склонни да не се роят. Също по този начин при доста малко хранителни ресурси в кошера, фамилията изпада в стрес.
  8. Генетична заложеност към роене – някои пчелни фамилии са по-податливи към роене, което просто им е по този начин заложено генетично.

Това са едни от основните аргументи за роенето на пчелите . Ако можем да избегнем по-голямата част от тях, ще можем да сме малко по-спокойни, че нашите пчели няма да се роят. Възможно е да се рои някое семество, въпреки и да сме спазили всички рекомендации, само че това ще е по-скоро единично събитие. Сега идва въпросът по какъв начин да понижим роенето на пчелина ?

Пчеларстване с млади майки

По-младите майки са един от ключовете към безроево пчеларство, по тази причина е хубаво да поддържаме на пчелина фамилии с млади майки – едногодишни, най-вече двугодишни. По този метод ще понижим риска от роене, а също по този начин ще имаме по-силни фамилии и респективно по-голям рандеман на пчелни артикули. Може да видите повече за това по какъв начин да създадем пчелни майки за лични потребности.

Създаване на работа на пчелните фамилии

За да няма бездействащи млади пчели, ние би трябвало да създадем условия за тяхното включване в работата в кошера. Това можем да реализираме с подаване и преправка на захарен сироп (ако в природата няма задоволително нектароотделяне), с строеж на пити с восъчни основи и строителни рамки, и така нататък

Борба с вароатозата

Акарите вароа са значителен проблем в актуалното пчеларство. Ако нашите фамилии са много опаразитени, те изпадат в стрес, който може да прерасне в роене . Затова би трябвало да водим целогодишна битка с акарите – можете да видите повече тук.

По-обилно хранене

Ако в природата няма приток на нектар през пролетното развиване на пчелите, то ние би трябвало да подтикваме нашите пчелни фамилии. Можем да се възползваме от преносимото пчеларство и да закараме пчелите там, където сега има несметен нектар. А можем и да даваме по малко необичаен сироп и по този метод да създадем работа на повече пчели, да се усили приноса на прашец, да се усили яйцеснасянето на майката, да се усили градежа на нови пити. По този метод ще понижим риска от роене . Тук можете да видите по какъв начин да извършите първокласен захарен сироп.

Навременно разширЯвАне размера на кошера

Тази стъпка е също доста значима в развиването на пчелното семейство, тъй като в случай че в точния момент разширяваме размера на кошера, няма да има зной и претъпканост в кошера, пчелите ще има къде да строят нови пити, майката ще има повече място за снасяне и така нататък

Можем да създадем отводка , с цел да понижим роенето

Можем да създадем отводка от младите бездействащи пчели и по този метод можем да избегнем роенето. Ако създадем второ семейство, ние ще можем да уползотворим в по-голяма степен непотребните млади пчели, заради двете снасящи майки. Можем да създадем отводка и със остарялата майка.

Можем да пчеларстваме с антироева система

За да понижим роенето можем да работим с една от антироевите системи – пелетова система, демариране и други

Селекция на пчелина

Тук можем да действаме като вършим отводки от пчелни фамилии, които са по-малко склонни към роене .

От всичко казано дотук, би трябвало да запомним – млада и продуктивна майка, добър приток на нектар и прашец през пролетното развиване, поддържане на минимални ресурси в кошера от най-малко 8 кг мед, основаване на условия за работа и яйцеснасяне в фамилията, като разширяваме и подхранваме. Това са основните условия за положително развиване на пчелното семейство и за недопускане на роене . Но за всеки случай можем да заложом един-два клопката, с стръв за рояци, тъй като пчелите са непредвидими и в никакъв случай не знаем какво ще им хрумне.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР