Как да изчистим DPF (ДПФ) филтъра – независимо дали сте

...
Как да изчистим DPF (ДПФ) филтъра – независимо дали сте
Коментари Харесай

Как да изчистим DPF (ДПФ) филтъра на дизеловата кола

Как да почистим DPF (ДПФ) филтъра – без значение дали сте притежател на дизелов Мерцедес, БМВ, Фолксваген, Тойота, Мазда, Ауди или друга марка автомобил, то вашата кола най-вероятно има DPF (Diesel particulate filter) филтър . Ако колата ви е до 100 – 150 хиляди километра, най-вероятно към момента нямате проблеми с този филтър . Но в случай че е на повече километри, то сигурно проблемите ще стартират и вие сигурно ще желаете да знаете отговора на въпроса – по какъв начин да почистим DPF (ДПФ) филтъра ?

Какво е DPF филтър?

В наши дни, опазването на природата има все по-голям приоритет за развитите страни. Ето за какво в Европейският съюз са въвели редица наставления, с които желаят да понижат изпускането на изгорели газове в атмосферата от колите. Това са по този начин наречените Европейски стандарти за изгорелите газове , посредством които се дефинират възможни стойности на изгорелите газове на моторните транспортни средства, пускани на европейския пазар. Отбелязват се с буквите Euro 1 – Euro 6.

На днешните съвременни дизелови коли (Euro 4, Euro 5, Euro 6) са конфигурирани DPF филтри и катализатори за разчистване на отработените газове. За какво служи този DPF филтър ? Основната му цел е да пречисти отработените газове от нездравословни химични съединения и да улавя ненапълно изгорелите частици. Например сажди, пепел и други, съдържащи се в отработените газове. При дизеловите мотори, катализатора и филтъра за твърди частици се употребяват в композиция.

Твърдите частици и саждите се натрупват във ДПФ филтъра . Нашите коли ревизират тяхното количество благодарение на разнообразни датчици на електронния блок за ръководство на автомобила. Когато филтърът за твърди частици се изпълни до избрана граница, нашият автомобил влиза в режим на регенерация и температурата на отработените газове се усилва до 600 – 650 °C. По този метод, натрупванията във филтъра се изгарят изцяло. Обаче част от пепелта си остава вътре, като последователно запушва каналите на самия филтър и стартират нашите проблеми. Цялото това нещо води до понижаване на мощността на мотора, увеличение на разхода на гориво и други неприятни последствия.

Какво е FAP филтър

Това е безусловно същото като DPF филтър , само че името му е на френски Filtre a Particules или FAP  /ФАП филтър/. Той се поставя на всички френски марки коли с дизелов мотор. Има безусловно същата цел като ДПФ филтъра , а точно да понижи излъчванията на изгорелите частици – сажди в атмосферата дружно с отработените газове. Този филтър понижава частиците от сажди в отработените газове до 99,9%. След като към този момент се запознахме с предназначението на DPF и FAP филтрите , да продължим напред.

Как да почистим DPF (ДПФ) филтъра

За да не се постанова да купуваме ДПФ филтър втора употреба или пък да отидем на вид за цялостното унищожаване на ДПФ филтъра , един от вероятните способи е сами да почистваме този филтър през несъмнено време. Защото, в случай че закупим ДПФ филтър втора ръка , ние не знаем какво въобще ще получим. А за цялостното унищожаване на филтъра ще кажем, че това е много рисковано, тъй като би трябвало да излъжем бордовия компютър, че той е там, и има опция от бъдещи главоболия от неговото унищожаване.

Да не приказваме пък за закупуването на чисто нов ДПФ филтър . Това е голяма инвестиция, която не си заслужава парите . Ето за какво, в този момент ще разгледаме няколко метода за разчистване на DPF филтъра на нашият автомобил, без да посещаваме автосервиза.

Как да почистим DPF (ДПФ) филтъра с потребление на дейна регенерация

Ако на таблото ни се появи признака за DPF филтъра , това значи че той се нуждае от разчистване. Символът съставлява дребен, жълт или оранжев правоъгълен сигнален знак с кръгове в центъра. Този знак демонстрира, че саждите са се натрупали до вероятно увреждащо равнище. Трябва да почистим DPF филтъра незабавно, когато забележим предупредителния знак.

Предупредителният знак също по този начин демонстрира, че пасивната регенерация не е почнала да работи. Този развой автоматизирано изгаря частиците насъбрани сажди. Това обаче се случва единствено когато температурата на отработените газове е доста висока за дълго време. Пасивната регенерация е малко евентуално да се включи, в случай че вършим чести и къси пътувания, а не караме на дълго разстояние.

Ето за какво, би трябвало да караме нашия автомобил с над 70 км/ч, с цел да стартира дейната регенерация. Намираме дълъг и еднакъв сектор от път или автомагистрала, където е малко евентуално да се наложи да понижим скоростта или да спрем.

Трябва наложително да поддържаме оборотите на мотора към 2500-3000 оборота в минута , като караме на по ниска предавка. Активната регенерация покачва температурата в DPF филтъра , с цел да трансформира частиците в газ, който може да бъде изхвърлен.

Караме по този начин за към 20 минути, до момента в който предупредителният знак изчезне. Продължаваме да караме с непрекъсната скорост. Предупредителният знак изгасва, когато приключи дейната регенерация . Това нормално лишава към 10 – 25 минути, според от марката и модела на нашето транспортно средство.

Как да почистим DPF (ДПФ) филтъра с добавка към горивото

За задачата купуваме DPF добавка за разчистване , с цел да помогнем за изчистването на пепелта и саждите. Тази бутилка течност е предопределена да разгражда пепелта и саждите, които запушват филтъра . На пазара има много подобаващи добавки за тази цел. Почистващите DPF добавки съдържат катализатори на горивото.

Добре е да използваме почистващата добавка на всеки 3 – 6 месеца, с цел да поддържаме DPF филтъра в положително положение. Можем да проверим наръчника на автомобила, с цел да забележим какъв брой постоянно би трябвало да използваме добавка за нашето съответно транспортно средство. Почистващата добавка се поставя непосредствено в резервоара за гориво. Прочитаме етикета на продукта и следваме деликатно напътствията на производителя. Цените на тези добавки са разнообразни, като варират в диапазона от 15 до 150 лв..

Как да удължим живота на акумулаторa на колата


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР