Как да лекуваме остеопороза с най-малко странични ефекти. Няма универсален

...
Как да лекуваме остеопороза с най-малко странични ефекти. Няма универсален
Коментари Харесай

Как да лекуваме остеопороза с най-малко странични ефекти

Как да лекуваме остеопороза с минимум странични резултати. Няма повсеместен отговор, когато става дума за остеопороза. Разбирането на вашите благоприятни условия стартира с познаването на наличните. През целият ни живот нашите кости претърпяват непрестанно възобновяване. В развой, наименуван костен продан, клетките, наречени остеокласти, се разграждат и отстраняват остарялата кост, а по-късно кафези, наречени остеобласти, поставят нова кост.

След менопаузата скоростта на премахване на костите се форсира и образуването на кости не постоянно поддържа темпото. Крайният резултат може да бъде загуба на костна маса и в последна сметка отслабени, нежни кости от остеопороза.

Дори в случай че сте били диагностицирани с остеопороза, фрактурата не е неизбежна. Много медикаменти, налични през днешния ден, могат да забавят скоростта на загуба на костна маса и могат да възстановят здравината на костите.

Вашият доктор ще дефинира дали имате остеопороза посредством премерване на костната ви компактност. Прави се нормално в бедрото и гръбначния дирек – благодарение на двуенергийна рентгенова абсорбциометрия за костна денситометрия (DEXA). Резултатът, изразен като число, наречено T-score, съпоставя вашата костна компактност с тази на здрава 30-годишна жена.

Как да лекуваме остеопороза – лекарят евентуално ще предложи лекарство, в случай че имате:

  • T-score от –2,5 или по-нисък – определението за остеопороза
  • анамнеза за бедрена или вертебрална (гръбначна) фрактура, породена от рухване в изправено състояние (за разлика от рухване от високо)
  • T-score сред –1,0 и –2,5 (наречен остеопения) и висок риск от фрактура на бедрото или обвързвана с остеопороза през идващите 10 години съгласно калкулатора на риска от фрактури.

Лечение на остеопороза – от кое място да стартираме? За да забавят разграждането на костите, доста лекари първо се обръщат към избран клас медикаменти. Ако някой има доста невисок T-score, лекарите нормално стартират с бифосфонатите .

Бифосфонатите са лекарствени препарати, които в Европейския съюз са налични под формата на таблетки и разтвор на инфузия (интравенозно приложение) под разнообразни търговски имена. Използват се за лекуване на остеопороза (чупливост на костите), костни проблеми при пациенти с рак и болест на Педжет (заболяване, което включва разрушение на костите с следващо развиване на деформации).

Проблемът е, че имат странични резултати! Нежелани лекарствени реакции могат да бъдат: гадене, диспепсия, коремна болежка, езофагеални нарушавания, артралгия и миалгия, очни нарушавания, увеити, ирити, склерит, очни кръвоизливи, и други.

Има няколко бифосфонати, от които да избирате:

  • хапчета, като алендронат , ибадроник ацид или ризида, одобрявани всекидневно, седмично или месечно
  • инжекции ибандронат , прилагани един път на всеки три месеца
  • интравенозна инфузия на золедронова ацид , прилагана един път годишно.

Бял пелин – здравословни изгоди и приложения на билката

Вашият доктор също ще реши къде е централната загуба на костна маса. Алендронат, ризедронат и ибандронат са посочили успеваемост за понижаване на фрактурите на гръбначния дирек. За дами с анамнеза за бедрени фрактури или фрактури отвън гръбначния дирек, алендронат и ризедронат може да са по-добри разновидности от ибандронат.

Може да сте чели за рисковете, свързани с бифосфонатните медикаменти. По-специално фрактури на бедрената кост и остеонекроза (смърт на костта) в челюстта. Въпреки че тези опасения са действителни, те са по-чести при хора, приемащи интравенозни бифосфонати за лекуване на рак, който се е популяризирал в костите, или при дами, които са на дълготрайно лекуване с високи дози бифосфонати.

Лекарите признават, че рискът от тези странични резултати също се усилва при продължителна приложимост на бифосфонати, тъй че множеството дами одобряват тези медикаменти за към пет години. Добрата вест е, че изгодите за отбрана на костите не престават даже откакто спрете приема на бифосфонати.

Други варианти за по-безопасни медикаменти – по какъв начин да лекуваме остеопороза

За дами след менопауза, които не стартират с бифосфонат, или тези, които към този момент са били на подобен в продължение на пет години, ето няколко други благоприятни условия.

Ралоксифен – селективен модулатор на естрогенните рецептори (SERM), е може би най-известен с ролята си в предварителната защита и лекуването на рак на гърдата. Но лекарството има и двойна функционалност при лекуването на остеопороза. То работи посредством свързване с естрогенните рецептори в тялото, с цел да провокира естроген-подобни резултати, един от които е да понижи костния продан. При хора с остеопороза на гръбначния дирек ралоксифенът понижава риска от вертебрални фрактури. Основните нежелани реакции са горещи талази, мускулни болки и нараснал риск от формиране на кръвни съсиреци в крайници (дълбока венозна тромбоза).

Терипаратид и абалопаратид са синтетични версии на паратироидния хормон, който усилва костната компактност и издръжливост. Те могат доста да понижат риска от фрактури на гръбначния дирек и други кости. Те са рационален вид за хора с доста ниска костна компактност и вертебрални фрактури. Лекарите нормално лимитират това съответно лекуване до две години и по-късно превключват пациентите на бифосфонат, с цел да поддържат костната компактност. Жените на терипаратид или абалопаратид би трябвало да си слагат ежедневна инжекция.

Денозумаб е моноклонално антитяло, прилагано като инжекция два пъти годишно. Това е ново биологично средство за лекуване на постменопауза остеопороза. Предотвратява образуването на остеокласти, разтварящи костите. Денозумаб може да бъде алтернатива, в случай че дамата не понася бифосфонати. Веднъж почнали, дамите нормално остават на тази терапия за неопределен срок, тъй като в случай че се спре, костната резорбция ще се форсира.

За благополучие има превантивни лекувания , които могат да оказват помощ за поддържане или увеличение на костната компактност. Ако към този момент сте били диагностицирани с остеопороза, има лечения, които могат да забавят по-нататъшната загуба на кост или да усилят костната компактност.

Как да лекуваме остеопороза – профилактика

Някои от най-важните аспекти на предотвратяването на остеопороза включват здравословно хранене, постоянни извършения и отбягване на тютюнопушенето. Тези рекомендации се отнасят за мъже и дами.

1. Диета

Оптималната диета за здравето на костите включва да се уверите, че получавате задоволително протеини и калории. Също по този начин доста калций и витамин D, които са от значително значение за поддържането на вярното образуване и компактност на костите.

Прием на калций – специалистите предлагат дамите и мъжете в пременопауза да одобряват най-малко 1000 мг калций дневно. Жените в постменопауза би трябвало да одобряват 1200 мг калций дневно. Въпреки това, не би трябвало да приемате повече от 2000 мг калций дневно, заради опцията от странични резултати.

Основните хранителни източници на калций включват мляко и други млечни артикули . Такива да вземем за пример са извара, кисело мляко и твърдо сирене. Помислете за зелени зеленчуци като зеле и броколи. Ако не получавате задоволително калций посредством диетата ви, може да ползвате добавки. Добавките идват под формата на калциев карбонат или калциев цитрат.

Калциевият карбонат работи най-добре, когато се приема с храна, до момента в който калциевият цитрат може да се приема на празен корем. Добавките постоянно се предлагат на дами, защото те са изложени на по-висок риск от развиване на остеопороза и постоянно не употребяват задоволително посредством храни и питиета. Ако би трябвало да приемате повече от 500 до 600 мг/ден калций под формата на добавка, би трябвало да го приемате на обособени дози (напр. един път заран и още веднъж вечер).

Най-здравословните пробиотични храни в света и защо са потребни

Прием на витамин D – специалистите предлагат мъжете над 70 години и дамите след менопауза да употребяват 20 микрограма витамин D всеки ден. Тази доза наподобява понижава загубата на костна маса и честотата на фрактурите при по-възрастни дами и мъже, които имат задоволителен банкет на калций. Въпреки че оптималният банкет не е ясно открит при дами в пременопауза или при по-млади мъже с остеопороза, нормално се предлагат 15 микрограма витамин D на ден.

Млякото , допълнено с витамин D, е главен хранителен източник на витамин D. То съдържа почти 2,5 микрограма на 236 мл. Друг добър източник е сьомгата , с почти 20 микрограма за порция от 100 грама. Много хора обаче не получават задоволително витамин D от приема на храна. Запомнете също, че пиенето на доста алкохол (повече от две питиета на ден) може да усили риска от фрактури.

2. Упражнения

Упражненията могат да понижат риска от фрактури посредством възстановяване на костната маса при дами в пременопауза. Те спомагат за поддържане на костната компактност при дами, които са минали през менопаузата. Освен това упражненията могат да укрепят мускулите ви, да подобрят салдото ви и да понижат вероятността от рухване, което може да докара до строшаване или друго пострадване.

Повечето специалисти предлагат да спортувате най-малко 30 минути три пъти седмично. Много разнообразни типове извършения, в това число тренировки със противодействие (напр. потребление на свободни тежести или съпротивителни ленти), джогинг, скачане и вървене, са ефикасни.

Ползите от упражненията бързо се губят, в случай че спрете да упражнявате. Намирането на постоянен режим на извършения, който обичате да вършиме, усъвършенства възможностите ви да поддържате този табиет в дълготраен проект.

3. Пушене и отбягване на рухване

Избягването или отказването от тютюнопушенето е мощно целесъобразно за здравето на костите. Известно е, че пушенето на цигари форсира загубата на костна маса. Едно изследване допуска, че дамите, които пушат по една кутия дневно в зрелост, имат 5 до 10 % понижение на костната компактност до менопаузата, което води до нараснал риск от фрактури.

Падането доста усилва риска от остеопоротични фрактури при по-възрастни хора. Предприемането на ограничения за попречване на рухвания може да понижи риска от счупвания. Такива ограничения могат да включват следното:

  • Премахване на хлъзгави килими и електрически кабели. Или всевъзможни други предмети в дома, които биха могли да доведат до попречване, падение и рухване.
  • Осигуряване на уместно осветяване във всички зони вътре и към дома, в това число стълбища и входове.
  • Избягване на вървене по хлъзгави повърхности, като лед или мокри или полирани подове.
  • Избягване на вървене в непознати региони на открито.
  • Редовно посещаване при офталмолог или оптометрист за инспекция на зрението ви.

Някои медикаменти могат да усилят загубата на костна маса, изключително в случай че се употребяват във високи дози или за дълго време. Ето за какво в случай че има по какъв начин, не прибягвайте до техния банкет. Стремете се към по-натурални способи. Бъдете здрави!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР